Logomain

Chaucer álompalotája Aldgate-ben vált valóra

By Kovács Dániel 2012. augusztus 3. 15:35

szerk at hg dot hu

Chaucer1.gallery

Studio Weave: Paleys upon Pilers, Aldgate

Chaucer3.gallery

Studio Weave: Paleys upon Pilers, Aldgate

Chaucer2.gallery

Studio Weave: Paleys upon Pilers, Aldgate

Chaucer4.gallery

Studio Weave: Paleys upon Pilers, Aldgate

Eredetileg százméteres focikaput terveztek a helyére, de arra nem sikerült összegyűjteni a pénzt.

Nem is Britanniában lennénk, ha az idei olimpiához nem kapnánk némi irodalomtörténeti adalékot. Ez egyszer azonban nem Shakespeare-ről, hanem saját sírfelirata szerint „az angol irodalom atyjáról”, Geoffrey Chaucerről esik szó, akire egykori lakóhelye közelében a nyáron érdekes pavilon emlékeztet.

A Studio Weave által tervezett tölgyszerkezet a Paleys upon Pilers nevet viseli, amelyet mai angolsággal Palace on Pillars-ként, azaz oszlopokon álló palotaként írhatunk. Az építmény Aldgate-ben áll, a City és a játékok stratfordi helyszíne között összeköttetést biztosító High Street 2012 mellett. Ennél fontosabb azonban, hogy 1374 és 1386 között bizonyítottan itt, Aldgate-ben élt Chaucer, az első angol nyelven író költő. Bérelt szobájában többek közt különös formájú, bizarr anyagokból épített palotákról fantáziált, amelyeket meg is örökített korai, A madarak törvényszéke és A jó hírnév háza című verseiben.

Ezek ihlették az Aldgate-ben most felállított ideiglenes szerkezetet, amelynek szerkezete Chauer korának rég elszenesedett faváza házait idézi, tölgyfagerendáit pedig a költő kézirataiból kölcsönzött, eredeti színekkel festett és aranyozott motívumok díszítik. Az áttört struktúra egyetlen állandó lakója Geoffrey, a fabagoly, akinek dekoratív funkcióján kívül a galambok távoltartása is szerepe.

A Worshipful Company of Chartered Architects megbízására készült építmény nem csak az olimpia végéig, de egész nyáron helyén marad. Aldgate olimpiai dekorációjára egyébként 2010-ben építészeti pályázatot írtak ki, amelyet a rotterdami Donis építésziroda nyert meg egy százméteres kapu tervével. Ehhez azonban 800 ezer fontra lett volna szükség, amelyet nem sikerült összegyűjteni, így a Worshipful Company of Chartered Architects 2011 nyarán végképp lemondott a megvalósításról és a pályázaton egyébként nem induló Studio Weave-hez fordult egy új ötletért. A 2006 óta működő, elsősorban fiatal építészekből álló iroda emberléptékű, kis költségű városi beavatkozásaival többször felhívta magára a figyelmet; ezeknek újabb, szép példája a Paleys upon Pilers.

olimpia 2012, london, pavilon, brit építészet, studio weave, donis, aldgate Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317