Logomain

Három nap tömény animáció a Toldiban

By Kovács Dániel 2012. október 5. 10:59

szerk at hg dot hu

Kiskakas20130604-20111-1atsbmh.gallery

Kiskakas Animációs Filmnapok

Deer_and_rabbit20130604-20111-fbjqz5.gallery

Kiskakas Animációs Filmnapok

Faak20130604-20111-vbcnbk.gallery

Kiskakas Animációs Filmnapok

Ladywithlonghair20130604-20111-1qztiuc.gallery

Kiskakas Animációs Filmnapok

Mirikal20130604-20111-71xlmy.gallery

Kiskakas Animációs Filmnapok

Monster_catch20130604-20111-6u6px6.gallery

Kiskakas Animációs Filmnapok

Október 4-től egészen október 6-ig tartanak a KISKAKAS Animációs Filmnapok a Toldi Moziban.

Javában zajlanak a KISKAKAS Animációs Filmnapok a Toldi Moziban. A tegnap kezdődött és egészen holnap estig tartó fesztivál nevét az első magyar színes animációs film, az 1951-ben készült "A kiskakas gyémánt félkrajcárja" után kapta.

A KISKAKAS továbbra is legfontosabb küldetésének tartja, hogy az animációs filmművészet legfrissebb, feltörekvő és műfaj-újító alkotásaiba nyújtson betekintést. Éppen ezért ebben az évben is a világ legizgalmasabb, legprogresszívabb animációs iskoláinak programjaiból készült válogatások adják a vetítések fő irányvonalát.

Ugyanakkor a korábbi KISKAKASok hagyományát is követve, az idén még nagyobb hangsúlyt kapnak a bemutatók, előadások, szimpóziumok és viták. A beszélgetések fókuszában olyan kulcskérdések állnak majd, mint a mozgókép online kultúrában betöltött szerepének köszönhető, az animáció műfaji kereteit, előállítását és forgalmazását is megújító trendek, vagy a piacorientált animációs filmipartól távolságot tartó, alternatív alkotói megjelenési formák, és annak elsődleges megjelenési felületével; az internettel való kölcsönhatása.

Az elmúlt években a KISKAKAS Filmnapok főszereplőivé válhattak Nyugat- és Közép-Európa országai, idén pedig kiemelt vendégekként Oroszország, Izrael és Franciaország iskolái kapnak lehetőséget. Az említett országok iskolái mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem friss diplomásainak vizsgafilmjei is a bemutatkoznak. Ezek a kísérletező alkotások intenzíven vizsgálják az animáció alkalmazási lehetőségeit, narratíváit, új irányokba mozdítva ezáltal a műfaj nyelvezetét.

Az idei program mindenképpen figyelemreméltó, ugyanis az orosz animációs filmkészítők által alapított ’SHAR’ Animációs Iskola és Stúdió növendékeinek filmjeiből is látható egy válogatás. Az iskola gyerekeknek szóló és alkotói filmek gyártásával is foglalkozik, oktatói tevékenysége miatt pedig több nemzetközi díjjal is büszkélkedhet.

Oroszország mellett a filmnapok színvonalához a jeruzsálemi Bezalel Művészeti Akadémia animációs alkotásai is hozzájárulnak. Az Akadémia ugyanis nagy gondot fordít a fiatal, tehetséges generáció professzionális képzésére. Több diákjuk saját kreativitását kamatoztatva, az izreali animációs filmipar vezető egyéniségévé nőtte ki magát. A bemutatásra kerülő, diplomamunkákból álló válogatás méltán tükrözi az iskola nemzetközi hírnevét.

A harmadik meghívott országot, Franciaországot, a GOBELINS, l’école de l’image, iparművészetre és digitális médiára szakosodott iskola képviseli. A harmincöt éve működő intézmény diákjai világszerte elismert, nagy animációs stúdióknál dolgoznak jelenleg is.

Az idei év programjának különlegessége a két retrospektív vetítés, amely a méltán elismert John Halas (Halász János) és Macskássy Gyula munkásságát mutatja be. John Halas lánya Vivien Halas személyesen is megtiszteli ezt a budapesti megemlékezést; a John Halas munkáiból készült rövidfilm összeállítást követően rövid előadást is tart, és egy az édesapja munkásságáról szóló dokumentumfilmet is bemutat a nézőknek. Macskássy Gyulának, a hazai animációs filmművészet megkerülhetetlen alakjának is tiszteleg a KISKAKAS: egy érdekes válogatás várja a látogatókat Macskássy háború előtti alkotásaiból, illetve a Pannónia Stúdióban készült rövidfilmjeiből.

Ez csupán egy rövid ízelítő a Filmnapok programjából, tehát az, aki bármilyen érdeklődést és nyitottságot érez az animációs filmek iránt, bátran látogasson el a rendezvény honlapjára és tájékozódjon bővebben a filmekről és az időpontokról!

film, program, animáció, toldi mozi, design hét 2012, kiskakas animációs filmnapok Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317