Logomain

Megnyitott a magyar pavilon

By Kovács Dániel 2012. augusztus 28. 16:00

szerk at hg dot hu

Img_8791_1_.gallery

magyar pavilon

Img_8793_1_.gallery

magyar pavilon

Img_8795_1_.gallery

magyar pavilon

Img_8796_1_.gallery

magyar pavilon

Img_8797_1_.gallery

magyar pavilon

Img_8798_1_.gallery

magyar pavilon

Img_8799_1_.gallery

magyar pavilon

Img_8803_1_.gallery

magyar pavilon

A kurátorok teljesen kinyitották és neutrális fehérre festették a pavilont, amelyben hatszáz makett lebeg kavicsszőnyeg felett.

Augusztus 27-én, hétfőn 17 órakor a Spacemaker című kiállítással megnyitott a magyar pavilon a 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállításon. A belső terekre nehéz ráismerni: a kurátorok teljesen kinyitották és neutrális fehérre festették a pavilont, amelyben hatszáz ugyancsak hófehér makett lebeg kavicsszőnyeg felett.

„A magyar pavilon évről-évre általában észrevétlen marad, pedig a szecessziós tér az egyik legszebb a Giardiniben. Az ez évi kiállítás a Common Ground témát 651 építészhallgató és iskolás meghívásaként interpretálta, akik valós és képzeletbeli épületek makettjeit állítják ki, neves képzőművészek szobraitól kísérve. Az igazi attrakció a többféle méretű kőből terített kavicsszőnyeg, amely egyszerű anyagokkal biztosít elegáns útvonalat” - írja a Biennále hivatalos napilapja keddi számában.

A tegnapi megnyitó a Biennále sajtónapjaiban súlyos bűnnek számító félórás késéssel indult, ennek következtében szinte kizárólag magyar közönséggel. Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója és a Biennále nemzeti biztosa mellett üdvözölte a jelenlevőket Bachmann Bálint kurátor, majd Hammerstein Judit helyettes államtitkár is. Nem csupán a Biennále lapjának leírásából, de a helyszíni reakciókból is az tűnt ki, hogy a magyar pavilon koncepciója nehezen áll össze a látogatók számára; elsősorban a diákok által készített, egységes méretű építészeti makettek és a Kelle Antal artformer készítette eltérő anyagú és méretű képzőművészeti alkotások között nehéz megtalálni a közös nevezőt. Pedig a kurátorok Kellét fontos szereplőnek szánták, rögtön a bejáratnál köszönti egy alkotása a látogatókat.

A fehérre festett makettek installációja azonban tényleg hatásos, a szándéknak megfelelően szinte szakrális teret hoz létre - kár, hogy a „meditáláshoz” nem igazán biztosít más hátteret. Az egymás mellett és mögött sorakozó maketteket sokáig lehet böngészni, igaz, újdonságerejükből némileg visszavesz, ha a látogató korábban megnézte a francia és a szomszédos olasz pavilon igen hasonló kiállításait. A prezentálás, a kavicsszőnyeg felett alumíniumlábakon lebegő térkonstrukciókkal, ettől függetlenül tényleg nálunk a legszebb. Ötletes sajtóajándék a magyarok fehér kocka alakú pendrive-ja is, ami rögtön népszerűvé vált a sajtós kollégák köreiben. Amire a kiállítás felügyelőinek nagyon oda kell figyelnie, azok a központi átriumban elhelyezett, ülésre szolgáló gumilabdák; ottlétünk alkalmával egy kissrácnak majdnem sikerült begurítania az egyiket az installációba, ami beláthatatlan következményekkel járt volna.

A magyar pavilonról később hosszabb cikket is közlünk itt a hg.hu-n.

kelle antal, velencei biennálé, magyar pavilon, velencei biennale, velencei biennále, biennále 2012, velencei nemzetközi építészeti kiállítás Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317