Logomain

Zack Tipton és a Cinematique olimpiai kollekció

By Tóth Katalin 2012. augusztus 10. 12:48

szerk at hg dot hu

15.gallery

Tipton műhelyében

14.gallery

Tipton műhelyében

13.gallery

Tipton Budapest showroom

12.gallery

Tipton Budapest showroom

10.gallery

Tipton műhelyében

11.gallery

Tipton műhelyében

9.gallery

Tipton műhelyében

8.gallery

Tipton műhelyében

7.gallery

Tipton műhelyében

6.gallery

Tipton Budapest

5.gallery

Tipton Budapest

4.gallery

Tipton Budapest - a műhelyben

Tipton1.gallery

Tipton Budapest

Tipton3.gallery

Tipton Budapest

Tipton4ohara.gallery

Ohara - Tipton Budapest

Tipton2.gallery

Tipton Budapest

16.gallery

A Zádor Ervin számára készített sportos szemüvegkeret

A sorozat harmadik részében Zack Tipton mesél a vintage műanyag bájáról és a szemüvegtervezés szépségeiről.

A Tipton szemüvegekről sokaknak még mindig a bakelitlemezből készült, vakmerő formájú keretek jutnak eszébe, pedig az elmúlt tíz évben több rendkívül egyedi kollekció került ki a tervező, Zack Tipton kezei közül. A Magyarországon tervezett és gyártott szemüvegek a világ több pontján kaphatóak: Japántól kezdve Ausztrálián keresztül Észak-Amerikáig és több európai városig szinte minden kontinens piaca le van fedve, és az sem ritka, hogy külföldi hírességek vásárolnak a keretekből, mint legutóbb például Flo Rida vagy John Malkovich. A nagy sikerű Vinylize mellett a P.A.F. nevű, a szárán speciális csattal felszerelt, filigrán fémkeretek, valamint a Cinematique névre keresztelt kollekció gazdagítja a márkát. Ez utóbbiból született az idei olimpia kapcsán egy limitált szériás kiadás, ahol a fém szárakba az 56-os melbourne-i olimpián készült felvételek filmkockái kerültek.

Zachary Tipton a Cinematique olimpiai kollekcióról:

A Cinematique kollekcióban a keretek cellulóz-acetátból készülnek, a fém szárakat pedig 16 és 35 mm-es filmszalagokból vett részletek díszítik. Ezek nagyrészt 1989 után bemutatott filmek szalagjai, amiket magyarországi moziktól kaptunk, de vannak köztük síelőkről szóló filmek a 80-as és természetfilmek a 70-es évekből. A megrendelő akár kedvenc filmjéből is választhat egy jelenetet, ami a szemüvegére kerül, a lényeg az, hogy kontrasztos képek legyenek, amik jól érvényesülnek a száron.

A filmszalagokat sokszor ajándékba kapjuk ismerősöktől. Így jutottunk hozzá az 56-os melbourne-i olimpián készült felvételekhez, és ezekből készítettük el a 2012-es limitált szériás kollekciót, ahol a szárakat emlékezetes sportesemények képkockái díszítik olyan sportágakból, mint például a vívás, vízilabda, magasugrás, úszás, diszkoszvetés vagy a súlyemelés. A felvételeket végignézve akadtunk rá arra a jelenetre, ahol a szovjet csapat elleni mérkőzésen megsérült Zádor Ervin vérző arccal látható a medence mellett. A sportoló tiszteletére készítettünk egy teljesen új modellt, amelynek szárába az említett jelenet filmszalagja került. A sportos, minden eddigi keretünktől eltérő szemüveget el akartuk küldeni az Amerikában élő Zádor Ervinnek, de a sportoló sajnos időközben elhunyt.

