Logomain

Kinyitnak a passzívházak novemberben

By Tóth Katalin 2012. október 29. 16:40

szerk at hg dot hu

Passzívház Nyílt Napok a PAOSZ szervezésében

Olvasni rengeteget lehet a passzívházakról, de ha igazán meg akarjuk érteni a működésüket, testközelből kell megismernünk őket. Ilyenkor könnyen kiderülhet, hogy akik passzívházakban laknak, ugyanolyan szokásokkal rendelkező emberek, mint mi magunk, és hogy az élet egy fenntartható házban legalább olyan kényelmes, mint egy kevésbé energiahatékony, vagy akár pazarló lakókörnyezetben. Novemberben a Passzívházépítők Országos Szövetsége erre nyújt lehetőséget az érdeklődőknek: 2012. november 9-11. között Magyarországon is látogathatók lesznek megépült, működő, kivitelezés alatt álló passzívházak, ahol a tervezőkkel, kivitelezőkkel és a lakókkal is találkozhatunk.

220130604-20111-3saljv.gallery

Passzívház Dunaújvárosban - fotó: Verti Zsuzsa

A 2012. évi programban budapesti, budaörsi, diósdi, dunaújvárosi, szentendrei és zsámbéki passzívházak szerepelnek, amelyekhez buszos túra keretében is el lehet majd jutni. Látogatható lesz többek között az első magyar passzívház minőségű iskolaépület, a fokozottan energiahatékony budapesti – pesterzsébeti – oktatási intézmény új foglalkoztató helyisége 2012. nyarán készült el. A látogatható passzív családi házak túlnyomó többsége hosszabb ideje lakott, így az üzemeltetési, használói tapasztalatokról is be tudnak számolni a tulajdonosok és a közreműködők. A zsámbéki passzív lakóház vadonatúj, hamarosan birtokba vehetik az építtetők.

A passzívházakat meglátogató buszos túra útvonala

A passzívházak a hagyományos építésű épületekhez viszonyítva 80-95 százalék energiát takarítanak meg, kivitelezésük pedig alig kerül többe, mint a hagyományos technológiával létesített épületeké. Az első passzívház a németországi Darmstadtban épült meg 1990-ben. Magyarországon az első – a német Passivhaus Institut minősítési eljárása alapján – minősített passzív családi házat 2009-ben adták át a Pest megyei Szadán. Az azóta eltelt 3 évben újabb és újabb lakóingatlanok – családi házak, sorházak, társasházak – épültek passzívház minőségben országszerte. 2012. nyarán megvalósult az első passzívház-technológiával kivitelezett közintézmény, egy meglévő általános iskola új foglalkoztató helyisége Budapesten. Önkormányzati beruházásként, egyedülálló bérlakás program keretében hamarosan elkezdődhet a 100 lakásos passzív társasház kivitelezése Budapest XIII. kerületében.

A Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok hazai programjain a részvétel – az autóbuszos szakmai túra kivételével – díjmentes, az érdeklődők a látogatható passzívházakat önállóan felkereshetik azzal a feltétellel, hogy részvételi szándékukat előzetesen jelzik a programvezető e-mail címén. A programvezetők elérhetősége a www.passzivhaznyiltnap.com oldalon megtalálható, és ugyanitt olvashatunk bővebben a nyílt napokon látogatható passzívházakról, valamint a programról.

2012. november 11-én, vasárnap 9-16 óra között szervezett autóbuszos szakmai túra keretében öt budapesti és főváros környéki passzívház felkeresésére nyílik lehetőség. A részvétel ez esetben is előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a passzivhaznyiltnap2012@gmail.com e-mail címen lehet, legkésőbb 2012. november 9-éig. Mivel az autóbuszos szakmai túrán a részvételi létszám korlátozott - maximális létszám 40 fő -, a szervezők a jelentkezések sorrendjét veszik figyelembe. Az autóbuszos szakmai túra 10 résztvevővel indul.

passzívház, passivhaus institut, nyílt nap, túra, nemzetközi passzívház nyílt napok, passzívházépítők országos szövetsége, épületlátogatás Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317