Logomain

Rágd meg jól!

By totkat 2012. október 24. 11:06

szerk at hg dot hu

420130604-20111-8lj0gi.gallery

Rágd meg jól! Infografika Kiállítás

520130604-20111-1kqd7zw.gallery

Rágd meg jól! Infografika Kiállítás

620130604-20111-te9miu.gallery

Rágd meg jól! Infografika Kiállítás

1120130604-20111-7sa85j.gallery

Rágd meg jól! Infografika Kiállítás

120130604-20111-89kdhm.gallery

Mástészta / Kultúrgorilla ételperformansz

220130604-20111-gn976j.gallery

Mástészta / Kultúrgorilla ételperformansz

920130604-20111-8y4pp3.gallery

Mástészta / Kultúrgorilla ételperformansz

1020130604-20111-sfi80o.gallery

Mástészta / Kultúrgorilla ételperformansz

320130604-20111-lgz6la.gallery

A Játssz az étellel! workshop házigazdái Ferth Tímea és Csernátony Fanni

720130604-20111-m1g36l.gallery

A Játssz az étellel! workshop házigazdái Ferth Tímea és Csernátony Fanni

Tíz magyar grafikus magyarázza a slow food lényegét az infógrafika eszközeivel a Fogasházban.

Több módja van a hazánkban még kevésbé elterjedt Slow Food mozgalom megismerésének: olvashatunk róla, meghallgathatunk előadásokat, ellátogathatunk rendezvényekre. Vagy megnézhetünk egy – a budapesti Design Hét keretében megvalósuló – kiállítást a Fogasházban, ahol nem csak korunk élelmiszer-fogyasztásának megdöbbentő adataival szembesülhetünk, hanem megismerkedhetünk tíz magyar grafikussal is, akik a Kultúrgorilla csapatának felkérésére egy-egy infógrafikával mesélnek a témáról.

Kép © Zleovszki Zsolt

A Kultúrgorilla designmenedzser-csapata – Oravecz Júlia, Tornyánszki Éva, Göttler Anna, Zsupponits Anett, Murányi Kata – 2010-ben alakult a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen azzal a céllal, hogy a hazai- és közép-európai művészeti- és design csoportosulásokat támogassák menedzsment tevékenységükkel, és hogy biztosítsák az egyik hiányzó láncszemet, ami az alkotók és a befogadók között van, és ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egy projekt megvalósuljon.

Olyan projektek is állnak a lányok mögött, mint például az OSA Archívummal és a Kortárs Építészeti Központtal közösen levezényelt Budapest100, a százéves házak ünnepe, vagy a Medence Csoporttal partnerségben megvalósított Octopoly design okosan! hat hónapos programsorozat, mely workshopokkal, beszélgetésekkel és alkotói pályázattal járta körül a fenntarthatóság és az upcycling témakörét.

A lányok kevésbé konvencionális módszereivel is megismerkedhetett az, aki a Design Hét péntekjén ellátogatott a Fogasházba: a Rágd meg jól! hívószóval meghirdetett eseményen slow food workshop, előadások, ételperformansz és egy kiállítás várta az érdeklődőket. A Mástészta Fooddesign Stúdióval közösen megvalósított ételperformansz jelszava az volt: fizess az időddel az ételért! 

Egy olyan világot építettek fel, ahol az ételek ára percben és másodpercben van megszabva, és megszerzésükért nem kell mást tennünk, mint türelmesen várnunk – közben pedig tudatosíthatjuk magunkban, hogy mit és miért szeretnénk megenni. Az ételperformansz során a Cserpes Sajtműhely, a Marmorstein Pékség és a Spiritus Primus Pálinka termékeit fogyaszthatták az érdeklődők, ezáltal megismerkedhettek olyan magyar cégekkel, akik példamutató tevékenységet folytatnak a slow food ideológiájának élelmiszeripari alkalmazásában.

A Fogasház földszintjén október 26-ig látogatható kiállítás a vizualitáson keresztül próbálja közelebb hozni a problémát az emberekhez: tíz magyar grafikust kértek fel, hogy az infógrafika eszközeivel dolgozzanak fel tíz, a slow food fogalmához szorosan kapcsolódó témát. A vizuális élménynek sem utolsó munkák olyan adatokkal szembesítenek minket, mint Magyarország lakosságának átlagos évi húsfogyasztása az elfogyasztott zöldség mennyiségéhez képest, a túlsúlyos nemzetek ranglistáján elfoglalt helyünk, vagy pedig a szemétbe kerülő, elpocsékolt ételeink mennyisége.

Kép © Fonó Gabi

A tíz alkotó - Bogó Kriszti, Déri Enikő, Fonó Gabi, Gilicze Gergő, Kerekes Kata, Novotny Dóri, Nyári Eszter / Ndashgraphics, Polgárdi Ákos, Riba Hilka és Zleovszki Zsolt – legtöbbje jellemzően nem infógrafikával foglalkozik, de mindannyian tehetséges, fiatal grafikusok, akiknek személyes stílusa teszi igazán sokszínűvé a kiállítást. A feldolgozott témák – például a nagyvárosi zöldségtermesztés, dumpster diving, reflektív fogyasztás, elhízás, fair trade – mindegyike nagyon aktuális, ezek közérthető kommunikációja mégis hiánycikk manapság.

Kép © Kerekes Kata

Az infógrafika egy nagyon okos eszköz az információ hatékony átadására, akkor is, ha a slow foodról van szó, ezt pedig a Kultúrgorilla csapata remekül felismerte. Fontos, hogy minél több ember megismerje ezeket a munkákat, ezért a kiállítás végeztével elérhetőek lesznek az interneten, és remélhetőleg egyik-másik egy iskola ebédlőjének falán, vagy egy tanteremben végzi majd.

Az itthon igazi ritkaságnak számító kiállítás megvalósulását a fenntarthatóság iránt elkötelezett Tonic reklámügynökség tette lehetővé.

Fotók: Tóth Balázs és Horváth Krisztián

grafika, kiállítás, kiallitas, magyar tervező, slow food, fogasház, kultúrgorilla, infógrafika, infografika, mástészta, design hét 2012, zleovszki zsolt, kiállítas, rágd meg jól, ételperformansz, kerekes kata, fonó gabi Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317