A kereteink formája nem akarja feltétlenül követni az aktuális divatot, bár szerencsére a szemüvegek terén nem túl gyorsan változó trendekről beszélhetünk. A főtrend mellett megfigyelhetőek a mindenkori altrendek. Ezeknél még mindig a sötétebb színű, vastag keretek a jellemzőek, aminek a mi modelljeink ugyan megfelelnek, de szeretnénk ebből kitörni. A kollekció, amin most dolgozunk, a retro formákhoz tér vissza, és izgalmas mintájú anyagokból vagy teljesen fémből készül. Az olimpiai kollekció nagyrészt a régi, jól bevált keretekből építkezik, de három új keret is készült kifejezetten erre az alkalomra. Az Ohara, a Taylor és a Garbo kereteken már találunk egészen elvékonyított részeket és lekerekített formákat.

Az új keretek formájában szerettük volna megidézni az 50-es évek hangulatát, anyaguk pedig ebből az időszakból és a 60-as 70-es évekből származó vintage műanyag. Egy olaszországi gyárat zártak be nemrégiben, mi pedig hozzájutottunk az évtizedek során felhalmozott műanyagokhoz. Igazán izgalmas színkombinációk és minták kerültek a kezünkre, amikből nagyon extravagáns kereteket készítünk majd. Mindig is jellemző volt ránk, hogy régi műanyagokkal dolgozunk, amit több dolog miatt szeretünk. A vintage anyag ugyan ridegebb, és óvatosabban kell megmunkálni, de sokkal stabilabb az összetétele, kevésbé deformálódik a kész keret. Szintén örülünk, hogy újrahasznosíthatjuk az úgynevezett "kulturális hulladékot", amivel ha nem is váltjuk meg a világot, legalább példát mutathatunk. Mivel egy műanyagból csak egy táblánk van, abból pedig limitált mennyiségű keret készíthető, garantált, hogy a szemüveged nem fog szembejönni az utcán, és igazán egyedi terméket kapsz.

Az utóbbi években sikerült elérni, hogy szinte minden gyártási folyamat Magyarországon folyjon. A pécsi gyár gépparkját bővítettük, így szinte az összes munkafolyamat itt végezhető: a polírozás, ívelés, szegecselés, a tokok elkészítése. Az összeszerelés és a filmes szárak összeállítása a budapesti műhelyben történik. Csak azokat a technológiákat használjuk külföldön, amik itthon nem elérhetőek: az új fém szárak és keretek bevonatát az úgynevezett PVD (physical vapour deposition) eljárással gyártatjuk egy erre szakosodott gyárban.

A csapatunk jelenleg 9 főből áll; hárman Pécsett dolgoznak, a pesti irodában és műhelyben összesen hatan vagyunk. Ketten a műhelyben dolgoznak a gyártáson, van, aki a cég vezetésével, és van, aki a marketinggel foglalkozik, a tervezésben, fotózásban és a grafikai feladatokban pedig Márkus András formatervező segít nekem. De valójában mindenki sokkal több dolgot csinál, mint ami a munkaköri leírásában szerepel, csak így tud hatékonyan működni egy ilyen kis cég.

Márkus András körülbelül két éve került a csapatba, miután lediplomázott a MOMÉ-n fémműves formatervező szakon. A diplomaterve egy méretre készíthető szemüveg volt; ennek kapcsán figyeltem fel rá és a munkáira. A kereteket együtt tervezzük, de sok más, kapcsolódó feladatban is segít, mint például a prototípusgyártás és a minőség-ellenőrzés, valamint a grafikai munkálatok. Jól tudunk együtt dolgozni, szakmailag és emberileg is passzolunk, ami nagyon fontos tényező.

Fotók: Gulyás Attila és Márkus András

Az olimpiai kollekció darabjaiból már a legtöbb elfogyott, hiszen itt tényleg eléggé limitált darabszámról volt szó. Mi pedig nagy erőkkel dolgozunk az új kollekción, ami várhatóan 2 hónap múlva lát napvilágot. Itt új anyagokkal és formákkal kísérletezünk; kombináljuk a műanyagot a fémmel, hogy erősebb kereteket tudjunk gyártani, és szokatlanabb formákat hozunk be a köztudatba. Egy Tipton szemüveg mindig könnyen felismerhető lesz, csak épp mindig más jellemző részlet miatt.

olimpia 2012, magyar design, vintage, design insight, tipton eyeworks, szemüvegtervező, vinilyze, paf, cinematique, limitált széria Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317