Logomain

Magyar bambuszlámpa is küzd a BraunPrize döntőjében

By Kovács Dániel 2012. július 10. 10:33

szerk at hg dot hu

Flow_2nd_model1.gallery

Vasquez Alberto: Flow

Flow_construction.gallery

Vasquez Alberto: Flow

Flow_phases_jo.gallery

Vasquez Alberto: Flow

A4_flow_main_pic.gallery

Vasquez Alberto: Flow

Flow05_r.gallery

Vasquez Alberto: Flow

Flow04.gallery

Vasquez Alberto: Flow

Portrait.gallery

Vasquez Alberto

Vasquez Alberto, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatójának lámpája, a Flow is bejutott a 2012-es BraunPrize pályázat legjobb ötven munkája közé. Alberto már a második hazai diák a legjobb ötvenben; néhány nappal ezelőtt Toronyi Péter hasonló sikeréről is beszámolhattunk.

Vasquez Alberto, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatójának lámpája, a Flow is bejutott a 2012-es BraunPrize pályázat legjobb ötven munkája közé. Alberto már a második hazai diák a legjobb ötvenben; néhány nappal ezelőtt Toronyi Péter hasonló sikeréről is beszámolhattunk.

A Flow 2010-ben megnyerte a Koizumi Design Awards közönségszavazását, néhány hónapja már megnyerte a BeOpen Milan design verseny második díját, áprilisban pedig kiállították a TEDx Chicago 2012 eseményén. Jelenleg NewYorkban a WhiteBox galéria kiállításán szerepel.

Az ötven közé jutás azért is elismerésre méltó eredmény, mert a 2012-es BraunPrize formatervezési pályázatra minden eddiginél több, összesen 2399 pályamunka érkezett be; 73 nemzetből 1850 diák és 549 diplomás, szakmabeli indult. Az ötven kiválasztott projektből összesen harmincat díjaznak, majd hat finalista szeptemberben maga is bemutathatja alkotását a BraunPrize fórumán. Itt dől el az első három helyezett sorsa.

A Flow lámpát Alberto egy kolumbiai problémára reagálva tervezte. Mivel maga is félig kolumbiai származású, hosszabb időt töltött Cartagenában, ahol azt tapasztalta, hogy a tengerpartok nappal forgalmasak és biztonságosak, éjjel viszont a közvilágítás hiánya miatt elhagyatottak és veszélyesek, mert az áramhálózatot nem lehet elvezetni a partokig. A partokon egész évben uralkodó állandó szél visznt ideális erőforrásként szolgálna a világításnak. Alberto ebből kiindulva tervezett egy lámpát bambusz felhasználásával, amely Kolumbiában az egyik legkönnyebben és legolcsóbban megtermelhető nyersanyag, és felhasználása a kis és közepes sorozatszámú termékeknél sem káros ökológiailag.

A széllapátok végein levő fényforrások a forgás sebességétől függően egybefüggő világítő felületet, vagy lassú, hullámzó mozgást és fényjátékot képeznek.A spirális formának köszönhetően a szelet minden irányból be tudja fogni a lámpa.

Szociális szempontból fontos volt, hogy ezt a lámpát a helyiek tudják legyártani, mert ezáltal szervesebben tud beépülni a térség kulturális és gazdasági ritmusába. Ezért a konstrukciót Alberto a lehető legegyszerűbbre tervezte. A terméket össze tudják állítani maguknak az ott élők, gyakorlatilag csak egy útmutatót kell hozzá mellékelni. A lámpa formai kialakításánál fontos cél volt a bambusz anyagszerű felhasználása illetve, hogy a helyi kultúra formavilágába illeszkedő legyen a tárgy.

A tervezési folyamat során Alberto tudatosította, hogy több más ország is küzd hasonló problémákkal. A harmadik világ országaiban gyakori probléma a közvilágítás hiánya. Ennek oka általában, hogy az adott helyeken túl drága vagy nem kiépíthető az elektromos hálózat és nincs elég erőforrás a közvilágítás kiépítéséhez: nincs elég nyersanyag, pénz és képzett munkaerő a gyártáshoz. Olyan világításra van szükség, amely olcsó, olyan helyeken is felállítható, ahol elérhetetlen a hálózat és helyi erőforrásokból egyszerűen gyártható. Ezeken a helyeken a legolcsóbb és legnagyobb mennyiségben előforduló nyersanyag a bambusz, és a legolcsóbban hasznosítható energia a szélenergia.

design, mome, lámpa, magyar design, termék, vasquez alberto Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317