Logomain

Háromszögletű faház a japán-ausztrál barátság jegyében

By Malustyik Orsolya 2012. augusztus 13. 17:24

szerk at hg dot hu

Australia_house_1.gallery

Australia House, Andrew Burns

Australia_house_2.gallery

Australia House, Andrew Burns

Australia_house_3.gallery

Australia House, Andrew Burns

Australia_house_4.gallery

Australia House, Andrew Burns

Australia_house_5.gallery

Australia House, Andrew Burns

Australia_house_6.gallery

Australia House, Andrew Burns

Australia_house_7.gallery

Australia House, Andrew Burns

Merész és hangsúlyos az új formát kölcsönző Australia House (ausztrál ház), amelynek elődje 2011. márciusában a hatalmas pusztítást végző, japán földrengés áldozatává vált. Az egykori épület, amelybe pár évvel a végzetes katasztrófa előtt, 2009-ben költöztek be a művészek, a Tokiótól északra található Niigata Prefectura tartomány egyik hegyoldalban megbúvó kis falujában helyezkedik el. A művészeti galériaként, stúdióként funkcionáló egyfajta közösségi ház az újratervezés során változatlanul abban a meghitt, természeti környezetben kapott helyet, ahol a régi épület is állt. <br/>A szokatlan faház formáit Andrew Burns ausztrál építész álmodta meg, különös érzékenységgel kezelve az érintetlen tájhoz való illeszkedést.

Merész formában épült újjá Japánban az Australia House (ausztrál ház), amelynek elődje 2011 márciusában a hatalmas pusztítást végző, japán földrengés áldozatává vált. A művészeti galériaként, stúdióként funkcionáló közösségi ház érintetlen természeti környezetben áll. Az épület, amelynek elődjébe pár évvel a végzetes katasztrófa előtt, 2009-ben költöztek be a művészek, a Tokiótól északra található Niigata tartomány egyik hegyoldalban megbúvó kis falujában helyezkedik el. A különleges faház formáit Andrew Burns ausztrál építész álmodta meg, különös érzékenységgel kezelve a tájhoz való illeszkedést.

A természeti csapást követően a japán-ausztrál összefogás részeként pályázatot írtak ki a kézműves ház újragondolására. 154 pályázóból a zsűri, Tadao Ando Pritzker-díjas építész elnökségével egyöntetűen Burns tervét találta a legkíválóbbnak. A ház nem sokkal megépülte után nemcsak részévé, hanem egyik jelképévé is vált az idén nyáron megrendezett 5. Echigo-Tsumari Art Triennale nemzetközi művészeti fesztiválnak.

A létesítmény teret enged a két kultúra zavartalan együttélésének, párbeszédet létrehozva a japán és ausztrál művészvilág között. Helyet kaptak a mini kulturális központban közös alkotóműhelyek, kiállító részlegek, továbbá szállóegységek az érkező vendégművészeknek. A terv koncepcióját három alapvető tétel határozza meg: a természeti fenntarthatóság, a katasztrófa elleni védettség, illetve a kulturális összefogás - ezek az alaptézisek együttesen formálták a házat. 

A különös, háromszögletű forma első pillanatra nehezen értelmezhető, de mivel a tervező határozottan kezeli a hegyesszögeket, pontosan vezeti az irányokat, így egy nagyon erőteljes hatású összképet kapunk. A meredek lejtésű tető a téli időszakban leeső nagymennyiségű hó ellen véd, a hatalmas üvegfelületekkel a természet fele nyit, a külső-belső faburkolatok használatával pedig azonosulni kíván környezetével a ház. Az építész az óceáni szigeten gyakran előforduló természeti katasztrófák ellen vázas építési rendszert alkalmazott. 

A zsűrielnök, Tadao Ando így nyilatkozott a terv megítélésekor: "Bonyolult forma a háromszög, azonban ez a bonyolultság hozza létre az érdekes építészetet. A házhoz való hozzáálllást elragadónak találom, minden részlet pontosan illeszkedik egymáshoz és ehhez a hozzáálláshoz."

japán építészet, tadao ando, australia house, andrew burns, pritzker prize, fa. művészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317