Logomain

Mégsem 90 nap alatt épül meg a világ legmagasabb háza

By Kovács Dániel 2012. október 18. 11:52

szerk at hg dot hu

Hanem 210 – azaz három hónap helyett hét. A határidő még így is elképesztően rövid: az építkezést novemberben kezdenék a kínai Changsha városában, és jövő év második felére már beköltözhetnek a lakók is a 220 emeletes, 838 méter magas toronyba.

Hanem 210 – azaz három hónap helyett hét hónap. A határidő még így is elképesztően rövid: az építkezést novemberben kezdenék a kínai Changsha városában, és jövő év második felére már beköltözhetnek a lakók is a 220 emeletes, 838 méter magas toronyba.

Bsb20130604-20111-1i1ee9f.gallery

A kínai Broad Sustainable Buidling (BSB) idén júniusban jelentette be, hogy Kínában mindössze három hónap alatt felépíti a világ legmagasabb épületét szabadalmaztatott készház-technológiájával, amely korábban egy hat nap alatt felépített 15 emeletes és egy 15 nap alatt emelt harmincemeletes épületnél bizonyított. Ezt a 90 napot módosították most, utólag 210-re. A határidőkkel azonban a cégvezetés is bajban van; a BSB alapítója és elnöke, Zhang Yue a Wired magazinnak szeptemberben végén még arról beszélt, hogy a novemberben kezdődő építkezés 2013. márciusára elkészülhet – ami viszont öt hónapot jelent.

Akár márciusra, akár májusra készül el, ha elkészül, a Sky City rengeteg rekordot megdönt. Amellett, hogy tíz métert ráver a jelenleg csúcstartó Burj Khalifára, sokszorosan gyorsabban épülne fel, mint bármelyik létező toronyház. Az állítólag földrengésálló szerkezetben százezer ember fér el, és az energiatakarékos tervezésnek köszönhetően egy hasonló méretű épülethez képest csak ötödannyi energiát fogyaszt. Az egymillió négyzetméteres alapterületű épület 220 emeletét 104 felvonó szolgálja majd ki. A CNN információi szerint az építkezés „mindössze” 628 millió dollárba kerül majd – szemben a Burj Khalifára költött 1,5 milliárd dollárral.

A Wired magazin részleteiben is bemutatja a fantasztikus elképzelés mögött álló céget és embert. A BSB irányítása egy személyben Zhang Yue felelőssége, és az általa meghatározott alapelvek szerint működik a mindennapi munka is. A BSb alkalmazottainak többek közt oda kell figyelnie az energiatakarékosságra, a mindennapi fogmosásra, sőt, a gyerekvállalásra is – mindezt a Zhang által írt útmutató nyomán. Az alkalmazottak fizikai kondíciójáról is van előírás: mindenkinek képesnek kell lennie lefutni (vagy lesétálni) 7,5 mérföldet két nap alatt – ez persze a hatalmas gyártócsarnokokban nem véletlen. A dolgozók ingyen étkezhetnek a cég éttermeiben, de ha valakit azon kapnak, hogy pazarolja az ételt, nem csak megbírságolják, de nyilvánosan meg is szégyenítik.

kína, torony, felhőkarcoló, terv, rekord, kínai építészet, changsha, sky city Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317