Logomain

Péntekre kész a velencei magyar pavilon kiállítása

By Kovács Dániel 2012. augusztus 22. 16:11

szerk at hg dot hu

Augusztus 29-től a nagyközönség számára is látogatható a 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás.

Augusztus 27-28-án sajtónapokkal indul, 29-től pedig a nagyközönség számára is látogatható a 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás, ismertebb nevén az Építészeti Biennále. Ennek apropóján tartott sajtótájékoztatót a Műcsarnokban Gulyás Gábor főigazgató, nemzeti biztos és Bachmann Bálint, a magyar pavilon idei kurátora. A programra a velencei helyszínről is bejelentkezett több résztvevő élőben.

23.gallery

Ahogyan ez megszokott, Bachmann Bálint és Markó Balázs pályázati koncepciója, eredeti nevén „Modell” sokat alakult azóta, hogy év elején a 12 induló közül kiválasztotta a zsűri. A magyar pavilon kiállításának végleges neve „Spacemaker”, azaz magyarul „Tércsináló” (a hivatalos honlap a www.modellpavilon.hu címen érhető el). Az eredeti szándéknak megfelelően a fő attrakció az a több száz azonos méretű, 21x21 centiméteres alapra tervezett, egyöntetűen fehér építészeti makett, amelyek az e tárgyban kiírt nemzetközi hallgatói pályázatra érkeztek be. Elsősorban hazai iskolák hallgatói indultak, de hét környező országból is kaptak modelleket a szervezők. Bachmann és Markó elsősorban fiatalabb, első-másodéves hallgatók munkáit várta, és a kikötések között szerepelt az is, hogy nem épületet vagy építészeti tervet kellett megvalósítani. A beérkezett munkák ennek megfelelően nagyon sokfélék – mondta Bachmann Bálint, - némelyik „szinte képzőművészeti téralkotás” jellegét ölti.

A maketteket egységesen egy méter magas alumíniumcsövekre helyezve, de változatosan csoportosítva mutatja be a magyar pavilon, amelynek belső terét szintén neutrálisra hangolják. A tervek szerint mesterséges megvilágítást egyáltalán nem használnak majd, ennek érdekében a meglévő ajtókat is leszerelik. A közel hatszáz fehér hallgatói makettet a Műcsarnok szervezésében általános és középiskolás gyerekek számára kiírt pályázat munkái, ötven színes, ugyancsak 21x21 centiméteres modell egészíti ki. A generációk közötti „ívet” a kurátorok szándéka szerint Kelle Antal alkotásai zárják le; az artformernek három installációja lesz jelen a magyar pavilonban.

Videó a Spacemaker kiállításhoz

 

Bachmann Bálint szerint a Biennále idei központi kurátora, David Chipperfield által meghatározott mottó, a „Common Ground” remekül illeszkedik a magyar koncepcióhoz, ami azért is szerencsés, mert azt csak a hazai pályázat lezárulta után jelentették be. Gulyás Gábor ehhez hozzátette: a magyar pavilon szomszédságában álló olasz pavilon egy részében is az építészeti makettek kapnak főszerepet.

A sajtótájékoztatón a helyszínről jelentkezett be Markó Balázs, az építészeti tervekért felelős kurátortárs, valamint Kelle Antal is. Tőlük megtudtuk: a pavilon határidőre, a tervek szerint péntekre elkészül. Markó kifejtette: több mint hatszáz ember munkáját mutatja be a magyar pavilon, hiszen a szervezők mellett minden egyes modell készítője is a sajátjának érezheti a kiállítást – a nevük egyébként fel is lesz tüntetve a munkák mellett. Szemben a két évvel ezelőtti tárlattal, idén nem lesz katalógus: a látogatók leporellót és a makettek professzionális fotóit tartalmazó pendrive-okat vihetnek majd haza.

Gulyás Gábor a sajtótájékoztatón bejelentette: a minisztériumi 40 milliós keret mellett idén szponzort is szereztek a pavilonhoz., az MVM Zrt. ötmillió forinttal támogatja a megjelenést.

műcsarnok, kiállítás, kiallitas, velence, gulyás gábor, bachmann bálint, építészeti makett, biennále 2012, markó balázs Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317