Logomain

Norman Foster erős bástyát épít a Nyugat frontvonalán

By Kovács Dániel 2012. november 15. 14:07

szerk at hg dot hu

A világhírű brit tervező első lakóépülete az Egyesült Államokban nem csak az építész nevével ad fajsúlyos fegyvert a marketingesek kezébe, de a formája is bástyára emlékeztet. Ráadásul személyes kihívás is rejlik a dologban: a befektető Zeckendorf Development építette fel minden idők legsikeresebb apartmanházát New Yorkban, Robert A. M. Stern tervei alapján. Vajon Fosternek sikerül túlszárnyalnia a 15 Central Park Westet, amelyben három év alatt duplájára nőttek a lakásárak?

A világhírű brit tervező első lakóépülete az Egyesült Államokban nem csak az építész nevével ad fajsúlyos fegyvert a marketingesek kezébe, de a formája is bástyára emlékeztet. Ráadásul személyes kihívás is rejlik a dologban: a befektető Zeckendorf Development építette fel minden idők legsikeresebb apartmanházát New Yorkban, Robert A. M. Stern tervei alapján. Vajon a Foster + Partnersnek sikerül túlszárnyalnia a 15 Central Park Westet, amelyben három év alatt duplájára nőttek a lakásárak?

50-unp_hero_final20130604-20111-1sa4dqa.gallery

Erre minden esélye megvan. Egyrészt az impozáns helyszín miatt: a 50 UN Plaza névre keresztelt, 44 emeletes apartmanház ugyanis a Keleti 46. utca és az Első sugárút sarkán, a Trump World Tower és az ENSZ-székház szomszédságában kap helyet. És bár valóban ez az első lakóháza az Államokban, maga Foster korántsem számít zöldfülűnek a városban: a Hearst Tower, a World Trade Center 2-es tornya és az új, igen pozitívan fogadott galériája a Bowery-n már megalapozták a hírnevét.

A helyszín a befektetők számára is különös jelentőséggel bír: Arthur és William Lie Zeckendorf édesapja, idősebb William Zeckendorf részt vállalt a majdani ENSZ-székház telkének ügyintézésében, Nelson Rockefeller oldalán, anyai nagyapjuk, Trygye Lie pedig nem más, az Egyesült Nemzetek első főtitkára.

Az 50 UN Plaza 87 lakásnak ad majd helyett, garzontól a három hálószobás, közel hatszáz négyzetméteres, az egész emeletet elfoglaló luxuslakásig. A kétszintes penthouse apartman mérete megközelíti az ezer négyzetmétert. A beruházás, amelyet a minapi alapkőletétel után 2014 végére terveznek befejezni, várhatóan 500 millió dollárba kerül.

new york, torony, felhőkarcoló, usa, norman foster, foster & partners, terv Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317