Logomain

Retró textilek, avagy a szoc deko bája

By Mayer Kitti 2012. október 4. 17:26

szerk at hg dot hu

Szocdeko20130604-20111-14wfdfw.gallery

SZOC DEKO: TEXTIL

Megnyito_szd20130604-20111-l5y72i.gallery

A SZOC DEKO: TEXTIL kiállítás megnyitója

Konyha_szd20130604-20111-1i290jw.gallery

SZOC DEKO: TEXTIL enteriőr

Gellertszallo_szd20130604-20111-1r955rx.gallery

SZOC DEKO: TEXTIL, a Gellért szálló egyenruhája

Nyugszek_szd20130604-20111-1rnqaxm.gallery

SZOC DEKO: TEXTIL, szabadidő

Szocdeko_120130604-20111-1qb3145.gallery

SZOC DEKO: Textil

Szocdeko_220130604-20111-lomx99.gallery

SZOC DEKO: Textil

Szocdeko_320130604-20111-8snys1.gallery

SZOC DEKO: Textil

Szocdeko_420130604-20111-q38tsx.gallery

SZOC DEKO: Textil

Szocdeko_520130604-20111-1l6u62.gallery

SZOC DEKO: Textil

Szocdeko_620130604-20111-qzstok.gallery

SZOC DEKO: Textil

Szocdeko_720130604-20111-a5jqmg.gallery

SZOC DEKO: Textil

Nejlonotthonka, orkánkabát, subaszőnyeg és társaik a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

Valódi nosztalgikus hangulat fogadja azokat a kíváncsiskodókat, akik a SZOC DEKO kiállítássorozat idei tárlatára ellátogatnak. A 2008-as Kerámika Kádárika és a 2011-es Metalica után az idei Design Hét 2012 programsorozat keretein belül megrendezett kiállítás ezúttal azokat textíliákat vette górcső alá, amelyek szinte kivétel nélkül minden magyar háztartásban előfordultak. A bútorok, dísztárgyak nagy része más múzeumoktól, gyűjtőktől került a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba, a ruhadarabok barátoktól, ismerősöktől származnak.

A ma már ikonikusnak számító darabokat bárki megcsodálhatja egészen november 18-ig. A bemutatott tárgyaknak köszönhetően a hamisítatlan retró hangulat garantált! A kiállítás megnyitóján mi is ott voltunk, hogy alámerüljünk a ’60-as, ’70-es, ’80-as évek magyar hétköznapjaiba.

Igazán nem mondható, hogy a kiállítás szervezői hosszas leírásokkal terhelnék a kíváncsi tárlatlátogatót. Egyetlenegy évszám vagy történelmi utalás sem szerepel a kiállított ruhadarabok, bútorok, háztartási textíliák mellett, így aztán önfeledten ugrálhatunk az időben, a különféle installációk között, felfedezve egy-egy ismerős darabot. A szervezők álláspontja az volt, hogy egyfajta párbeszédet generáljanak a nemzedékek között a textília nyelvén: a téma teljes körű körbejárása eleve lehetetlen feladatnak tűnt, így inkább az erős atmoszféra megteremtésére vállalkoztak, ami sikerült is. A magyarázó szövegek helyett ugyanis arra buzdítják a tárlatra látogatókat, hogy ők maguk címkézzék fel a kiállított tárgyakat: vessék papírra személyes élményeiket, gondolataikat, akár csak egy mondat erejéig is. 

Már a megnyitó estéjén számtalan kis cetli lobogott az installációk mellett. Az ikonikus orkánkabát mellett rögtön kettő is: „Milyen nagy harc ment érte”, valamint „A szerelem és az orkán örök.” De sokakat megihletett a jampec nyakkendő vagy a sokszor családi viták középpontjában álló szódásszifon is („Ettől a pöttyös nyakkendőtől elkezdett rokizni a lábam”, „Ki ivott utoljára a szifonból?”).

A kiállítást Vajk Éva textilrestaurátor nyitotta meg, aki maga is személyes élményeiről mesélt az egybegyűlteknek, akik a hódmezővásárhelyi Twist pulóver, a csehszlovák mackó és orkánkabát emlegetésekor hevesen bólogattak. A fiatalabb generáció tagjai is lelkesen szemlélik a leterített subaszőnyegeket, a fogason lógó nejlonotthonkát és a poliészter dzsörzéruhát, hiszen számukra a gyerekkort idézik az egykori felnőtt ruhadarabok. De az sem marad ki a nosztalgikus hangulatból, aki jóval a rendszerváltás után született, hiszen a kiállításon látható textíliák a mai napig fellelhetőek a nagymamák és nagypapák szekrényében, sőt nem egyet a mai napig viselnek is ezek közül. 

A kiállítóterem egyik felében korhű enteriőrökbe léphetünk be, ahol az ismerősség és az otthonosság érzését a különféle horgolt asztalterítők, mintás lámpaburák, faliszőnyegek, konyhai falvédők biztosítják. A lakás különböző helyiségein túl a szabadidőnek szentelt installációban nyugszékre borított elnyűhetetlen köntöst, gumipapucsot, gumimatracot és fémvázas hátizsákot, a military bokszban felvonultatott tárgyak között pedig egy gázmaszkot is felfedezhetünk.

A terem másik részében, a konstruált enteriőrökkel átellenben, különféle csoportokba rendezve tekinthetjük meg a szocialista ipar termékeikétn megszületett ruhadarabokat. A munkaruházatokat bemutató bokszban akad Utasellátó öltöny, egyenruha a Gellért szállóból és egy posztamensen két pár magasszárú, fűzős konyhásnéni-cipővel is szemezhetünk. Efféle lábbelivel nemcsak az iskola menzáján találkozhattunk, ha bekukkantottunk a pult mögé: sokáig a híres és máig működő Bambi eszpresszóban is ebben szolgáltak fel az ott dolgozók.

A nosztalgikus hangulat némi iróniával is keveredik: a kiállított ruhadarabokat szemlélők számára nyilvánvaló, milyen kényelmetlen és szúrós volt az egykori Twist pulóver, és hogy a budapesti nagyáruházakban, mint amilyen a Corvin vagy az Úttörő Áruház volt, a hirdetések ellenére mégsem lehetett jó minőségű ruhadarabhoz jutni (ha bármilyenhez is lehetett egyáltalán). A magyar háziasszonynak stratégiát kellett váltania: megvarrni, átalakítani a család ruhatárát. Nem véletlen, hogy a korszakban megszaporodtak a szabásminták és ruhakészítéssel kapcsolatos leírások a különböző női magazinokban. Erre emlékeztet bennünket a gyerekruhákkal, színes fonalakkal és háztartástan-könyvekkel berendezett boksz.

A megnyitón Kiss Imre, az intézmény igazgatója arról is beszámolt, hogy a kiállítást egy sajátságos divatbemutatóval szeretnék még érdekesebbé tenni: a tárlatlátogatók magukkal hozhatják otthon talált, saját „szoc dekójukat” a múzeumba, és bemutathatják őket a kifutóvá alakuló kiállítótérben.

A SZOC DEKO: TEXTÍLIA kiállítás 2012. október 2. és november 18. között látogatható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

A képeket Birán Barbara készítette.

retro, kiállítás, kiallitas, retró, program, ruha, szoc deko, magyar kereskedelmi és vendéglátóipari múzeum, kiss imre, vajk éva, szocializmus Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317