Logomain

Halbarát halászháló, vákuumos műláb és életmentő búvárruha a világ legjobb találmányai között

By Kovács Dániel 2012. november 12. 11:18

szerk at hg dot hu

A túlhalászás következményeit csökkentő, zseniálisan egyszerű találmányé az első helyezés az idei James Dyson Awardson. A 18 ország egyetemi hallgatói számára kiírt pályázat brit győztese a halászhálókba illeszthető gyűrűkkel biztosítana menekülési útvonalat a kisebb, még nem kifejlett állatoknak. A két finalista egy vákuumos, rugalmas anyagból készült műláb az Egyesült Államokból és egy önfelfújó életmentő búvárruha Új-Zélandról.

A túlhalászás következményeit csökkentő, zseniálisan egyszerű találmányé az első helyezés az idei James Dyson Awardon. A 18 ország egyetemi hallgatói számára kiírt pályázat brit győztese a halászhálókba illeszthető gyűrűkkel biztosítana menekülési útvonalat a kisebb, még nem kifejlett állatoknak. A két finalista egy vákuumos, rugalmas anyagból készült műláb az Egyesült Államokból és egy önfelfújó életmentő búvárruha Új-Zélandról.

320130604-20111-ml00p4.gallery

A SafetyNet-rendszer, az idei James Dyson Award első helyezettje, valójában pofonegyszerű. A halászhálókba illeszthető biztonsági gyűrűk menekülőutat biztosítanak azoknak a kisebb halaknak, amelyek még nem érettek a lehalászásra. A különböző méretekben elérhető gyűrűk fényjelzést is adnak, így az állatok könnyen megtalálják őket. A fényjelző rendszer automatikus, nem igényel feltöltést, amikor a szerkezet kimerül, a gyűrűk egyszerűen kicserélhetőek. 

SafetyNet - a 2012-es James Dyson Award nyertese

Az első helyezett pályamű tervezője a glasgow-i egyetem végzős hallgatójaként kezdett el foglalkozni problémával, amikor a BBC egyik adásából megtudta, hogy az Északi-tengeren kifogott halak jelentős része túl kisméretű, ezért visszadobják a tengerbe, jelentős részük azonban nem éli túl a kifogást. A designer, Dan Watson, akinek munkáját korábban már bemutattuk itt a hg.hu-n, felvette a kapcsolatot egy skót halászcéggel, és a SafetyNet köré mostanra egy ígéretes start-up cég is épült. 

Az egyik finalista a BeTH projekt speciális műláb-kiegészítője. A tervező azt ismerte fel, hogy a műlábak használhatóságának kerékkötője általában, hogy a túlságosan merev anyagból készülő rögzítés nem illeszkedik a lábszárhoz és a térdhez, és ettől kényelmetlen, akár fájdalmas érzést kelt használójában. A Massachussetts Institute of Technology különféle szakterületekről érkező csapattagjai ezért olyan, speciális anyagból készült illesztést kísérleteztek ki, amelyből a lábszárra helyezést követően kiszívható a levegő, így pontosan illeszkedik a test alakjához. Mivel csak Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában 30 millió embernek van szüksége lábprotézisre, a technológia fejlesztésénél az is fontos szempont volt, hogy minél olcsóbban és egyszerűbben elő lehessen állítani a terméket.

The BeTH project - a 2012-es James Dyson Award finalistája

A másik finalista kidolgozására egy barátjának halála indította a tervezőt: az életerős, egészséges fiatalember szabadtüdős merülés közben kialakuló oxigénhiányos állapot, hypoxia következtében vesztette életét. A népszerű sportág művelőinek ez komoly veszélyt jelent, de megoldást jelenthet egy olyan, intelligens textilből készült búvárruha, amely figyeli a test bizonyos jelzéseit és veszély esetén felfújódik, a felszínre hozva viselőjét. 

A James Dyson Awardot a világhírű designer, James Dyson által létrehozott alapítvány működteti. A győztes és egyeteme egyaránt tíz-tízezer fonttal lesznek gazdagabbak, a finalisták kétezer fontot adnak jutalmul. A honlap meglehetősen következetlennek tűnő sajátossága azonban, hogy az indulók neve nem, csak a projektek megnevezése elérhető.

design, díj, james dyson award, safetynet, dan watson, james dyson Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317