Logomain

Sármán Nóra a Printában!

By Tóth Katalin 2012. július 3. 10:29

szerk at hg dot hu

6.gallery

Nora Sarman for Printa - Printa basic

5.gallery

Nora Sarman for Printa - Printa basic

4.gallery

Nora Sarman for Printa - Printa basic

3.gallery

Nora Sarman for Printa - Printa basic

2.gallery

Nora Sarman for Printa - Printa basic

1.gallery

Nora Sarman for Printa - Printa basic

Csütörtökön mutatták be Sármán Nóra kapszulakollekcióját, melyet az ökodivat szellemében a Printa Basic vonalára tervezett.

A Printa, a belvárosi szitaműhely, concept store, kávézó és kulturális találkozóhely múlt hét csütörtökön mutatta be Sármán Nóra kapszulakollekcióját, melyet a divattervező a műhely saját fejlesztésű, ökodivat jegyében készült darabjaihoz tervezett. A Printa Basic kollekciója a környezettudatosság eszméjét annak mélységében értelmezi; nem csak az anyagok újrahasznosításával, hanem a darabok hordhatóságával is alátámasztja mondanivalóját. A 2012-es kollekció nem szezonális jellegű; az egyes ruhadarabok nem csupán idén nyáron hordhatóak, hanem éveken át szeretnének jövőbeli viselőik társává válni, hiszen az öko-design eszméjével nehezen fér össze a félévente lecserélt ruhatár.

Ennek a kollekciónak adott most egyedi arcot saját markáns stílusával Sármán Nóra, akinek korábbi kollekcióiban találkozhatunk egykori függönycsipkékkel, farmerekkel, finoman utalva ezzel a textilek előző életére. A kollekció kísérőjeként Ternovszky Zita Printa számára készített ékszerei tűnnek fel, melyek zsinórokból és minimalista fonatokból indulnak ki, és melyekben szintén visszaköszön az öko-design például a kompozícióba szőtt antik tárgyak formájában.  

Az újrahasznosított textilekkel és talált tárgyakkal operáló együttesek markáns megjelenésének megragadásához egy hasonló tematikában dolgozó fiatal fotóst, Kóti Rékát kérték fel, aki maga is régi technológiákhoz nyúlik vissza munkáiban: jelenleg analóg technikákkal kísérletezik. Réka képeinek egyedi világa nagyon jól keretbe foglalja Sármán Nóra és a Printa ruháit, valamint Ternovszky Zita ékszereit. A kollekció ígéretes hívószavai - csipke-remix, trash, neo-patchwork, emlékmorzsák - jól hozzák azt a vonalat, ami a mai trendekben megfigyelhető, kiegészülve a tervezők egyéni stílusával. 

A Basic kollekció minden darabjára jellemző az egyszerűség. Mindennapi nyári viseletekről van szó, olyan apró, izgalmas fordulatokkal, mint például a finomra hangolt színátmenetek, vagy absztrakt nyomatok. Idézetszerűen, nyomokban felbukkan a Printa pólókon ikonikussá vált csatornafedél minta is – a szitanyomatok magas minősége Printa-védjegynek számít. Bár az egyik legszebb darab központi motívuma például fekete alapon fekete print, alapvetően üde nyári árnyalatok jellemzik a sorozatot, az élénk sárga és az izzó narancs. 

A Printa nem először foglalkozik újrahasznosított anyagokkal az öltözéktervezésben: tavaly júniusban mutatták be a Majoros Zita által tervezett Upcycle kollekciót, melyben régi ruhadarabok - szoknyák, ingek, pólók - keltek új életre, miután feldarabolták, és újra összevarrták őket. A Printa tervezői szívesen foglalkoznak öko-designnal, ám azt nem feltétlenül a klasszikus - vagy legalábbis eddig leginkább ismert - formában értelmezik. A fiatal divattervezővel, ékszertervezővel és fotóssal való együttműködés szintén arról a tudatosságról árulkodik, amellyel a műhely kijelölte helyét Budapest designkínálatában.

divat, magyar divat, printa, nora sarman, print, recycle, kapszulakollekció, vendégtervező Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317