Logomain

Kőrös Ben és a Round-the-Clock

By Tóth Katalin 2012. augusztus 3. 13:05

szerk at hg dot hu

12.gallery

Round-the-Clock by Kőrös Ben

9.gallery

Round-the-Clock by Kőrös Ben

8.gallery

Round-the-Clock by Kőrös Ben

7.gallery

Sportosabb verzió - Round-the-Clock by Kőrös Ben

6.gallery

Round-the-Clock by Kőrös Ben

5.gallery

Az első Sketchup modellek egyike - Round-the-Clock by Kőrös Ben

4.gallery

Az első Sketchup modellek - Round-the-Clock by Kőrös Ben

3.gallery

Round-the-Clock by Kőrös Ben

2.gallery

Round-the-Clock by Kőrös Ben

1.gallery

A Round-the-Clock 3D modellje

11.gallery

A titkos projekt első képe

A Design Insight második részében a 22 éves designer mesél Red Dot díjas óratervéről.

Kőrös Benedek még csak másodéves a MOME formatervező szakán, de már van megvalósult terméke, amit a 12. kerület kutyatartói használnak hónapok óta, több nemzetközi design magazin közölte a munkáit, legújabban pedig egy Red Dot: best of the best díjat zsebelt be karóra-koncepciójával. A Design Insight második részében a díjnyertes Round-the-Clock karperec-karóra mögötti munkafolyamatokról, valamint Ben tervezési módszereiről tudhatunk meg többet. Befejezésül pedig az éppen futó titkos projektjéből villant fel nekünk egy képkockát, ami már most nagyon ígéretesnek tűnik.

Kőrös Ben a Round-the-Clock-ról:

Az egyetem első évének végén kezdtem belejönni a tervezésbe, és tudtam, hogy a nyárral rám szakadt rengeteg szabadidőt értelmesen kell eltöltenem: valamilyen projekt kellett. A zenélgetést és a számítógépes játékokat hamar meguntam, úgyhogy elkezdtem inkább a 3D-s programokkal ismerkedni. Először a Sketchupot próbáltam – az óra első verziója ebben a programban készült -, de később rájöttem, hogy több értelme van olyan összetettebb programokkal foglalkozni, mint például a Rhino. Egy ilyen eszközzel a kezemben már el tudtam kezdeni érdemben dolgozni.

Minden tervemnek már a legelején nevet adok: így sokkal személyesebb, jobb érzés vele foglalkozni, mert rögtön kialakul a kötődés. Sokkal jobb azt mondani: „A Golden Era-n dolgozom épp.”, mintha egyszerűen csak lemezjátszóként emlegetnéd. Az órának is először a neve született meg: Round-the-Clock, ami szó szerint azt jelenti: „az óra körül”. De mi is az, ami valóban az óra körül mozog? Mi lenne, ha az idő múlását valóban az óra körül mozgó mutatók jeleznék? Így jutottam el a mozgó számlapokhoz, melyekből először csak kettő volt: az óra és a perc sávjai.

Az első skiccet a saját csuklómra rajzoltam fel. Épp nem volt nálam papír, ezt az ötletet pedig nem szerettem volna elfelejteni. Így rögtön 3D-ben láttam az egészet, és még kezet sem kellett hozzá rajzolnom. Ezután persze sok más vázlat következett, aztán jött a kutatás, ami minden tervezési folyamatot megelőz. Itt fel kell mérni a piacot: milyen problémák vannak, milyen megoldásokat találtak már, mi az, amire más gondolt, mivel érdemes foglalkozni. Ha találsz egy problémát, ami még nem, vagy rosszul van megoldva, kereshetsz rá jobb ötletet. Ha megvan az ötlet, megnézed, hogy van-e már ilyen valahol, és ha nincs, indulhat a tervezés és a modellezés.

Skiccelés közben merülnek fel általában a problémák, és ez az óránál is így volt. Mivel a szalagszerű számlapok körbefutnak, nem lehet kinyitni a szerkezetet. Ez azt jelenti, hogy csak karperec lehet, ami nem baj, hiszen egyébként is ilyen jellegűt szerettem volna. De ha szabályos kör alakú, akkor elfordul a csuklón, ezért el kell kicsit lapítani a formát. A kemény, hideg anyag azonban így is kényelmetlen, ezért végig kell vezetni benne egy szilikonszalagot. Ha pedig nem szabályos kör az ív, a gyűrűk csakis rugalmas anyagból készülhetnek. Így jönnek sorban egymás után a problémák, amiket meg kell oldani.

Az első verzió lényegében egy sima kerek karkötő volt, de ebbe nem fért bele a technológia: az apró villanymotor és a fogaskerekek, amik a szalagokat mozgatják. Valahol meg kellett növelni a térfogatát, de mindezt úgy, hogy a forma továbbra is visszafogott legyen. Így jött létre az a kiszélesedő rész, ami gyakorlatilag a számlapot helyettesíti. A minimalista megjelenés miatt gombok sem kerültek az óratestre; a pontos idő beállításához az adatokat GPS műholdakon keresztül vagy atomórák rádiójeleiből szerzi be. Az óra- és a percmutató mellé még bekerült a másodperceket jelző szalag is, és a design ezzel gyakorlatilag készen is volt.

Mivel luxuscikkről van szó, az óra elsősorban fémből készülne: szálcsiszolt rozsdamentes acél, esetleg eloxált alumínium. A sportosabb verzió készülhetne műanyagból is, de elképzelhető, hogy így lebutulna a tárgy, és bizsuszerűvé válna. Próbálkoztam a fával is, de úgy pedig fa karperec hatását keltené és giccsessé válna, ezért ezt is elvetettem, és maradtam a fémnél. Szerintem egy luxusóra karaktere megkívánja, hogy jobb minőségű fémből készüljön, ahogy egy luxusautó sem készülhet műanyagból vagy papírból. Egy karbonszálas Mercedes lehet vagány, de szerintem sosem lesz elegáns.  

A rozsdamentes acél illik azokhoz az emberekhez, akiknek szól a termék: 20-as 30-as éveikben járó fiatalok, akiknek munkájukból adódóan minden nap elegánsan, öltönyben kell megjelenniük, mégsem szeretnének beolvadni a tömegbe. Olyanok, akik igénylik a különleges, ötletes designt, és szeretnék magukat kifejezni a ruhatárukon keresztül, amire leginkább a kiegészítők terén van lehetőség. Lehet ez egy üzletember vagy egy designer; akár én pár év múlva.

Ez az óra valószínűleg sosem fog megvalósulni, ami sajnos sok tervről elmondható. Ezért most olyan termékeken gondolkodom, amik könnyebben legyárthatóak, és megvan a vásárlópiacuk. Egy fotós barátommal közösen márkát alapítottunk, mely főleg az eleganciára vágyó fotósokat és a bringásokat célozza. Nemsokára többet is lehet majd tudni rólunk, egyelőre csak egy képet mutathatok a munkálatokról.

formatervezés, mome, kiegészítő, koncepció, óra, ora, magyar tervező, red dot díj, kőrös ben, design insight, round the clock, kőrös benedek Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317