Logomain

Ilyen lesz az új Bauhaus Múzeum

By Ongrádi Melinda 2012. július 30. 16:02

szerk at hg dot hu

Bauhaus_weimar_1.gallery

Az új Bauhaus Múzeum látványterve

Bauhaus_weimar_2.gallery

Az új Bauhaus Múzeum látványterve

Bauhaus_weimar_3.gallery

Az új Bauhaus Múzeum látványterve

Bauhaus_weimar_4.gallery

Az új Bauhaus Múzeum makettje

Amint arról nemrég hírt adtunk, a német kormány Türingia tartománnyal és a weimari Klassik Stiftung alapítvánnyal karöltve nemrég pályázatot írt ki az állandó Bauhaus Múzeum terveinek elkészítésére – az ideiglenes változat ugyanis már 1195 óta működik, most azonban állandó épületet kaphat a gyűjtemény. Azóta pedig megszületett a végeredmény: a berlini Heike Hanada és Benedict Tonon éteri fehér doboza lehet méltó foglalata a Németországon kívül is emghatározó szellemi áramlat történetét dokumentáló gyűjteménynek.

Amint arról korábban hírt adtunk, a német kormány Türingia tartománnyal és a weimari Klassik Stiftung alapítvánnyal karöltve nemrég pályázatot írt ki az állandó Bauhaus Múzeum terveinek elkészítésére – az ideiglenes változat ugyanis már 1995 óta működik, most azonban állandó épületet kaphat a gyűjtemény. Azóta pedig megszületett a végeredmény: a berlini Heike Hanada és Benedict Tonon éteri fehér doboza lehet méltó foglalata a Németországon kívül is meghatározó szellemi áramlat történetét dokumentáló gyűjteménynek.

Érdekesség, hogy a tervek készítésére kiírt pályázat márciusban voltaképpen már lezárult. Ezen nem hirdettek nyerteset, csak két második és egy harmadik díjat (ezt nyerte el most bemutatott tervünk) osztottak ki, valamin további három tervet kiemeltek. Ezután kezdte meg az alapítvány a tárgyalásokat a nyertesekkel, átdolgozásra kérve a tervek készítőit. Végül a választás az átdolgozott munkák közül a berlini tervezők koncepciójára esett.

A teljesen sallangmentes fehér kocka a Weimarhallenpark lejtőire kerül. A zsűrit állítólag a homlokzat érdekes anyaghasználata győzte meg, és az is sokat nyomott a latban, hogy a belső terek maximálisan rugalmasan kihasználhatók.

Az említett homlokzatot áttetsző üvegcsíkok alkotják, amelyeket fémtartókra helyeztek – ennek köszönhetően este az épület sejtelmes, derengő fényt áraszt, amelyet tovább fokoznak az üveg hátoldalára erősített OLED fóliák. A fehér és szürke sávok ritmusát fekete csíkok törik meg.

Németországban lévén az épület, természetesen egyáltalán nem meglepő, hogy például az energetikai koncepcióra is különös gondot fordítottak a tervezők. A stuttgarti Transsolar segítségével megtervezett séma részeként többek között beépítenek hőszivattyúkat és napelemeket, de gondosan megtervezik a szellőztetést is. Az épület kompakt formája eleve kedvező energetikai szempontból. Az üveg, beton, kő és agyagvakolat képében tartós anyagokat használnak, ami szintén jó pont. A múzeumot várhatóan 2015-ben vehetik birtokba a látogatók.

bauhaus, pályázat, terv, weimar, német építészet, beuhaus múzeum, heike hanada, benedict tonon Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317