Logomain

Laki Eszter lekvárja: A RECEPT

By Kovács Dániel 2012. augusztus 1. 11:08

szerk at hg dot hu

Barack2_800.gallery

Laki Eszter: ÍZ

Barack4_800.gallery

Laki Eszter: ÍZ

Barack1_800.gallery

Laki Eszter: ÍZ

Barack8_800.gallery

Laki Eszter: ÍZ

Barack5_800.gallery

Laki Eszter: ÍZ

Egy vérbeli designer még befőzés közben sem képes elvonatkoztatni. Laki Eszter, akit a múlt héten a kolor bárral kapcsolatos munkájáról készültünk, saját készítésű baracklekvárjához is önálló arculatot tervezett. Mi pedig megszereztük a receptet!

Egy vérbeli designer még befőzés közben sem képes elvonatkoztatni. Laki Eszter, akit a múlt héten a kolor bárral kapcsolatos munkájáról kérdeztünk, saját készítésű baracklekvárjához is önálló arculatot tervezett, nem is akármilyet. Mi pedig megszereztük a receptet!

A családi termésből főzött, sajátmárkás baracklekvár az ÍZ nevet kapta, ami nemcsak a zamatra, hanem a fánkok töltésére használt gyümölcsízre is utal.

ÍZ
verhetetlen körmendi baracklekvár recept

Hozzávalók:
- barack
- cukor (1 kg barackhoz 40 deka cukor)
- befőttes üvegek (remek lelőhely a méhészeti szakbolt a Ferenc körúton)

Felrakok a tűzre egy fazéknyi vízet. Amikor már gyöngyözik, de még nem forr, beledobom a barackokat héjastul, egészben. Közepes lángon főzöm őket, majd amikor a héjuk látványosan elereszti a húsát, lehúzom a tűzről. Kiszedem őket egy tálba és hagyom kihűlni. Előveszek egy nagy lábost. Amikor a barackok már fogdosható hőmérsékletűek lesznek, egyenként leszedem a héjukat és kiszedem a magjukat. A művelet közben ügyelek rá, hogy a helyzethez képest egyben maradjanak a barackpofák. A húsukat a lábosba gyűjtöm. Amikor az összessel elkészültem, hozzákeverem a cukrot. Ezt a masszát egy napig hagyom állni letakarva, konyhahideg árnyékban. Másnap felteszem a lábost a tűzre és forrástól számítva 10-15 percig főzöm. Közben jó párszor megkavarom, nehogy odakapjon az alja. Erre az egy napos pihenőre azért van szükség, mert a cukorral összeállva szépen egyben maradnak a barackok. Ez izgalmas kutató-horgászó ösztönöket indít be a lekvár leendő kanalazása közben. A forralás után jöhetnek a sterilizált üvegek. Erre mindenkinek megvan a saját szuper technikája. A legegyszerűbb talán mindegyik üveget sütőben kisütni, a fedőket lábosban kifőzni és a kettő közé befőzőcelofánt tenni. Ha megvagyok a lekvártöltéssel, mindegyiket fejre állítva szárazdunsztba teszem, azaz dunyhába bugyolálom őket és hagyom, hogy a maguk tempójában hűljenek napokig.

Recept: Vida Vera
Lekvár: Vida Vera & Laki Eszter
Design: Laki Eszter
Fotó: Glódi Balázs

design, arculat, tervezőgrafika, laki eszter Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317