Logomain

Bódvalenke úttörői: Budapesten is bemutatkozik a szociális design projekt

By Kovács Dániel 2012. szeptember 26. 10:54

szerk at hg dot hu

A bódvalenkei szociális design projekt eredményei megismerhetőek a Design Hét központi kiállításán és Barcza Dániel előadásán október 5-én.

Idén júniusban egy formatervezőkből, építészekből, fotósokból, szociológusokból, közgazdászokból és designmenedzserekből álló csapat látogatott a Borsod megyei Bódvalenkére. A MOME EcoLab, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fenntarthatósági kutatócsoportja és a Széchenyi István Szakkollégium egy olyan komplex társadalmi fejlesztési projekt első állomásaként végzett kutatásokat a faluban, melynek célja a szociálisan érzékeny design eszközeivel segítséget nyújtani a mélyszegénységben élő közösségek számára.

Plusz_ok_termekcsalad20130604-20111-nd6eau.gallery

A folyamat első lépcsőjeként a csoport az étkezéskultúra lokális értékekeit és erőforrásait kutatta fel, interjúkat készítve a falu valamennyi házában, megízlelve a helyi ételeket és végigkövetve azok elkészítését. A munka összegzéseként született kiadvány, a Lenkeország masinája Bódvalenke gasztronómiai lenyomata – receptek és szubjektív beszámolók gyűjteménye a közösség étkezési kultúrájáról. Megismerhetjük a masina, vagy más néven sparhelt tisztításának módját, a környéken termő gombafajtákat, vagy a falubeli gyerekek kedvenc fogásait. A könyv ezek mellett vizualizált adatokat mutat be a faluról és lakóiról, valamint egy szótárt is tartalmaz, amely által az olvasó a helyi háztartáshoz, főzéshez kapcsolódó kifejezéseket ismerheti meg.

A fejlesztés második állomásaként a csapat olyan egyszerű eszközöket fejlesztett ki, amelyek segítségével a helyiek aszalni és szárítani tudják a begyűjtött, vagy a háztájiban termő gyümölcsöket, zöldségeket, gombákat, fűszernövényeket – azzal a távlati céllal, hogy kereskedelmi forgalomba hozzák azokat. Mindehhez Plusz OK néven saját brand, külön termékpaletta, csomagolás és méltányos kereskedelmi modell párosul, melyek mindegyike a helyiek saját bevétel teremtését segíti elő. A projekt hosszú távú célja ennek a gazdasági modellnek a beindítása és életben tartása, ezáltal pedig a helyi közösség társadalmi és gazdasági integrációjának elősegítése.

A közönség a projektet a 2012-es Design Hét Budapest alkalmából közelebbről is megismerheti majd. A nyár óta folyó intenzív munka során született gasztrokiadvány és a PLUSZ OK szárító- és aszalórendszer, illetve termékcsomagolás megtekinthető lesz a Design Hét Budapest nyitókiállításán (2012. szeptember 28., 18:00, Design Terminál). Barcza Dániel projektvezető, a MOME EcoLab alapítója a Kultúrgorilla Rágd meg jól! című egynapos programján (2012. október 5., 17:20, Fogasház) beszél majd a fejlesztés céljáról, az elért eredményekről és a jövőbeli tervekről.

A projektről bővebben: bodvalenkeprojekt.blogspot.hu

A projekt a MOME EcoLab és a Széchenyi István Szakkollégium együttműködésében jött létre.
Projektvezetők: Barcza Dániel (MOME EcoLab), Fehér Bori (MOME EcoLab)
A szociológus csapat vezetője: Schmidt Andrea (SZISZ)
A szociológus csapat: Benkő Tibor, Bokor Péter, Holb Éva, Néray Bálint, Regös Nóri, Szabó Edit, Vay-Farkay Eszter

Lenkeország masinája - Ízek és mindennapok Bódvalenkén gasztrokiadvány
Grafika és arculat: Holányi Katalin
Fotók: Ember Sári, Pettendi Szabó Péter, Zsupponits Anett
Szerzők: Bokor Péter, Holb Éva, Néray Bálint, Oravecz Júlia, Szabó Edit, Vay-Farkay Eszter
A kiadványt gondozta: Oravecz Júlia, Szerencsés Rita

PLUSZ OK brand és termékcsalád
Grafika és arculat: Kovács Bori, Szalai Vera
LENKE ASZALÓ: Barcza Dániel, Fehér Bori, Hukaya Simon, Kollár Eszter, Kovács Bori, Szalai Vera
Aszaló prototípus: Barcza Dániel, Berzicza Sári, Erdélyi Tamás, Fehér Bori, Hukaya Simon, Holányi Katalin, Kollár Eszter

Partnerek: Kultúrgorilla, MOME line
Támogatók: Spiritus Primus, Katlan Tóni

A képeket Őry Dániel készítette.

design, mome, program, szociális design, termék, mome ecolab, design hét 2012, bódvalenke, széchenyi istván szakkollégium Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317