Logomain

Folytatódik Ozorai Pipo várkastélyának rekostrukciója

By Ongrádi Melinda 2012. október 31. 10:48

szerk at hg dot hu

Ozorai_120130604-20111-nn1pv5.gallery

Ozorai Pipo várkastélya

Ozorai_220130604-20111-1furu0.gallery

Ozorai Pipo várkastélya

Ozorai_320130604-20111-7on3sm.gallery

Ozorai Pipo várkastélya

Ozorai_420130604-20111-1hffi3z.gallery

Ozorai Pipo várkastélya

Másfél milliárd forintos támogatásból folytatódik hazánk egyik legértékesebb műemlék-épületének, az ozorai Pipo-várkastélynak a rekonstrukciója, amelynek során bővül a kastélyegyüttes turisztikai szolgáltatásainak köre, és a reneszánsz épület közvetlen környezete is megújul. Az ozorai várkastély kuriózum a hazai műemlékek között, hiszen a reneszánsz világ hangulatát tükröző épületek Magyarországon csak jelentős átépítésekkel vagy romosan maradtak fenn. Ozorán azonban a 19. században magtárrá alakított épületből helyreállítható volt a 15-16. századi reneszánsz palotaépület. A támogatási szerződés aláírására 2012. október 25-én került sor.

Másfél milliárd forintos támogatásból folytatódik hazánk egyik legértékesebb műemlék-épületének, az ozorai Pipo-várkastélynak a rekonstrukciója, amelynek során bővül a kastélyegyüttes turisztikai szolgáltatásainak köre, és a reneszánsz épület közvetlen környezete is megújul. Az ozorai várkastély kuriózum a hazai műemlékek között, hiszen a reneszánsz világ hangulatát tükröző épületek Magyarországon csak jelentős átépítésekkel vagy romosan maradtak fenn. Ozorán azonban a 19. században magtárrá alakított épületből helyreállítható volt a 15-16. századi reneszánsz palotaépület. A támogatási szerződés aláírására 2012. október 25-én került sor.

A hazánk kulturális örökségének részét képező műemlékegyüttes a kora reneszánsz építészet első magyarországi megjelenése, amely az idők során szinte eredeti formájában maradt fenn, a vár térfalai is tökéletesen – az országban szinte egyedülállóan – megőrizték eredeti, 15. századi állapotukat. A vár ma egykori tulajdonosa, Ozorai Pipo életének és a lovagi kultúra, a Luxemburgi Zsigmond alapította Sárkányos Lovagrend interaktív bemutatóhelye.

Az 1,5 milliárdos fejlesztés célja a reneszánsz várkastély és a hozzá kapcsolódó területek helyreállítása, bemutatása, kulturális és turisztikai célú hasznosítása, ami jelentős területfejlesztési húzóerőt jelent a kistelepülés számára. A program révén a Pipo-várkastélyban reneszánsz élményház, valamint interaktív vártörténeti kiállítások létesülnek, megtörténik a várkastély melletti egykori várárok, várfalak, táblás kertek, a kissé távolabbi „Kula”-kert, valamint az Esterházy-kocsma történeti hitelességen alapuló rekonstrukciója, a településmag egy darabjának helyreállítása és hasznosítása. A fejlesztés eredményeként 52.300 m² védelem alatt álló terület rekonstrukciója történik meg (ebből 8257 m² akadálymentessé válik), valamint 50.302 m² park, illetve gazdasági udvar újul meg, és 10 munkahely létesül.

A várkastély története

Az eredetileg gótikus stílusban emelt várat a firenzei születésű Filippo Scolari kezdte el építtetni 1416-ban. Zsigmond király híres törökverő lovagja, a magyarok által Ozorai Pipóként emlegetett jeles hadvezér nőül vette a vidék urának, Ozorai Andrásnak a leányát, Borbálát (és ezzel felvette az Ozorai nevet is), majd királyi engedéllyel nagyszabású építkezésbe kezdett a festői szépségű településen. Az inkább kényelmes főnemesi rezidenciának mint erős várnak számító épület alaprajzában és belső elrendezésében is eltért a korabeli magyarországi várépítészeti gyakorlattól. Az itáliai hatást mutató, szabályos négyzet alaprajzú, zártudvaros, palota jellegű lakótömbet feltehetőleg Manetto Ammanati építőmester tervezte. A vár kialakítása és díszítése az itáliai városi palotákra emlékeztetett. 1423-ban a várúr már itt fogadta Zsigmond királyt.

1491-ben Habsburg Miksa rövid időre elfoglalta a várat. 1520 körül akkori tulajdonosa, Hédervári Ferenc az épületet reneszánsz stílusban átépíttette, és a hajdan gótikus várkastély reneszánsz rezidenciává változott. 1545-ben a budai pasa csapatai elfoglalták, s az épületegyüttes rövid megszakítással 140 évig török kézen volt. 1686-ban a várat felszabadították.

Ozora a 17. század elejétől az Esterházyak dél-dunántúli birtokaihoz tartozott. A 18. század elején megkezdődött az ozorai uradalom újjászervezése: helyreállították a romos középkori várat, és hivatali, tiszttartói központot alakítottak ki benne várbörtönnel, levéltárral, intézői lakásokkal. A 19. század elején az U alakú kastélyt magtárrá alakították.

A várpalotát a múlt század ötvenes éveitől iskolai célokra is használták, tornaterem, könyvtár működött benne, és néhány családot is beköltöztettek.
Az 1970-es években megkezdődött régészeti kutatások során sikerült tisztázni többek között a késő gótikus épületrészleteket, az eredeti nyílászárók helyét és a belső kialakítást.

Az ozorai vár közel harminc éven át tartó felújítása 2002-ben, az építőmesteri munkálatok befejeztével megtorpant. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága 2006 novemberében indította el a rekonstrukciót. A belső tereket reneszánsz drapériákkal és bútorokkal rendezték be. Több helyiségben elkészültek a boltozatrekonstrukciók, helyreállították a várkastély ólomüveg ablakait és reneszánsz főúri konyháját, helyiségeiben korhű kandallókat és kályhákat helyeztek el. A fegyverterem Zsigmond-kori fegyvereinek és páncéljainak másolatait cseh fegyverkovácsok készítették korabeli szerszámokkal.

A belső udvar kútját Verocchio delfines puttójának másolata díszíti, a falon Michelangelo Pitti Madonnájának másolata látható. A Barokk teremsorban – a családtól kapott személyes használati tárgyak felhasználásával – az Esterházyaknak emléket állító kiállítás nyílt meg, a második emeleti teremben Gróf Almásy László és Esterházy Antal herceg közös afrikai útját fotók és trófeák segítségével felidéző, Az angol beteg igazi útja című kiállítás látható.
A szolgáltatások sora 2009-ben szálláskínálattal bővült, az emeleten korhűen berendezett szobák, valamint konyha és étkező áll a vendégek rendelkezésére.

Forrás: sajtóközlemény

turizmus, műemlékvédelem, kulturális örökségvédelem, műemlék-felújítás, ozorai pipo. ozorai pipo várkastélya, kastélyrekonstrukció Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317