Logomain

80Ház: Skandináv jégkocka egy balinéz dzsungelben

By Ongrádi Melinda 2012. szeptember 10. 15:51

szerk at hg dot hu

Ashoka_canggu_1.gallery

Ashoka Canggu

Ashoka_canggu_2.gallery

Ashoka Canggu

Ashoka_canggu_3.gallery

Ashoka Canggu

Ashoka_canggu_4.gallery

Ashoka Canggu

Ashoka_canggu_6.gallery

Ashoka Canggu

Ashoka_canggu_7.gallery

Ashoka Canggu

Ashoka_canggu_8.gallery

Ashoka Canggu

Ashoka_canggu_9.gallery

Ashoka Canggu

Ashoka_canggu_11.gallery

Ashoka Canggu

Ashoka_canggu_12.gallery

Ashoka Canggu

Ashoka_canggu_13.gallery

Ashoka Canggu

A dán tervezőknek sikerült közös nevezőre hozni a trópusok építészeti hagyományait és a letisztult északi designt.

Bár a naptári ősz már beköszöntött, szerencsére az időjárás nem szeretné tudomásul venni a tényt. Ezért is esett a választásunk 80 Ház a Föld körül című sorozatunk nyárbúcsúztató epizódjában egy balinéz villára. A dán Mencke & Vangby designstúdió és Peter Sand építész tervezte Ashoka Canggu villaépülete a hűvös skandináv életérzést csempészi az indonéz sziget perzselő világába. Tulajdonosai, egy hongkongi pár nemcsak saját maguk használják, de bérbe is adják a nyaralót.

A villa V alakú alaprajza a telekadottságok következménye. A terület egyik elkeskenyedő szeletébe került a hosszan elnyúló úszómedence, amely pálmákkal övezett, faburkolatos napozóteraszban végződik.

A kettősség több szempontból is jellemző az épületre: míg a földszint alaprajza teljesen nyitott, ezzel felidézve a hagyományos balinéz házak jellemzőit, a felette húzódó, lábakra állított szint egy zárt dobozba került – igaz, ez utóbbit is több helyen megnyitják a hatalmas üvegfelületek. A kertet és a földszinti nyitott teret a helyi anyagot felhasználó kőfal határolja, amely megjelenik a zártabb belső terekben is. 

A tervezők ezzel a fogással igyekeztek még jobban elmosni kint és bent határát, de ezt a célt szolgálja a kertben és a házban is ugyanabból a kőből készült padlóburkolat. A fedett-nyitott szabadtéri nappali előtt medence húzódik, körben zavartalan a kilátás a dús vegetációra és a rizsföldekre.

A természetes alapokhoz képest éles váltást jelent a fehérre festett vasbetonból készült felső szint, ahová a hálószobák kerültek. Némileg egyedi megoldás, hogy a kőburkolatos fürdőszobák a zuhany és a szintén kőből készült kád fölé helyezett hatalmas felülvilágítót kaptak – a tervezők ezzel a fogással a szigetre jellemző barlangok hangulatát szerették volna megidézni.

Stáblista
Tervezés: Mencke&Vagnby és Peter Sand
Tervezőcsapat: Marcus Vagnby, Peter Sand, Karina Mencke
Alapterület: 300 m2
Építés éve: 2009 - 2012 


80 ház a Föld körül nagyobb térképen való megjelenítése

80 ház a Föld körül

 

villa, nyaraló, indonézia, dán építészet, 80 ház a föld körül, ashoka canggu, mencke & vagnby, peter sand, bali, kőburkolat Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317