Logomain

Heten a harmincháromból: fenntartható házak Svájcból

By Kovács Dániel 2012. október 18. 16:28

szerk at hg dot hu

Photographie_12_radek_brunecky20130604-20111-1ocq45o.gallery

eckert eckert architekten ag: Auditórium és könyvtár, Obstgarten iskola, Stäfa

Photographie_3_ruedi_walti20130604-20111-1v49hfm.gallery

Miller & Maranta: A Gotthard-hágó történelmi menedékházának átépítése

Photographie_5_ruedi_walti20130604-20111-gthiak.gallery

Buchner Bründler Ag: Volta Bevásárlóközpont, Bázel

Photographie_9_milo_keller20130604-20111-12rf9xm.gallery

Christian Kerez: Eutschenbach iskolaépület, Zürich

Photographie_7_alexander_gempeler20130604-20111-bnoqxb.gallery

mlzd: Titan – a Berni Történeti Múzeum bővítése

Photographie_8_milo_keller20130604-20111-n67sfx.gallery

LOCALARCHITECTURE: Ideiglenes kápolna Saint-Loup-ban

Photographie_2_roger_frei20130604-20111-16cm4fy.gallery

ClavienRossier Architects: Lakóház Charratban

Kedvcsináló a Ponton Galériában november 10-ig látogatható, Swiss Positions – 33 nézet a fenntartható építőművészetről című kiállításhoz.

Svájc évszázadok óta a biztonság és a minőség szinonimája, az utóbbi évtizedekben azonban a hagyományos, kézműves iparágak mellett az ország az építészet terén is egyértelműen a világ élvonalában szerepel. Köszönhető ez a kiváló oktatásnak éppúgy, mint a biztos anyagi háttérnek és az olyan nemzetközi hírnevet szerzett mestereknek, mint Bernard Tschumi, Mario Botta, Peter Zumthor, Jacques Herzog és Pierre de Meuron – de visszamehetnénk akár Le Corbusier-ig, akit a svájciak annak ellenére vallanak büszkén magukénak, hogy élete nagyobb részét francia földön töltötte. A Ponton Galéria november 10-ig látogatható kiállítása a kortárs svájci építészet sokszínűségébe nyújt bepillantást, külön hangsúlyt fektetve a fenntarthatóságra, 33 kivételes házzal és 33 alkotóval. Ebből adunk mi is ízelítőt-kedvcsinálót.

Auditórium és könyvtár, Obstgarten iskola, Stäfa. Fotó: Radek Brunecky
Építész: e 2 a, eckert eckert architekten ag (Piet Eckert és Wim Eckert) 
Pályázat és tervezés: 2005-2007. Építés: 2008-2010

Az 1970-es években emelt épületek kiegészítéseként épült az új auditórium és könyvtár, a különböző funkciókat egyesítő, komplex építészeti gondolkodás kitűnő példája. Az auditórium, a könyvtár és a tanterven kívüli tanulmányok központja három funkciót képvisel, melyek mindegyikének helyet kellett adni az új létesítményben. Az auditórium a régi alapzaton nyugvó vaskos, terjedelmes talapzatra épült, mely absztrakt atlaszok érzetét kelti és a transzparens földszint felett tartja az auditóriumot. A tartóoszlopokat geometrikailag eltorzították, oly módon, hogy a földszintre nehezedő teher falazott lemezeken nyugszik, melyeket térszervezési és funkcionális okok miatt csak korlátozott számú helyen lehetett elrendezni. Az auditórium külső falainak látszóbeton rétegeit domborműszerűen alakították ki; a betonhomlokzatot uraló organikus-florális motívum erősíti az anyagszerűséget és ellenpontozza az épület egészének durvaságát.

A Gotthard-hágó történelmi menedékházának átépítése. Fotó: Ruedi Walti
Építész: Miller & Maranta (Quintus Miller és Paola Maranta)  
Pályázat: 2005. Építés: 2005-2009

A Gotthard-hágót a svájci Alpok egyik legfontosabb átkelője. A régi menedékház és kápolna idáig különálló tömbjei az átépítés során egyetlen, közös fémlemeztető alá kerültek. A homlokzat megőrizte az évtizedek alatt kialakult, nőtt jelleget az apró, rendszertelen ablakkiosztással. Ezt annak ellenére sikerült megtartani, hogy a huszadik század elejéről származó belső kialakítást teljesen megváltoztatták, a 21. századi szállodai elvárásoknak megfelelően.

