Logomain

Kádár 100 - Saját szavaival

By Fintha Mátyás 2012. július 26. 13:32

szerk at hg dot hu

_dsc0011.gallery

kadar 100 _ 01

_dsc0058.gallery

kadar 100 _ 02

Dscf4569.gallery

kadar 100 _ 03

Dscf4657.gallery

kadar 100 _ 04

A hét végéig még látogatható a Kádár Jánosról szóló kiállítás az OSA Archívumban, amely saját szavaival mutatja be a politikust.

100 évvel ezelőtt született Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt volt főtitkára. A „proletár szentként” aposztrofált politikusról az évforduló alkalmából az OSA Archívum Centrális Galériájában rendeztek ingyenes történeti kiállítást, amit utoljára ezen a héten lehet megtekinteni.

Kádár János, a közvéleményben ma is változó megítélésű, ám ettől független az ország elmúlt évszázadának meghatározó történelmi alakja. 1912-ben született Fiumében. Eredetileg Csermanek János néven anyakönyvezték, mely nevet hajadon anyja után örökölte. Ezt csak jóval később, 1943-ban, a KMP vezető titkárává való kinevezése után változtatta Kádárra. 1918-tól élt Budapesten, írógépműszerészként végezte tanulmányait. Már 17 évesen csatlakozott az akkor még illegális kommunista párthoz és ettől fogva mélyen hitt a szocializmus, a kommunizmus, a Szovjetunió szellemében, és követte is azokat. Ezt is mutatja, hogy alapvetően egy ember mellett volt hajlandó kitartani hűségesen, az általa atyai nagybátyjaként tisztelt Hruscsov mellett.

Kádár személye megosztja a társadalmat. Akad, aki szemében a velünk együtt élő, hozzánk hasonló kisemberből lett népszerű és jelentős magyar politikust jelenti, van, aki egyenesen nosztalgiával tekint rá. Mások számára az '56-os forradalom árulója, és az ország első embereként mai eladósodottságunk fő okozója. Ezt a képet kívánja a kiállítás alakítani, ami Kádár életútjának bemutatása mellett saját felszólalásait tartalmazó hang és filmanyaggal is segíti az odalátogatók ismereteinek bővítését. Magyarán a kiállítás nem csak a propagandisztikus szónokot kívánja bemutatni, hanem azt is, ami mögötte van, a zárt körben megnyilvánuló politikust, a magyar állampolgárt.

Az odalátogatók megtekinthetik Sólyom András filmrendező legújabb, Kádárról készült film-montázsát, mely mellett egy több órás hang- és képi anyag az, ami a teljes életút megismerésében segítségünkre van. A belsőépítészetileg is rendkívül érdekes és jó megoldásokat tartalmazó kiállításon a politikus számos megszóllalása hallgatható, acélrudakról lógó füleseken, a két színtéren is folyó filmvetítések élvezhetőségét pedig vezeték nélküli fejhallgatók és kényelmes moziszékek biztosítják. Ezek mellett válogatott, a pártfőtitkárról szóló cikkek közt böngészhetünk, megnézhetjük saját ingét, felesége, Tamáska Mária retiküljét és átlapozgathatjuk a rendszerváltás utáni Kádár-irodalom legfontosabb dokumentumait.

Rég töltöttünk ennyi időt egy kiállításon. Rendkívül informatív és látványos, érdemes rá szánni egy kis időt. Akit érdekel, még megnézheti az OSA Centrális Galériájában (Budapest, V. ker. Arany János u. 32.) A kiállítás ingyenes és július 29-ig minden nap 10-18 óra között megtekinthető.

Kádár 100 - saját szavaival

múzeum, budapest, kiállítás, kiallitas, galéria, szovjetunio, belváros, osa archívum, fiume, kádár jános, rendszerváltás, 1956, szovjetunió, mszmep-székház, rendszervaltas, muzeum, galeria, belvaros Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317