Logomain

Több magyar díjazott a Primanima nemzetközi animációs filmfesztiválon

By Tóth Katalin 2012. október 31. 10:10

szerk at hg dot hu

1020130604-20111-1us1tl7.gallery

Afarin Eghbal - Nagyanyák

1120130604-20111-2oxanh.gallery

Gelley Bálint - Studenthome International

920130604-20111-i1kvbo.gallery

Osman Cerfon - Balszerencse

820130604-20111-z479kv.gallery

Kyle Mowat - Ballpit

720130604-20111-1r99sln.gallery

Elli Vourinen - Nyelvelés

520130604-20111-1p8sx6l.gallery

Kopasz Milán - Zséman

320130604-20111-1p9yo7g.gallery

Kopasz Milán - Bassement

220130604-20111-5e4ub1.gallery

Jason Carpenter - Renter

120130604-20111-16ue2l9.gallery

Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál

620130604-20111-is4x6.gallery

Hermán Árpád - Sajnálom!

Primanima - Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál

Hétfőn este kiosztották az első alkalommal megrendezett Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál díjait. Az Animáció Nemzetközi Világnapja alkalmából szervezett bő háromnapos mustrán levetített 80 darab versenyalkotás közül magyar, amerikai, finn, francia és angol filmeket díjazott a zsűri. A Budaörs Város Önkormányzata által 2000 Euró értékben fölajánlott fődíjat a zsűri két fiatal alkotó között osztotta meg.

A háromtagú nemzetközi zsűri Jason Carpenter A bérlő (The Renter) című diplomafilmjét tartotta a legjobbnak, melyet a Los Angeles-i alkotó a Californiai Művészeti Intézetben készített. A film egy rendkívül erőteljes, személyes történet a félelemről, melyet egy kisfiú szemén keresztül láttat. A zsűri a történet, a grafikai világ, az animáció és a filmi ritmus kivételesen magas színvonala miatt döntött a többszörös díjnyertes amerikai kisfilm mellett.

Jason Carpenter - A bérlő

A Bánóczki Tibor, Mette Peters és Matei Branea alkotta háromtagú nemzetközi zsűri ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy a Primanimán a fiatal magyar alkotók tehetségét is elismerje, ezért George Pal nevével fémjelzett díjat adott át az általuk legígéretesebbnek tartott fiatal rendezőnek, Kopasz Milánnak, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán készített diákfilmjeiben nagy kísérletező kedvvel kreatív módon használja az animáció médiumában rejlő játékos, mégis markáns kifejezőerőt.

Kopasz Milán - Zséman

Kopasz Milán - Bassement

A Primanima szervezői által alapított Macskássy Gyula-díjat a Primanima közönségének szavazatai alapján legnépszerűbb magyar alkotás, Hermán Árpád MoMÉ-s diplomafilmje, a Sajnálom! kapta. A Budaörs Város Önkormányzatának Közoktatási, Művelődési, Ifjúsági és Sport Bizottsága által 500 Euró értékben felajánlott díj mellé jár a József Attila Kör és a Prae.hu művészeti portál közös kiadványaiból álló értékes ajándékcsomag is.

Hermán Árpád - Sajnálom!

A legjobb vizsgafilm díja a finn Elli Vourinen friss, szellemes, szokatlan történetvezetéssel bíró Nyelvelés (Kielitiettyni) című alkotásáé. A diplomafilmek közül az amerikai Kyle Mowat Ballpit című filmje bizonyult a legjobbnak, melyet a zsűri a film élénk, színes, eredeti látványvilágáért értékelt, amelyet hasonló módon izgalmas zenei kíséret tesz teljessé. A film arra is kiváló példa, hogy egy kísérleti film is lehet szórakoztató.

Elli Vourinen - Nyelvelés

Kyle Mowat - Ballpit

A legjobb debütáló alkotás díját a francia Osman Cerfon Balszerencse (Chroniques de la poisse) című alkotása kapta, melynek fordulatokban bővelkedő története bizarrsága ellenére is rendkívüli módon szórakoztató. A film a szakmai elismerés mellett megkapta a nézők szavazatai alapján a legnépszerűbb alkotásnak járó közönségdíjat is.

Osman Cerfon - Balszerencse

A zsűritagok saját kedvenc alkotásukat is elismerésben részesítették, így Mette Peters holland filmtörténész az edinburgh-i művészeti egyetemen tanuló Will Anderson Így készült Longbird (The Making of Longbird) című diplomafilmjét emelte ki a mezőnyből, mely rendkívül ügyesen ötvözi a dokumentumfilmet az animációs filmmel, hogy alkotásával új fejezetet nyisson az egyetemes filmtörténet-írásban. 

Will Anderson - Igy készült a Longbird

Matei Branea román képregényrajzoló és animációsfilmes a MoME-n frissen végzett fiatal alkotó, Gelley Bálint rövid workshop-filmjének, a Studenthome Internationalnak adta különdíját, mely véleménye szerint „egy üde szkeccsfilm egy értelmetlen, mégis sokatmondó diák-beszélgetésről.” 

Gelley Bálint - Studenthome International

Bánóczki Tibor magyar filmrendező számára legfontosabb alkotás az iráni származású Afarin Eghbal Londonban készült diplomafilmje, a Nagyanyák (Abuelas / Grandmothers), mely egy rendkívül komoly argentin politikai–történelmi problémával foglalkozik. A film jól példázza, hogy az animáció médiuma mennyire meg tudja változtatni a világról alkotott képünket.

Afarin Eghbal - Nagyanyák

A szakmai zsűri mellett a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanulóiból álló diákzsűri is értékelte a filmeket. Az általuk legnagyobbra tartott alkotás a dán Animation Workshop iskolájában végzett rendező, Bo Mathorne groteszk filmje a The Backwater Gospel.

díj, animáció, budaörs, filmfesztivál, primanima, vizsgafilm, diplomafilm, elsőfilm, kopasz milán, gelley bálint, hermán árpád Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317