Logomain

Utópisztikus túraösvény a brazil esőerdőbe

By Malustyik Orsolya 2012. július 26. 16:44

szerk at hg dot hu

Yi_yvonne_weng_1.gallery

Yi Yvonne Weng, Foster + Partners Prize

Yi_yvonne_weng_2.gallery

Yi Yvonne Weng, Foster + Partners Prize

Yi_yvonne_weng_3.gallery

Yi Yvonne Weng, Foster + Partners Prize

Yi_yvonne_weng_4.gallery

Yi Yvonne Weng, Foster + Partners Prize

Yi_yvonne_weng_5.gallery

Yi Yvonne Weng, Foster + Partners Prize

Meghozták a döntést az idei év Foster + Partners Díj zsűritagjai. A bizottságot nem kisebb méltányosságú nevek alkotják, mint az Architectural Association (építészeti egyesület) és a díj névadója, a Foster + Partners építésziroda tagjai. A nem mindennapi elismerést egy végzős építészhallgató, Yi Yvonne Weng kapta, az impozáns, lenyűgöző látványt nyújtó tervéért.

Meghozták a döntést az idei év Foster + Partners Díj zsűritagjai. A bizottságot nem kisebb nevek alkotják, mint az Architectural Association (Építészeti Egyesület) és a díj névadója, a Foster + Partners építésziroda tagjai, a rangos díjért évente a londoni AA Építészeti Iskola végzős diákjai versenghetnek. A nem mindennapi elismerést egy végzős építészhallgató, Yi Yvonne Weng kapta látványos, és rendkívül öko tervéért.

A díj odaítélésekor a portfóliók értékelése során figyelembe vett legfontosabb szempont a fenntarthatóság; ezen belül az idei legversenyképesebb témák közé a újragondolt infrastruktúra és az ehhez kapcsolódó egyéb elképzelések tartoztak. Így nem csoda, hogy a "The 6th Layer - Explorative Canopy Trail" (A 6. réteg - a felfedezhető lombösvény) névre keresztelt alkotás lenyűgözte a bírákat. A elképzelés újragondolja a természet és ember viszonyát, az erdei túraösvények használati módját és az egyéb, emberek által is igénybe vehető, környezeti terekhez való hozzáállást.

A terv koncepciója leszűkül a brazíliai, Amazonas-térségi esőerdők problémájára. A kérdés aktuális, hiszen mind a mai napig nehezen tudják kezelni, nehezen "használható" az ilyen sűrű, élővilágában igen gazdag és változatos táj. Gondot jelent továbbá a térségen jelen lévő őslakos közösségek megfelelő módon való kezelése.

A fiatal tervező válasza a felvetésre egy, a fák lombjára ültetett, hártyavékony, önfenntartó, könnyen telepíthető rendszer. A foltokban megjelenő, plazmaformát öltött építmény felfogható egyfajta erdei tisztásként, pihenőhelyként, kilátóként, amely szabadon és érintetlenül hagyja a dús aljzatot, és annak őshonos lakóit. Az extra használati szint egy teljesen újfajta felfedezést, élményt jelent a látogatóknak.

A gondolat terv szintjén életképesnek tűnik, a kérdés csupán az, hogy mennyire megvalósítható, mennyire helyénvaló egy ilyen beavatkozás. Biztosan jó megoldást jelent az ennyire mesterséges módon való távolról szemlélés, a passzív jelenlét? Ilyen, és ehhez hasonló kérdések merülnek fel a pályamű kapcsán, annyi viszont bizonyos, hogy ez egy igen erős, kicsit utópisztikus építészeti elgondolásról van szó, amely biztosan elősegíti a továbbgondolást, a képzelet korlátainak ledöntését.

Az iskola igazgatója a tervet pozitív fejlődésként értékelte, azt reméli, hogy egyfajta bátorítást, útmutatást jelent majd az intézmény többi hallgatójának. Yi Yvonna Weng és hat másik szerencsés jelölt műve októberben kiállításra kerül a Foster + Partners stúdiójában.

brazília, infrastruktúra, london, fenntartható, yi yvonne weng, foster + partners prize, architectural association, esőerdő, túraösvény Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317