Logomain

Fatörzskönyvtár városi könyvmolyoknak

By Malustyik Orsolya 2012. július 18. 11:29

szerk at hg dot hu

Book_forest_1.gallery

forest books baufachfrau

Forest_books_2.gallery

Forest Books, BauFachFrau

Forest_books_3.gallery

Forest Books, BauFachFrau

Forest_books_4.gallery

Forest Books, BauFachFrau

Forest_books_5.gallery

Forest Books, BauFachFrau

Forest_books_6.gallery

Forest Books, BauFachFrau

Berlin egyik macskaköves sétáló útjából nőtte ki magát ez az aprócska, erdei hangulatot árasztó nyilvános könyvtár-részlet. A program, mely a „Forest Books” elnevezést kapta a BauFachFrau német szervezet támogatásával jött létre. A kezdeményezés a világhírű BookCrossing internetes oldalhoz hasonlóan működik, ingyenes könyvhasználat, jelen esetben publikus városi környezetben. <br/>

Berlin egyik macskaköves sétálóutcájából nőtt ki ez az aprócska, erdei hangulatot árasztó nyilvános minikönyvtár. A program, amelynek keretében létrejött, a Forest Books elnevezést kapta, és a BauFachFrau német szervezet támogatásával jött létre. A kezdeményezés a világhírű BookCrossing internetes oldalhoz hasonlóan működik, azaz ingyenes könyvhasználatot jelent, jelen esetben egy városi közterületen.

A bárki által szabadon igénybe vehető minikönyvtár a Prenzlauer Berg utcában, egy ódon hangulatú kávézó előtt várja látogatóit. Használata igen egyszerű: vigyél egy régi, általad már nem használt könyvet, és vegyél el helyette egy „újat”. Ez a körforgás biztosítja a kínálat változatosságát, a folyton cserélődő, sokszínű könyvállományt. 

Az építmény kidőlt fák törzséből készült, amelyeket különböző magasságúra vágtak, majd gúzsba kötöttek, kérgüket természetes állagukban megőrizve. A polcoknak kivésték a helyet, egy-egy törzsön 3-4 kis fülkét létrehozva. A könyvek időjárás elleni védelméről műanyag, felnyitható fedél gondoskodik. A munkálatokat a BauFachFrau tagjai vezényelték, önkéntes lakosokat bevonva.

2006-ban, indulásakor a különc, utcai könyvtárat csupán időszakosra tervezték, ám használata során bebizonyosodott, hogy egy jól működő, szerethető megnyilvánulása lett a városi közösségeknek.

Ehhez hasonló mozgalmak szerte a világon, egyre nagyobb számban indulnak. Korábbi tudósításunk egy New York-i építésztől származó ötlet, ahol nyilvános, de gazdátlan telefonfülkéket alakítottak át színes könyvespolcokká.

Itthon is felkeltette a figyelmet ez az egyre népszerűbb könyvhasználati mód, például a MOM Kulturális Központ szervezésével Szabadpolc néven a Sirály sétányon van lehetőség nyilvános könyvcserére, nemrég pedig Óbudán indult el a KönyvMegállók kezdeményezés Reméljük, idővel itthon is egyre nagyobb figyelmet kapnak ezek az apró gesztusok!

design, berlin, köztér, forest books, baufachfrau, nyilvános könyvtár Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317