Logomain

Food Design a fenntarthatóság jegyében

By Tóth Katalin 2012. szeptember 19. 15:36

szerk at hg dot hu

1.gallery

Rágd meg jól!

2.gallery

Rágd meg jól!

3.gallery

Rágd meg jól!

5.gallery

Rágd meg jól!

4.gallery

Rágd meg jól!

Slow Food és Design - kiállítás, workshop és performansz a megújult Fogasházban október 5-én.

Az idei Design Hét Budapest fesztiválra a Kultúrgorilla csapata tematikus programsorozattal készül. Október 5-én, pénteken a Fogasház megújult tereiben infografika kiállítással, workshoppal, kerekasztalbeszélgetéssel és előadásokkal várjuk a slow food és food design összefüggései iránt érdeklődőket. Mit jelent ma a food design az esztétikumon túl? Milyen új szerepeket kap a design az egyre tudatosabb fogyasztói szokások függvényében? A szervezők a meghívott szakemberekkel, tervezőkkel és a látogatókkal közösen keresik a választ ezekre a kérdésekre.

A Kultúrgorilla felkérésére tíz tehetséges tervezőgrafikus vállalta a kihívást, hogy a vizualitás eszközeivel tesz fogyaszthatóvá egy-egy slow fooddal és élelmiszertermeléssel kapcsolatos adathalmazt. Az alkotók – Bogó Kriszti, Déri Enikő, Fonó Gabi, Gilicze Gergő, Kerekes Kata, Novotny Dóri, Nyári Eszter / Ndashgraphics, Polgárdi Ákos, Riba Hilka és Zleovszki Zsolt – infografikáikkal tíz témát dolgoztak fel. Közvetítésükben izgalmas, sokszor meghökkentő tényekkel szembesülhetünk többek közt a reflektív fogyasztás, a dumpster diving vagy a nagyvárosi zöldségtermesztés témakörében. A bemutatott alkotások szubjektív formanyelve izgalmassá és nagyközönség számára is emészthetővé teszi a grafikonok száraz statisztikai adatait. Az itthon igazi ritkaságnak számító infografika kiállítás megvalósulását a fenntarthatóság iránt elkötelezett Tonic reklámügynökség tette lehetővé.

A kiállítást megnyitó ételperformanszon a Mástészta Fooddesign Stúdió a Cserpes Sajtműhely, a Marmorstein Pékség és a SpiritusPrimus Pálinka minőségi termékeivel csábít tudatos megnyitó-fogyasztásra.

A “Játssz az étellel!” workshop-on szabaddá válik, amit szüleink tiltottak. A résztvevők Ferth Tímea és Csernátony Fanni (Csomópont Egyetemisták Közti Kooperáció, MOME) vezetésével készíthetnek installációkat ehető anyagokból, közben pedig megtudhatják mi a különbség táplálkozás és étkezés között, hogyan tudja a tervező befolyásolni az étkezéshez való viszonyunkat vagy hogy milyen a funkcionális étel.

Két rövid előadás során ízelítőt kaphatunk a MOME EcoLab és a Széchenyi István Szakkollégium közös, a lokális étkezéskultúra értékeit is feltáró, szociális fejlesztési projektjéről Bódvalenkén (előadó Barcza Dániel, MOME EcoLab), valamint a fenntartható étkezés utópiájáról (előadó Csernátony Fanni). Ezt követően Térey János író, Ligetfalvi Gergely esztéta, Széplaky Gerda filozófus és Péter Anna, a Malackaraj és a Táfelspicc szerkesztője beszélget fogyasztáskultúráról, gasztrozófiáról, eating designról és ezek összefüggéseiről.

A programsorozat olyan aktuális és megkerülhetetlen témák elemzésére ad lehetőséget, mint a fogyasztói szokások megváltozása és a designer szerepeinek, illetve a food design műfajának erre reagáló átalakulása. Ezeket a jelenségeket pedig talán sehol sem tapasztalhatjuk meg jobban, mint az étkezés elemi, mindennapjainkat érintő területén.

A program a Design Hét Budapest 2012 eseménysorozat hivatalos része.

Rágd meg jól!

Ötvözhető a Food Design a fenntarthatósággal?

Slow Food és Design - kiállítás, performansz, workshop és beszélgetés Fogasházban.

2012. október 5., 15:00-21:00
Fogasház, 1073 Budapest, Akácfa utca 51.
A kiállításon szereplő alkotók: Bogó Kriszti, Déri Enikő, Fonó Gabi, Gilicze Gergő, Kerekes Kata, Novotny Dóri, Nyári Eszter / Ndashgraphics, Polgárdi Ákos, Riba Hilka, Zleovszki Zsolt
Koncepció: Göttler Anna, Kurátor: Zsupponits Anett
A kiállítás megtekinthető: 2012. október 5 - október 26.

Program
15:00 “Játssz az étellel!” workshop (előzetes regisztráció szükséges: info@kulturgorilla.hu)
17:20 “Bódvalenke gasztrokultúrája” előadás
17:40 “Sitopia - az étkezés utópiája” előadás
18:00 Gasztozófiai kerekasztal
19:00 Infografika kiállításmegnyitó, Mástészta ételperformansz
20:00 Vacsora a filmvásznon, zene, mulatság

További részletek a Kultúrgorilla Facebook oldalán és a Design Hét Budapest 2012 honlapján.

Fő támogató: Tonic Reklámügynökség
További támogatók: Cserpes Sajtműhely, Marmorstein Pékség, Spiritus Primus Pálinka
Partnerek: Fogasház, Mástészta Fooddesign Stúdió, CSEKK

design, workshop, előadás, design hét budapest, fogasház, kultúrgorilla, food design, mome ecolab, design hét 2012 Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317