Logomain

Találd ki, csináld meg!

By totkat 2012. június 25. 10:12

szerk at hg dot hu

12.gallery

FabLab Budapest - fotó: Gulyás Attila

11.gallery

FabLab Budapest - fotó: Gulyás Attila

10.gallery

FabLab Budapest - fotó: Gulyás Attila

9.gallery

Pap Dávid a közösségi térben - fotó: Gulyás Attila

8.gallery

FabLab Budapest - fotó: Gulyás Attila

7.gallery

FabLab Budapest - fotó: Gulyás Attila

5.gallery

Közösségi tér és műhely - fotó: Gulyás Attila

4.gallery

A géppark fontos eleme, a CNC marógép - fotó: Gulyás Attila

3.gallery

Palyik Zoltán és a felújítás következő ütemének helyszíne - fotó: Gulyás Attila

2.gallery

FabLab Budapest - fotó: Gulyás Attila

1.gallery

Fiáth Heni és a CNC marógép - fotó: Gulyás Attila

6.gallery

Szekeres Péter és a 3D nyomtató - fotó: Gulyás Attila

Új helyre költözött Budapest nyitott műhelye, ahol szinte semmi sem lehetetlen. Meglátogattuk a FabLab-et.

Régóta figyelem őket. Kik ők, mit csinálnak, és még inkább: hogyan dolgozhatnék velük? Kíváncsiságom a legutóbbi Creative Mornings-on tartott előadásuk után csak fokozódott, így elkerülhetetlen volt, hogy elzarándokoljak az Eötvös utcába, és megnézzem, mi folyik a felújítás alatt álló szuterénben. Ugyan saját készítésű tárgyat még nem vihettem haza, de megismertem a FabLab arcait, és egy fokkal közelebb kerültem a 3D nyomtatók működési elvének megértéséhez.

A budapesti FabLab – hosszabb nevén Fabrikációs Laboratórium - az egyetlen a világon, ami Bécstől keletre, de még Európában található. A globális hálózat időrendben 45. tagja 2011. május 19-én nyitotta meg kapuit a Holló utcában, ahonnan kevesebb, mint egy évvel később tovább kellett költözniük, főleg helyhiány miatt. Az előző műhely alapterületének többszörösével gazdálkodhatnak most az Eötvös utca 27-29-ben, ahol előttük volt már szobaszínház, borozó és galéria is. Elődeihez hasonlóan a FabLab célja is egy minél szélesebb közönség megszólítása és a visszatérő látogatókból egy kreatív közösség felépítése. Ott jártamkor úgy tűnt, ez nem is megy nekik olyan rosszul.

De mi is a FabLab? Maga is egy egész világot behálózó kreatív közösség tagja, mely a bostoni MIT – Massachusets Institute of Technology – médialaboratóriumából nőtte ki magát. A laboratóriumok működésére nincs egy központilag elfogadott rendszer; egyes városokban egyetemek üzemeltetik őket, máshol – mint például Budapesten is – üzleti alapon, nyitott műhelyként, csekély napidíj fejében bárki által elérhetően üzemelnek. Alapvető céljaik azonban minden helyszínen megegyeznek: egy nagy, az egész közösség számára hasznos tudásbázis létrehozása és a learning by doing elv terjesztése és alkalmazása, ami megmutatja az embereknek, hogy bizonyos tárgyak elkészítésére a megfelelő géppark segítségével ők is képesek.

Fiáth Henit, Pap Dávidot és Palyik Zoltánt kérdeztem arról, hogyan indult a budapesti FabLab, és hogy ők hogyan kerültek kapcsolatba vele.

„A magyar FabLab története a Kitchen Budapestben indult három kutató: Sik Eduárd, Juhász Márton András és Lakatos Dávid találkozásával. A felmerült ötleteik kivitelezésekor mindig akadályokba ütköztek, ekkor fogalmazódott meg bennük egy prototipizáló műhely ötlete. Somlai-Fischer Szabolcs segítségével találtak rá a FabLab hálózatra, és így született meg a budapesti műhely koncepciója. Dávid azóta már lediplomázott az MIT-n, és a FabLab-et alapító Neil Gerschenfelddel haverkodik.” – mondta el Fiáth Heni.

