Logomain

Életre kelt egy elfelejtett szék

By Kovács Dániel 2012. november 29. 16:17

szerk at hg dot hu

Dsc_389020130604-20111-1ipc3m7.gallery

Fogarasi Z. Demeter konceptbútora: a szimbióta szék

Dsc_390920130604-20111-1g5sejg.gallery

Fogarasi Z. Demeter konceptbútora: a szimbióta szék

Dsc_390420130604-20111-1s3iewl.gallery

Fogarasi Z. Demeter konceptbútora: a szimbióta szék

Dsc_389920130604-20111-1nlxoms.gallery

Fogarasi Z. Demeter konceptbútora: a szimbióta szék

Egy hosszú ideje elfelejtett és kidobásra ítélt összecsukható szék kelt életre Fogarasi Z. Demeter, a MOME mesterszakos formatervező hallgatójának lakásában. A bútor vázára (nagyjából húsz tubus akrilfesték felhasználásával) sajátos organizmus nőtt, amely szimbiózisban él magával a székkel. A koncepció a bútorok személyiségének és használhatóságának kérdéseit feszegeti. A tervező koncepcióját az alábbiakban közöljük. <br/>

Egy hosszú ideje elfelejtett és kidobásra ítélt összecsukható szék kelt életre Fogarasi Z. Demeter, a MOME mesterszakos formatervező hallgatójának lakásában. A bútor vázára (nagyjából húsz tubus akrilfesték felhasználásával) sajátos organizmus nőtt, amely szimbiózisban él magával a székkel. A koncepció a bútorok személyiségének és használhatóságának kérdéseit feszegeti. A tervező koncepcióját az alábbiakban közöljük.

„fzd // szimbiotikus organizmus // simbiotic chair

A koncepció a magára hagyott bútoraink sorsára épül. Ez a szék hosszú ideig jelentéktelen szerepet töltött be a szobámban, így megfelelő alanyul szolgált a kísérletezéshez. Alapgondolatom volt, hogy megszemélyesítsem a tárgyat, kiemeljem semleges szerepéből, értelemmel látva el korábban haszontalanná vált létét.

A váz egy kidobásra ítélt összecsukható IKEA szék, melyet körülbelül 20 tubus akril szigetelővel vontam be. Az anyagot több részletben vittem fel, fontos volt számomra a létrehozandó struktúra véletlenszerűségének fenntartása amellett, hogy közben az adott részletek egy rendszert képezzenek. A széket végül akril festékkel festettem színesre.

A jelentéktelenségből való kitöréshez, az önmagában már gyenge, erőtlen karakterű széknek mindenképpen külső segítségre volt szüksége. Egy olyan fiktív organizmussal helyeztem egy közegbe, amely kölcsönhatásba lépett a vázzal, benőve, elrejtve, megvédve azt, így összességében egy új, szimbiotikus organizmust hozva létre.

A belső, a csontváz még mindig az eredeti szék , de egy új élet kezdődött számára. Egy olyan lénnyé változott, ami a szék nélkül nem jöhetett volna létre, de csak az általam kreált organizmussal való közös lét adott neki értelmet. Sejtelmes vibráló ruhába költözött, rikító színeivel a figyelemfelkeltésre törekszik.

Alkotásommal a tárgyak bizonyos külső hatások általi átértékelődését és az egymásrautaltságot próbáltam megfogni, így esztétikája kevésbé a befejezett állapotból, mint az elkészítésnek szentelt figyelemből fakad.”

design, bútor, szék, koncepció, terv, fogarasi z. demeter Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317