Logomain

Hova menjünk Vasarelyt nézni?

By Kovács Dániel 2012. június 27. 13:23

szerk at hg dot hu

Gyor.gallery

Victor Vasarely képe a győri színház oldalfalán

D%c3%a9li_wc.gallery

Talán Vasarely csempeképe a Déli pályaudvar mosdójánál

Img_0026.gallery

Vasarely Múzeum Pécs

Img_0030.gallery

Vasarely Múzeum Pécs jó

Vasarely mostanában újra divat: hat helyet ajánlunk, ahol a nyári program keretében találkozhatunk vele.

Victor Vasarely, az op-art atyja mintha új reneszánszát élné Magyarországon. Nem csoda: színes, könnyen befogadható és látványos munkákat alkotott, ráadásul sok szempontból megelőlegezte a számítógépes grafikákat. Összegyűjtöttük, hova érdemes ma itthon elmenni érte, akár a nyári program részeként.

A Déli pályaudvar mosdója, Budapest
Budapest, Krisztina krt. 37/A

Őszintén szólva fogalmunk sincs, hogy ez valódi Vasarely-e (valószínűleg nem). Sőt, magában a helyiségben is rég jártunk, és előfordulhat, hogy azóta már szórakozóhelyként üzemel. Mindenesetre a Déliben évtizedek óta látható ez a színes csempefal, ami kétségtelenül az egész épület egyik legjobban sikerült részlete. És a pályaudvar előtt álló szobor biztosan Vasarely munkája!

Mikor nézzük meg? Természetesen a balatoni vonatra várva, ott van a nemzetközi pénztár mellett. 

Victor Vasarely Múzeum, Óbuda
1033 Budapest (Óbuda) Szentlélek tér 6. (honlap)

A művész budapesti múzeuma az idén negyedszázados, ennek örömére kiállítás is nyílt az eredeti tárgyállományt adományozó Denise René és Vasarely tiszteletére. A szeptember 16-is látogatható tárlaton a XX. századi absztrakt művészet legnagyobb neveivel találkozhatunk, többek közt a cseh Frantisek Kupkával, Jean Arppal, Le Corbusier-vel, Sonja Delaunay-vel és másokkal. Emellett Maurer Dóra kurátori munkájának köszönhetően egy másik ideiglenes tárlat is látható, kortárs konstruktív alkotók műveivel.

Mikor nézzük meg? Fővárosiaknak tökéletes hétvégi program egy üres szombat délutánra.

Győri Nemzeti Színház
Győr, Czuczor Gergely utca 7.

A győri Nemzeti épületének története legalább olyan fordulatos, mint a pestié, de hamarabb révbe ért: a mai otthon 1978-ra készült el. Oldalfalán Victor Vasarely legnagyobb méretű magyarországi alkotásai láthatóak, két absztrakt csempekép formájában.

Mikor nézzük meg? A győriek nap mint nap gyönyörködhetnek benne, a látogatóknak ajánlott összekötni a belváros és mondjuk a kortárs Vasilescu-gyűjtemény megtekintésével.

Vasarely-szoba a móri Lamberg-kastélyban
Mór, Szent István tér 5. (honlap)

Vasarely 1988-ban 11 dedikált, számozott színes nyomatot küldött ajándékba a móri Lamberg-kastélyban működő Radó Antal Könyvtárnak, miután az akkori igazgatónő felköszöntötte a születésnapján. Ez lett a 2011-ben megnyitott Vasarely-szoba alapja, ahol ma 22 képet mutatnak be a művész különböző korszakaiból, de kívánság esetén múzeumpedagógiai foglalkozást is rendeznek.

Mikor nézzük meg? A Székesfehérvártól néhány kilométerre található Mór gyönyörű természeti környezetben fekszik, és több látnivalót kínál. A környéken további látnivalók a csókakői vár és a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély.

Victor Vasarely Múzeum, Pécs
Pécs, Káptalan utca 3.

1976-ban nyílt meg és a 2010-es kulturális fővárosi évadra teljesen megújult a pécsi születésű Vasarely helyi múzeuma. A bemutatott anyag rendkívül látványos, a budapestihez képest teljesebb képet ad a művész pályafutásáról, hiszen foglalkozik felesége, Spinner Klára két világháború közötti munkáival, és fiuk, Jean Pierre Vasarely, művésznevén Yvaral alkotásaival is. A múzeum a Káptalan utcában található, ahol kedvünkre válogathatunk a művészeti gyűjtemények között: itt van a Zsolnay Múzeum, Schaár Erzsébet híres Utca című installációja és a Modern Magyar Képtár kiállítóterme is. Komoly hiányosság viszont, hogy a múzeumnak nincs saját honlapja. Pécsett áll köztéri szobor is Vasarelytől, a Hunyadi úton.

Mikor nézzük meg? Pécs minden időben tökéletes turistacélpont, a Zsolnay Kulturális Negyedet egyébként is látni kell.

Városi Könyvtár és Művelődési Ház, Kecel
Kecel, Szabadság tér 17.

A szoborlap.hu információi szerint a város Koszta Sándor állatorvosnak köszönheti a ma is látható Vasarely-képet, aki egyszerűen írt egy levelet a művésznek Franciaországba. Az első, elutasító válasz után néhány héttel Vasarely mégis vállalta a felkérést, ajándékba tervezett munkáját a pécsi Zsolnay-gyárban készítették el, és 1984-ben került mai helyére. 1985 óta a művész szignója és az alkotás neve, a LECEK is olvasható a kép mellett – utóbbi a város nevének megfordításából ered.

Mikor nézzük meg? Kecel legfontosabb látnivalója a Pintér Művek Hadtörténeti Múzeum és Haditechnikai Park, a Vasarely-mű meglátogatását a belvárosban ezzel érdemes összekötni.

múzeum, budapest, képzőművészet, köztér, pécs, győr, victor vasarely, kecel, mór Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317