Logomain

Eiffel Palace: kipreparált palota a Nyugati térnél

By OM 2012. november 22. 14:22

szerk at hg dot hu

Eiffel_palace_120130604-20111-1o7y3kl.gallery

Eiffel Palace

Eiffel_palace_220130604-20111-nwksy6.gallery

Eiffel Palace

Eiffel_palace_320130604-20111-1yx152z.gallery

Eiffel Palace

Eiffel_palace_420130604-20111-5078lw.gallery

Eiffel Palace

Eiffel_palace_520130604-20111-fvy3hw.gallery

Eiffel Palace

Eiffel_palace_620130604-20111-v94p8n.gallery

Eiffel Palace

Eiffel_palace_720130604-20111-zwuj6a.gallery

Eiffel Palace

Eiffel_palace_820130604-20111-tw4vij.gallery

Eiffel Palace

A homlokzat visszanyeri hajdani fényét, a többi eredeti részletből azonban csak mutatóba marad meg a hajdani Pesti Hírlap-palota felújításakor.

Szinte felfoghatatlan, hogy a 19. század végén egy év alatt elkészültek a ma a Bajcsy-Zsilinszky út 78. szám alatt álló hatalmas, historizáló stílusú belvárosi palota tervezési és kivitelezési munkálatai. A Pesti Hírlap hajdani székháza, majd a Zrínyi Nyomda otthonának későbbi sorsát azonban nem ez a zökkenőmentesség jellemezte. A ház a 2. világháborúban súlyos károkat szenvedett, látványos eredeti sarokkupolája elpusztult, a mostani felújítás előtt pedig hosszú évekig állt üresen. Az 1893-ban a Légrády Testvérek megrendelésére készült épület Eiffel Palace néven irodaházként folytatja pályafutását, megnyitását a felújítási-átépítési munkák után 2014 elejére tervezik. A munkálatok állásáról szerdán a beruházó Horizon Development képviseletében Kovács Attila ügyvezető igazgató tartott sajtótájékoztatót, amelyen jelen volt Puskás András, Belváros-Lipótváros alpolgármestere is.

Az épített örökség megőrzéséért aggódóknak csak az egyik szeme nevethet, a másik sírhat a tervek láttán. A jelenleg már javában zajló felújítási munkálatok során ugyanis a homlokzatot a művészettörténeti kutatások eredményeit felhasználva eredeti formájában állítják helyre, az épületbelsőt azonban – néhány eredeti elem megtartásával – lényegében újjáépítik, a hajdani látványos sarokkupola és a tetőszerkezet helyére pedig kortárs megformálású ráépítés kerül. A rekonstrukció tervezői a Gelesz és Lenzsér Építésziroda.  

A Bajcsy-Zsilinszky út 78-as számú házat a Stollár Béla utca, Bihari János utca fogja közre. Az épület tervezői Korb Flóris és Giergl Kálmán, nevükhöz fűződnek később a Klotild-palota és a Zeneakadémia tervei is. A házat 1894-ben vették birtokba a Légrády Testvérek; földszintjén, valamint az első és második emeleten nyomda, illetve az ahhoz tartozó funkciók kaptak helyet, míg a felsőbb szinteken lakásokat alakítottak ki. A Bihari utcai szárnyban bérlakások kaptak helyet. Az államosítások után a Vörös Csillag, majd Zrínyi Nyomda székháza lett. Az épület közel 20 éve magánbefektetők tulajdonába került, akiktől másfél éve vette meg a Horizon Development.

A reneszánsz és barokk építészet stílusjegyeit felvonultató épületet kifejezetten reprezentatív megjelenésűnek szánták hajdani megrendelői. Díszes sarokkupolájával és homlokzatdíszeivel valóban méltóságteljes, hangsúlyos térfala lett a Nyugati térnek. A kupola sajnos a múlt század során elpusztult, és az épület egyébként is nagy károkat szenvedett a 2. világháborúban.

A Pesti Hírlap egykori székháza 2011-ben

„Ezeket az 50-es években a kor színvonalán állították helyre. A Zrínyi Nyomda idején pedig szinte teljesen kibelezték az épületet, szinte minden építészeti érték eltűnt” - fejtette ki Kovács Attila arra a kérdésünkre, milyen szempontok alapján dőlt el, hogy mekkora hányadát őrzik meg az eredeti épületnek. A sajtótájékoztatón azt is kifejtette a beruházó: a homlokzatot (pontosabban annak még álló szakaszát, hiszen egy részét veszélyesnek minősítve elbontották) mindenképpen eredeti részleteit helyreállítva szeretnék felújítani. 

Az épület belsejében visszaépítik majd az eredeti, ritkaságszámba menő fémszerkezeteket, az eredeti lakások helyére azonban egyterű irodák kerülnek. A két belső udvaros kialakítás megmarad, azokra a legfelső szint magasságában üvegtető kerül, és a múlt emlékét idéző dekorációként megtartott eredeti fémszerkezetek mellett a függőleges térhatárolásban is az üvegé lesz a főszerep. A 19. század masszív és részletgazdag architektúráját így a belső térben teljes egészében felváltja az átláthatóság és gazdaságos egyszerűség. A tetőszintre mai formanyelven kialakított ráépítés kerül majd, a sarokkupola helyén hangsúlyos tömegformálással, míg a ház alatt ötszintes mélygarázst alakítanak ki. A bontási munkálatok már lezajlottak, az építkezés befejeztét 2014 elejére tervezik.

A beruházó szerint napjaink irodaház-építési dömpingjében többek között kiváló elhelyezkedésével lehet versenyképes a létesítmény. Az optimizmust indokolni látszik, hogy az összesen 14 000 négyzetméternyi irodaterület 70%-ára már van bérlő a PricewaterhouseCooper tanácsadó cég képében. „A piac bizonyos területein ugyan nagy az üresedés, ugyanakkor a jó minőségű, komplex szolgáltatásokat kínáló belvárosi irodaházakból, ahol minden megoldott, hiány van” - fejtette ki lapunknak a hazai irodapiaci helyzettel kapcsolatban Kovács Attila. „Kevés olyan iroda van üresen, ahol megoldott a parkolás, vagy az olyan korszerű szolgáltatások, mint például az álpadló vagy a gyorslift.” Az ügyvezető azt is elmondta: a környezettudatos építés jegyében a bontott anyagokat szelektálták, igyekezve minél nagyobb hányadukat újrahasznosítani.

Az Eiffel Palace a BREEAM „Nagyon jó”, valamint a LEED „Arany” fokozatú minősítését is megcélozza. Ennek érdekében például nem lesz gáz az épületben, így nulla lesz a szén-monoxid- és szén-dioxid-kibocsátás, gyűjtik majd az esővizet, a szekcionálható gépészeti és épületfelügyeleti rendszer pedig a mindenkori használati igényekhez igazítja majd a rendszerek működését. A fűtést VRV rendszerrel tervezik, és hasznosítják majd a napenergiát is.

magyar építészet, korb flóris, giergl kálmán, kupola, nyugati tér, 5. kerület, belváros-lipótváros, historizáló építészet, horizon development, magyar epiteszet, pesti hírlap székháza, eiffel palace, bajcsy-zsilinszky út 78., zrínyi nyomda, vörös csillag nyomda, épületfelújítás, történeti épület rekonstrukciója, gelesz és lenzsér építészeti, mérnöki és szolgáltató kft. Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317