Logomain

Friss magyar design Londonban

By Tóth Katalin 2012. szeptember 19. 14:57

szerk at hg dot hu

920130611-1449-mpw7oj.gallery

Badminton sószóró - Lublóy Zoltán

1120130611-1449-19t6ieo.gallery

Olajkiöntő - Lublóy Zoltán

1620130611-1449-16bk58z.gallery

DOBOZ - Sárossy Zsuzsanna

1320130611-1449-mbiduq.gallery

"Róka" konyharuha - Molnár Réka

1220130611-1449-1wbtg3w.gallery

"Fák alatt" bögre - Molnár Réka

820130611-1449-1etttwn.gallery

Curiosity - Koós Daniella

620130611-1449-1cwx81b.gallery

Vé lámpa - Kodolányi Gábor

620130611-1449-1i27obw.gallery

Vé lámpa - Kodolányi Gábor

520130611-1449-l3qfz0.gallery

Remiz - Kele Sára

420130611-1449-1x1hmjk.gallery

Wally - Kele Sára

220130611-1449-sihlss.gallery

Moskitolamp - Borkovics Péter

120130611-1449-1xwhmwk.gallery

Cseppkő - Borkovics Péter

1820130611-1449-5qyvf3.gallery

Flower lámpák - Tompa László

1920130611-1449-957608.gallery

Cube Illusion - fedeles doboz - Tompa László

Nyolc magyar iparművész mutatkozik be a Londoni Design Hét kísérőeseményén, a TENT Londonon.

A Londoni Design Hét már javában zajlik, de az egyik legizgalmasabb kísérőesemény, a TENT London csak holnap nyitja kapuit. Idén nyolc magyar iparművész mutatkozik be ezen a kiállításon, akiket a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (Hungarian Investment and Trade Agency - HITA) delegál. A HITA 2012 tavaszán hirdetett pályázatot a kiállításon való részvételre, az előszelekcióban pedig a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület nyújtott segítséget. A végleges anyagot a kiállítás londoni regisztrációs zsűrije választotta ki, leginkább az eladható, piaci értékesítésre érett termékekre helyezve a hangsúlyt.

Tompa László: Flower lámpa

A HITA célja, hogy standjának látogatói átfogó képet kapjanak a kortárs magyar designról: felfedezzék, megszeressék és a Tent után is figyelemmel kísérjék azt. A standon megjelenő tervezők a szakma különböző ágait képviselik, pályájuknak különböző szakaszán tartanak. A kiállítók között éppúgy szerepel rangos állami kitüntetésben részesült üvegtervező, mint pályakezdő bútortervező. A tervezőkben egy közös: termékeiken egyedi látásmódjuk, problémamegoldásuk, magas fokú szakismeretük egyaránt megjelenik.
Tervezők: Borkovics Péter, Kele Sára, Kodolányi Gábor, Koós Daniella, Lublóy Zoltán, Molnár Réka, Sárossy Zsuzsanna és Tompa László.

Borkovics Péter Moholy-Nagy díjas üvegművész lámpái egyedi, a kézművesség igényével készülő tárgyak, bennük ötvöződik a hagyományos, kifinomult mesterség a 21. századi LED technika újításaival. A mintadarabok - bár nincs két teljesen egyforma darab - több példányban megrendelhetők. Az üveg, az elektromosság és a mechanika optimális kombinációjának kialakításától kezdve mindent maga a tervező készít, az öntőformáktól a kemencéig. Szerteágazó érdeklődése tárgyain is megmutatkozik: legyen szó elcseppenő lámpákról és szobrokról, üvegbe nyomott hüvelykujjról, fahasábról. Az üveg számára - ezredszer is - izgalmas játékszer, amelyet irányít, és amely őt irányítja.

Kele Sára 2009-ben diplomázott ipari formatervezőként a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészkarán. Diplomamunkáját, a Budapestre tervezett közösségi kerékpárt már mi is bemutattuk. Az idei londoni kiállításon kétlábú, hulladék faanyagból készített éjjeliszekrényét, a Wally-t láthatják az érdeklődők, és bemutatkozik az ipari designtrendek vonalán született Remiz lámpacsalád is, melynek vékonyfalú cement lámpabúrája az anyag nyers szépségét hivatott megmutatni.  A lámpabúrák speciális receptúrával, több réteg cementből készülnek, rendkívül vékonyak, mégis ellenállóak. Minden darab kézzel készül, a függesztett vagy asztali lámpák az elemek egyedi kombinációs lehetőségét is biztosítják: a lámpabúrák kívül és belül is készülhetnek fehér vagy szürke cementből, a textilkábel színe és a lámpatest tömörfa változatai is garantálják az egyediséget.

