Logomain

Elkezdődött a 2012-es Velencei Biennále

By Kovács Dániel 2012. augusztus 28. 13:47

szerk at hg dot hu

Img_8777_1_.gallery

biennale2012

Img_8776_1_.gallery

biennale2012

Img_8770_1_.gallery

biennale2012

Img_8768_1_.gallery

biennale2012

Img_8766_1_.gallery

biennale2012

A nyitó sajtótájékoztatón kiderült: az igazgató Paolo Barattának okostelefonja nincs, David Chipperfield kurátornak humorérzéke.

Hétfőn kezdetét vette a világ legnagyobb építészeti programsorozata, a 13. alkalommal megrendezett Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás. 12 órakor Paolo Baratta, a Biennále igazgatója és az idei kurátor, David Chipperfield tartottak sajtótájékoztatót, amelyen mindkettejüknek kiderült egy hiányossága: Barattának okostelefonja nincs, Chipperfieldnek pedig humorérzéke.

A két állítás közül persze csak az előbbi igaz: akkor derült ki, amikor Baratta úrnak megszólalt a mobiltelefonja a sajtótájékoztató közben. A humorérzék hiányának bevallását ugyanis maga Chipperfield is viccnek szánta arra a kérdésre: hogyan lehetséges, hogy a Biennále történetének két legprecízebb kiállítását brit építészek rakták össze. A kérdező a jelenlegi mellett az 1985-ös, Presence of the Past mottójú Biennále-ra gondolt, amelyről maga Chipperfield is kijelentette: sokat jelentett a számára. Amikor ugyanis a múlt év végén végleges lett kurátori szerepe, sokat gondolkodott, hogyan találjon olyan témát, ami "benne van a levegőben" - akárcsak a modern építészet agóniája és a történelmi ihlet visszatérése azon a bizonyos 1985-ös kiállításon. Chipperfield szerint az utóbbi két évtizedben az építészeti szakmagyakorlás hangsúlya eltolódott, és manapság elvárásnak számít "különlegesnek, szokatlannak, látványosnak lenni". A válság elhozta azt a pillanatot, amikor ennek megálljt kellene parancsolnunk, és közösen újragondolni, mi is az építészet értelme és célja.

A végül megtalált mottó, a Common Ground nem csupán a szakmán belüli párbeszéd, közös nevező megtalálásának ígérete, de a nagyközönség felé való nyitásé is. Az építészek többsége abban a hitben él, hogy sokat ad a társadalomnak, a társadalom azonban erről koránt sincs meggyőződve - jegyezte meg Chipperfield. „Nincs építészet önmagában. Ez az a munka, amely a legtöbb együttműködést igényli. Ugyanakkor mégiscsak egy építészeti kiállításról van szó. Nem akartam, hogy olyan dolgokról beszéljünk, amikhez nem értünk” - fejtette ki a kurátor. Arra a kérdésre, hogy az általa rendezett kiállításról hiányoznak a nagy nevek mellől azok a kevésbé ismert szakmabeliek, akik konkrétan közösségi építészettel foglalkoznak, Chipperfield azt felelte: sokféleséget akart, nem determinálni a kiállítókat különféle előre megadott szempontokkal.

A sajtótájékoztatón a rendkívül fáradtnak tűnő Paolo Baratta, aki rövid politikai intermezzót követően tavaly év végén kapta vissza a Biennále igazgatói székét, kifejtette: idén minden eddiginél több oktatási intézménnyel működnek együtt, az egyetemek közül például 66-tal írtak alá szerződést. A diákok, a fiatalság nemcsak a szervezőknek, de a kiállítóknak is fontos téma idén - jegyezte meg Baratta, külön említve a magyar és a francia pavilont, amelyek diákmunkákat mutatnak be. A három hónapig tartó kiállításon négy ország: Angola, Koszovó, Peru és Kuvait először szerepel, Venezuela pedig hosszabb kihagyás után tér vissza. Az idei építészeti Biennále költsége 9,3 millió euró, és a nagyközönség számára szerdától látogatható, egészen novemberig.

david chipperfield, velencei biennálé, velencei biennale, velencei biennále, biennále 2012, paolo baratta, velencei nemzetközi építészeti kiállítás Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317