Volta Bevásárlóközpont, Bázel. Fotó: Ruedi Walti
Építész: Buchner Bründler Ag (Daniel Buchner és Andreas Bründler)  
Pályázat: 2005-2006. Kivitelezés: 2010

Bevásárlóközpont, lakóépület és utcára nyíló üzletsorok együttese a Rajna partján, egy állomás szomszédságában. A tervezésnél fontos szempont volt, hogy a szomszédos utcákon is vonzó atmoszférát teremtsenek. A tekintélyes méretű erkélyekkel ellátott lakások több irányba néznek, a körbesétálható épületegyüttest két oldalról fák övezik. A tömeg megformálásával a Luzernerringbrücke gáthatását próbálták ellensúlyozni.

Eutschenbach iskolaépület, Zürich. Fotó: Milo Keller
Építész: Christian Kerez Architect  
Pályázat: 2002. Kivitelezés: 2005-2009

Hogy minél nagyobb terület maradjon beépítés nélkül, az épület minimálisra méretezett belső tereit egymás fölé helyezték, a közösségi funkciók pedig a félemeletekre kerültek. Folyosók nincsenek: az osztálytermek hatalmas pihenőterekbe nyílnak, melyeket oktatási célokra is lehet használni. Az ötödik emeleten a két, különböző irányokban fölfelé haladó lépcsőház egy hatalmas előcsarnokban fut össze, melyen keresztül elérhető valamennyi közösségi tér, mint például az auditórium és a könyvtár. A legfelső szintre került a nagy belmagasságú tornaterem.

Titan – a Berni Történeti Múzeum bővítése. Fotó: Alexander Gempeler
Építész: :mlzd (Claude Marbach, Roman Lehmann, Pat Tanner, Daniele Di Giacinto és lars Mischkulnig)  
Tervezés és kivitelezés: 2001-2009

A Berni Történeti Múzeum a város „Múzeumszigetének” kapuja. Az új tömb a múzeum keleti oldalán részben időszaki kiállítótérként alkalmas, ablaktalan helyiségekkel, részben archívum és irodák számára épült. A bővítmény egyfajta talapzatnak tűnik, amely három, egymástól elkülönülő, nyitott téren (a „kerten”, a „téren” és a „lépcsőn”) keresztül csatlakozik a régi épülethez. Az északi falat üveggel borították, amely visszatükrözi a korábbi szárnyakat.

Ideiglenes kápolna Saint-Loup-ban. Fotó: Milo Keller
Építész: LOCALARCHITECTURE SÀRL (Manuel Bieler, Antoine Robert-Grandpierre és Laurent Saurer)  
Kivitelezés: 2008

A kápolna ideiglenes jelleggel épült, diakonisszák számára, az állandó imahely felújításának idejére. Az építészek megpróbálták újraértelmezni a szakrális építészeti hagyományokat; komplex, harmonikaszerű szerkezetük egyszerre szoborszerű és légies. Az origami geometriai szabályainak megfelelően kialakított struktúra rendkívül finom fapanelekből készült, melyek a hajtásokkal statikai funkciót is nyertek. A szerkezethez szükséges műszaki kutatást a lausanne-i Svájci Szövetségi Műszaki Intézetben végezték.

Lakóház Charratban. Fotó: Roger Frei
Építész: ClavienRossier Architects (Valéry Clavien és Nicolas Rossie)  
Kivitelezés: 2009-2010

A telken korábban egy régi lakóépület állt, istállóval, cementburkolatú kőfalakból. Az építészek megtartották a kőből készült alapokat, a pincét és a padlót, melyre két betonkockát húztak fel, az eredeti nyeregtetőt pedig két vízszintes tetőszekcióval helyettesítették. A sarkokra hatalmas, táblás üvegablakokat terveztek, amelyekből nagyszerű kilátás nyílik. Mivel a szabványok szerint a hőszigetelést az eredeti kőfalakra kellett elhelyezni, a rendkívül vaskos hatású falazatot az ablakok körül kialakított, geometrikus burkolattal próbálták oldani.

A további épületekért és persze az építészekkel készült videóinterjúkért érdemes ellátogatni a Ponton Galériába, november 10-ig.

Swiss Positions – 33 nézet a fenntartható építőművészetről
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Ponton Galériájának kiállítása (a Design Hét Budapest 2012 részeként)
2012. október 4. – november 10.
1015 Budapest, Batthyány u. 65. (a Széll Kálmán térnél)
Nyitva tartás: kedd-szombat 12-18h

kiállítás, kiallitas, Svájc, Ponton Galéria, program, svájci építészet, christian kerez, design hét 2012, kiállítas, e 2 a, miller & maranta, buchner bründler ag, :mlzd, localarchitecture, clavienrossier architects Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317