A Wally-ról így mesél a tervező: "Asztalosműhelyekből, fatelepekről sokféle maradékanyagot (dió, cseresznye, fenyő, akác, tölgy, bükk, kőris, juhar, amarant, bambusz) gyűjtöttem, melyek formájukban és feldolgozottságukban is különböztek. Ez a látványos variancia szolgált a tervezés további szakaszaihoz inspirációként. A különféle faelemek harmonikus kombinálásával kialakult patchwork szerű tömörfa textúra adja a bútor báját és karakterét, melynek legszembetűnőbb eleme a eredendően lila színű amarant fa. A textúra nem csak látványos, de egyedi is: minden újabb Wally egy megismételhetetlen kombináció. Fontos volt, hogy a faelemek megőrizzék eredeti színüket, ezért az elkészült bútor csak természetes olajjal és viasszal lett kezelve. A karakteres textúrát ellensúlyozandó egy egyszerű, mégis izgalmas formát kerestem - ezért támaszkodik a falnak ez a kétlábú éjjeliszekrény."

A Codolagni Design Stúdiót 2010-ben alapította Kodolányi Gábor formatervező és Halász Katalin kutatómérnök azzal a céllal, hogy saját design termékeket hozzanak létre. Tárgyaikat egészen az ötlet felmerülésétől a tervezési folyamatokon át egészen a csomagolásig és a bemutatásig végigkísérik, így minden termékük a végletekig tükrözi a designról alkotott elképzelésüket. A londoni kiállításon geometrikus formájú lámpáikat és hasonló vonalon készült székeiket mutatják be a designra éhes közönségnek.

A Koodfrom egy fiatal tervező, Koós Daniella saját termékeinek márkaneve. A bútor- és csomagolástervezőként is végzett iparművész 2007 óta foglalkozik termékfejlesztéssel, gyártással és forgalmazással. A Koodform tárgyak egyediek, sokszínűek és gyakran túlmutatnak elsődleges funkciójukon. Az új termékek elsősorban nem az egyes tárgytípusok iránti vonzalom, hanem az új igények kielégítése iránti szenvedélyből
születnek, ezért a márkán belül egyforma hangsúllyal jelennek meg az olcsó szuvenír tárgyak és az egyedi bútorok. Londonban a székként és újságtartóként is funkcionáló Simple ülőkével, és Curiosity nevű univerzális dohányzóasztalával mutatkozik be a fiatal tervező.

Lublóy Zoltán neve bizonyára nem ismeretlen a magyar designra fogékony közönség számára - tollaslabda alakú só- és borsszórójával vagy kaktusz alakú vázájával hazai és nemzetközi magazinokban is találkozhattunk már. A fiatal designer szereti, ha a tárgyak humorosak és használhatóak is egyaránt. Általában porcelánnal dolgozik, de számos kerámia alkotás is részét képezi kollekcióinak. Londonban a porcelánból készült, filigrán olajkiöntőivel, a korábban említett tollaslabda sószóróival és korabeli állatrajzokkal díszített egyedi bögréivel debütál.

Molnár Réka textiltervező, saját márkája, a Moringa kisszériás lakástextileket és lakberendezési kiegészítőket jelöl. A szerethető minták olyan tárgyakon tűnnek fel, mint például a variálható hűtőmágnesek, pamut konyharuhák vagy a hő hatására mintát változtató bögrék. A tervező első lakástextil kollekcióit 2011-ben mutatta be Röppentyű és a Banana Leaves néven. Mindkettőt kiállították Londonban a 100% Design-on és a Clerkenwell Design Weeken is. 2012 őszi kollekcióját a Tent Londonon mutatja be elsőként, majd Bécsben a Blickfangon lesz látható októberben.

Sárossy Zsuzsanna textiltervező szeret személyre szabható tárgyakkal kísérletezni. DOBOZ elnevezésű tárolórendszere többféle anyag párosításával keletkezett, melyek szabadon variálhatóak. A szögletes alaptestre húzható "palást" gravírozott vagy hímzett kecskebőr, melyen a florális mintáktól kezdve a keresztszemes hímzésig többféle motívummal találkozhatunk. 

Tompa László Kozma Lajos-díjas formatervező 1993-ban szerezte diplomáját a MOMÉ-n. Főleg fával és kerámiával dolgozik, előbbiből használati tárgyakat, utóbbiból 3D-s csempéket készít. A londoni kiállításra két fa tárgyat, a teljes felületén faesztergálással készült geometrikus elemekkel díszített, szoborszerű tárolódobozt és egy hasonló formavilágra építkező lámpát vitt magával.

design, kiállítás, kiallitas, lublóy zoltán, magyar design, fise, koós daniella, kele sára, kodolányi gábor, borkovics péter, london design week, tent london, hita, molnár réka, tompa lászló, sárossy zsuzsanna Icon_print

Badminton sószóró - Lublóy Zoltán

Olajkiöntő - Lublóy Zoltán

DOBOZ - Sárossy Zsuzsanna

"Róka" konyharuha - Molnár Réka

"Fák alatt" bögre - Molnár Réka

Curiosity - Koós Daniella

Vé lámpa - Kodolányi Gábor

Vé lámpa - Kodolányi Gábor

Remiz - Kele Sára

Wally - Kele Sára

Moskitolamp - Borkovics Péter

Cseppkő - Borkovics Péter

Flower lámpák - Tompa László

Cube Illusion - fedeles doboz - Tompa László

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317