Logomain

Hölgyválasz: Philippe Starck új fürdőszobai kollekciója

By Kovács Dániel 2012. szeptember 24. 16:28

szerk at hg dot hu

7.gallery

Axor Starck Organic

St.gallery

Philippe Starck az Axor Starck Organic berlini bemutatóján, 2012. szeptember 18-án

Berlin_009.gallery

Az Axor Starck Organic berlini bemutatója, 2012. szeptember 18-án

Berlin_011.gallery

Az Axor Starck Organic berlini bemutatója, 2012. szeptember 18-án

3b.gallery

Axor Starck Organic - csaptelepek

5.gallery

Axor Starck Organic

6.gallery

Axor Starck Organic

Bármily meglepő: Madame Starck ihlette az Axornak tervezett új kollekciót. Szerencsére a környezetbarát gondolkodás sem áll tőle távol.

Kis lépés az emberiségnek, de hatalmas ugrás a csaptelepek világában – ezzel a magabiztos mondattal harangozta be a világ egyik legismertebb formatervezője, a francia Philippe Starck az Axor számára tervezett új csaptelep-kollekcióját a múlt heti berlini bemutatón. A helyszínen tartózkodók reakciójából úgy tűnt, Starck (ismét) a fején találta a szöget: az Axor Starck Organic nem csak formájában és funkciójában is képes újat mutatni. Pláne, hogy az ismét ikonikussá vált melegítőfelsőjében megmutatkozó tervező kijelentette: az új kollekciót imádott felesége idomai ihlették…

A berlini E-Werk rendezvényközpontban szervezett világpremieren a Hansgrohe kifejezetten designcentrikus márkája, az Axor nem csupán legújabb kollekcióját ünnepelte, hanem egy kellemes jubileumot is. Éppen húsz éve, hogy egy jó karban levő német úr érkezett kerékpáron Philippe Starck kis nyaralójához egy Földközi-tengeri szigeten, és együttműködési ajánlatot tett az akkor még csak felívelő pályán mozgó designernek. A férfit Klaus Grohénak hívták; ő volt az, aki a hatvanas-hetvenes években bevezette a formatervezést a fürdőszoba világába, mind funkcionális, mind esztétikai szempontból gyökeres változásokat eredményezve. A több mint százéves, de ma is családi vezetésű fekete-erdei vállalat így került a nemzetközi designvilág élvonalába.

A Starckkal kezdődő együttműködés aztán új szintre léptette a céget – ezt már Philippe Grohe, az 1993-ban létrehozott Axor vezetője ecseteli a 800 fős közönség előtt, Berlinben. A ma már a Grohe-család tiszteletbeli tagjának számító Starck volt az első, aki nem csupán termékeket, de kész kollekciókat tervezett a cég számára. Annak tudatában persze, hogy a csaptelep nem divattárgy, amelyet szezonról szezonra cserélnek le a vásárlók – pontosít a francia designer. Saját bevallása szerint Starck olyan kiegészítőkben gondolkodott, amelyek évtizedeken keresztül megőrzik funkcionalitásokat és esztétikájukat egyaránt. Első kollekciója, az Axor Starck egy gyermekkori emlékig nyúlt vissza: csaptelepét az a kézinyomós kutak ihlették, amelyekkel a magyar vidéken is találkozhatunk még. Ezt követően a geometriai és funkcionális minimum érdekelte Starckot; ebből a folyamatból született meg az a kétkaros csaptelep, amely négy összeillesztett hengerre emlékeztet.

De hova vezet az út a minimum után? Starck szerint vissza az életbe: hiába tökéletes valami matematikailag, ha hiányzik belőle a humánum. A legújabb kollekcióhoz két irányból kapott ihletet. Az egyik a növényvilág: a természetes flóra érzékeny, finom, Starck szavaival „elképesztően szexi” formái. A másik pedig a sokszor hivatkozott hitves, aki a női test tökéletes vonalait mutatta meg a designernek (és aki természetesen a bemutatón is ott pirult az első sorban). Ha pár perccel korábban nem fogadtuk volna családtagnak Starckot, most talán kissé meglepődnénk – így viszont már csak derülünk a vallomáson.

A fentiek fényében nem is annyira meglepő az enélkül rendkívül meglepő forma, az Axor Starck Organic aszimmetriája. A nevéhez híven lágy, természetes vonalú csaptelep abszolút újdonsága az eddig egyben kezelt funkciókat szétválasztó, kettős kezelőfelület: a megszokott helyen, a csaptelep tetején a hőfok beállítására szolgáló tekertyűt találjuk, a nyitószelep pedig a kifolyócsövön helyezkedik el. A hőfokot ritkábban állítjuk, mint ahányszor a csapot megnyitjuk – mondja Starck –, az új, ergonomikus kialakítás nem csak kényelmesebb, de elkerülhető vele az is, hogy összevizezzük a krómfelületet. A formatervezési kihívás többek között abban rejlett: hogyan alakíthatóak úgy ki a nyitószelepek, hogy minden állapotban egységes és harmonikus képet mutassanak? Starck ezt a tövénél kör kereszmetszetű, a csúcsánál azonban faágszerűen ékké alakuló formával éri el, amely hangsúlyos színezés és feliratok nélkül is pontosan képes érzékeltetni az irányokat. Apróság, de a designer ahhoz is ragaszkodott: a szokásos kék-piros helyett vékony zöld-narancssárga csík jelezze a hőmérsékletet a csaptelepen.

Mindezt öncélú designbravúrként is értékelhetnénk, de a termékbe ökológiailag is fontos újítás is került: a nyitószelep kétfázisú, 3,5 és 5 literes vízhozamra is állítható – miközben ma a hétliteres az általános. A fejből nem a megszokott sugárban, hanem egy zuhanyrózsára emlékeztető, 90 apró lyukkal ellátott szűrőn keresztül érkezik a víz, amely a környezetbarát használattal is a teljes értékű kézmosás élményét adja. Grohe és Starck a bemutatón egyetértett abban, hogy a takarékos vízhasználat a közeljövő központi kérdése lesz az ipari formatervezésnek e területén. Momentán azonban a további csökkentésnek több akadálya is van: a higiénikus kézmosáshoz megszabott mennyiségű vízre van szükség, és bizonyos vízmelegítők csak ötliteres beállításnál kapcsolnak be.

Míg tehát az Axor két évvel ezelőtt bemutatott, a francia Bouroullec-fivérek tervezte kollekciója a fürdőszoba testre szabhatóságát tűzte ki célul, Starck legújabb munkája ennél tovább lép: saját lehetőségeihez mérten ötvözi a környezetbarát szemléletet a high-end design világával. Kétségtelen: nem világrengető, de a Starcktól, azaz a világ egyik legismertebb designerétől megszokott minőségű munka. Kis lépés, de ami fontos: előre.

design, fürdőszoba, hansgrohe, csaptelep, philippe starck, axor Icon_print

Axor Starck Organic

Philippe Starck az Axor Starck Organic berlini bemutatóján, 2012. szeptember 18-án

Az Axor Starck Organic berlini bemutatója, 2012. szeptember 18-án

Az Axor Starck Organic berlini bemutatója, 2012. szeptember 18-án

Axor Starck Organic - csaptelepek

Axor Starck Organic

Axor Starck Organic

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317