A mostani tagok közül többen is a KÉK által szervezett 2011-es Makettfesztiválon hallottak először a kezdeményezésről, ahol az alapítók előadást tartottak. Egymástól függetlenül lassan mindannyian beépültek a FabLab életébe, melynek azóta aktív résztvevői. „Már régóta kapcsolatban álltam olyan közösségekkel, amelyek a tudásmegosztás elvén működnek. Az egyik ilyen, a Hackerspace Budapest levelezőlistáján olvastam azt, hogy a FabLab Budapest helyet keres. Addig én úgy tudtam, budapesti FabLab még nem létezik, úgyhogy megkerestem a szervezőket. Kiderült, hogy még csak alakul az egész, és minden típusú támogatásra szükségük van. Ekkor én egy olyan állami hivatalban dolgoztam, amely a kutatás-fejlesztést támogatja, és ugyan nincs műszaki végzettségem, nagyon szerettem volna valamilyen produktív, innovációhoz közeli projektben részt venni. A kivitelezés kezdetekor lementem a Holló utcai műhelybe segíteni, és ott ragadtam.” – mesélte el Pap Dávid, aki főleg a FabLab gazdasági feladataival foglalkozik.

Heni szintén a kivitelezésbe kapcsolódott be a legelején; először csak egy oszlopot kellett csíkosra festenie, majd a FabLab kommunikációs feladatait kapta meg. Azóta ő a műhely egyik motorja, aki formatervező mérnök végzettségével bárkinek tud segíteni a gépek használatában és ötleteik kivitelezésében.

„Én a pécsi építészkaron MSc-ztem, ahol a tervezésben színvonalas makettekre volt szükség. Elkezdtem keresni egy olyan helyet, ahol akár különleges maketteket is el lehet készíteni, így találtam rá a FabLab-re. Lejöttem, és nagyon jól éreztem magam ebben a közösségben; egy olyan alkotó légkörben találtam magam, amit mindig is hiányoltam a felsőoktatásból. Jó tudni, hogy ha kitalálok valamit, itt meg is tudom csinálni. Mindenkinek ajánlom ezt a helyet, aki szeretné a gondolatait materializálni.” - mondta el Palyik Zoltán, aki építészként a digitális tervezésben érzi igazán otthon magát, és gyakorlatilag minden nap megtalálható a műhelyben.

Szekeres Péter „Pepe” villamosmérnök, és szintén a Hackerspace Budapest közösségéből érkezett. Látogatásom során egy fél órás előadást tartott nekem a 3D nyomtatóról, amit maga fejlesztget. Nagy élmény ez annak, aki még sosem látott ilyen nyomtatót élőben, és egy újabb példa arra, hogy mennyire nem elérhetetlenek ezek a technológiák ma már Magyarországon. 

A műhelyeknek hivatalosan öt géppel kell rendelkezniük ahhoz, hogy FabLab-nek hívhassák magukat. Ilyen a lézervágó, a szkenner, a 3D nyomtató, a vinylvágó- és a CNC marógép. Budapesten ebből jelenleg kettő található meg (vinylvágó, CNC maró), de már úton van az Eötvös utcába az új, Hollandiából rendelt 3D nyomtató és a lézervágó is, szkennert pedig külső helyszínen tudnak biztosítani. A profi gépek és a FabLab lelkes működtetői keddtől szombatig várják az alkotni vágyókat, legyenek akár alkalmi, vagy visszatérő látogatók. Olyan helyről még nem hallottam, ahol nincs lehetetlen, de itt a FabLab-ben azon dolgoznak, hogy minél kevesebb dolog legyen az.

Fotók: Gulyás Attila

kék, kitchen budapest, somlai-fischer szabolcs, mit, 3d nyomtatás, közösségi tervezés, fiáth heni, fablab budapest, pap dávid, nyitott műhely, CNC marógép, lakatos dávid, sik eduárd, juhász márton andrás, palyik zoltán Icon_print

FabLab Budapest - fotó: Gulyás Attila

FabLab Budapest - fotó: Gulyás Attila

FabLab Budapest - fotó: Gulyás Attila

Pap Dávid a közösségi térben - fotó: Gulyás Attila

FabLab Budapest - fotó: Gulyás Attila

FabLab Budapest - fotó: Gulyás Attila

Közösségi tér és műhely - fotó: Gulyás Attila

A géppark fontos eleme, a CNC marógép - fotó: Gulyás Attila

Palyik Zoltán és a felújítás következő ütemének helyszíne - fotó: Gulyás Attila

FabLab Budapest - fotó: Gulyás Attila

Fiáth Heni és a CNC marógép - fotó: Gulyás Attila

Szekeres Péter és a 3D nyomtató - fotó: Gulyás Attila

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317