Logomain

Hat tervező, egy közös koncepció

By totkat 2012. június 10. 10:46

szerk at hg dot hu

Flatlab820130604-19838-1qanmpy.gallery

Flatlab - LabLamp by BadHabit

Flatlab720130604-19838-1j4hix3.gallery

Flatlab - UrbanLegend by Zsófi Geréby - fotó: Rév Marcell

Flatlab920130604-19838-1vitw1p.gallery

Flatlab - az üzlettér - fotó: Glódi Balázs

Lakieszti20130604-19838-1ylfznh.gallery

Banánmatrica-kampány a Kolornak Laki Esztertől

Tilka20130604-19838-1jchrqf.gallery

Flatlab - textilkábelek a Tilkától - fotó: Glódi Balázs

Flatlab320130604-19838-1v8iuv0.gallery

Flatlab - The Newborns - fotó: Glódi Balázs

Flatlab620130604-19838-1rtcy5i.gallery

Flatlab - az üzlettér - fotó: Glódi Balázs

Flatlab420130604-19838-15wf27b.gallery

Flatlab - a divattervezők műterme - fotó: Glódi Balázs

Flatlab120130604-19838-1ne6juz.gallery

Flatlab - Abe Han és a lightbox - fotó: Flatlab

Flatlab220130604-19838-58witl.gallery

Flatlab - Szőke Gergely munkái a júniusi házibulin - fotó: Flatlab

Flatlab520130604-19838-wk7do0.gallery

Flatlab - az Absoloot noteszei és képeslapjai - fotó: Glódi Balázs

Kniff120130604-19838-1msiozl.gallery

Flatlab - Bordács Andrea és a Kniff - arculat: Szőke Gergely

Műterem, üzlet és közösségi kultúrtér egyben: a Flatlab markánsan kijelöli a helyét Budapest trendtérképén.

Mi történik, ha keresztezünk egy menő dizájnboltot egy lakás-műteremmel? Egy egészen új vásárlói élményt nyújtó intézményt kapunk, ahová betérve egyszerre érezhetjük magunkat vendégnek és bennfentesnek, és ahol a termékekhez egy-egy arc is párosul. Helyezzük mindezt Budapest belvárosába, a nyolcadik kerület kapujának számító Kálvin térre, és máris megkapjuk a Flatlabet, az első emeleti stúdió-bemutatótermet. Hat kreatív ember dolgozik itt együtt 120 négyzetméteren  - három divattervező, két grafikus és egy interakciótervező – miközben egymást inspirálják, segítik, és finoman formálják. Hatan, mert ez egy mágikus szám. Legalábbis nekik bevált.

A több tervezőt kiszolgáló közös műteremház nem új fogalom. Akár anyagi okokból, akár az állandó interakcióra való éhség miatt állnak össze tervezők, ez egy működő modell, és sok példát találunk rá ma Magyarországon. Egy ilyen, rengeteg tervezőt befogadó intézmény volt a Tűzraktér is, itt dolgozott egy műteremben a mai Flatlab két lakója, Kasza Emese és Bordács Andrea ruhatervezők Erdei Ildikó Virág kalaptervezővel hármasban. Miután a Hegedű utcában üzemelő Tűzraktér működését 2011 nyarán Terézváros Önkormányzata teljesen ellehetetlenítette, a lányoknak is új helyet kellett keresniük. Ők azonban egy szimpla műteremnél többre gondoltak; egy olyan helyre szerettek volna költözni, ami nem csak tovább-, de előrelépést is jelent. Egy műterem, ahol nem csak dolgozhatnak, hanem találkozhatnak is a vásárlóikkal, ahol bemutathatják és eladhatják a termékeiket, és ami egy izgalmas színtérrel bővíti a budapesti design-közéletet. Ehhez kerestek maguk mellé embereket, így állt össze az azóta már kicsit átalakult kezdő hatos, a három lány mellett Geréby Zsófival, Gergely Lindával és Szőke Gergellyel kiegészülve.

A Baross utca elején lévő, kávéházak teraszára néző lakásnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy egy intim, mégis könnyen megközelíthető bemutatóteremnek otthont adjon. A központi, reprezentatívabb üzlettérhez kapcsolódó szobák pedig tökéletesen alkalmasak műteremnek. Az üzlettértől jobbra a három divattervező, az UrbanLegend biciklis ruhamárkát jegyző Geréby Zsófi, a nemrég megújult Kniff mögött álló Bordács Andrea és a férfi vonalat képviselő Mei Kawa tervezője, Kasza Emese dolgozik együtt. A balra nyíló szobában szintén három asztal van – három egészen más hangulatú, ám hasonlóan letisztult munkatér. Szőke Gergely és Laki Eszter grafikusok mellett a vancouveri származású, interakciós- és felhasználói élmény-tervezéssel foglalkozó Abe Han dolgozik itt.

A Flatlab hivatalosan 2011 decembere óta létezik, Laki Eszter és Abe Han pedig az elmúlt két hónap során kerültek be a csapatba. Az ő érkezésük egy új fejezetet jelöl ki a lakásműhely életében, melyet – a megnyitóhoz hasonlóan – egy házibulival ünnepeltek meg június 1-jén. Ez is hozzátartozik a Flatlab hangulatához: az üzlet – csakúgy, mint egy házibuli – egyszerre titkos és nyitott.

A labirintusszerű lakás egymásból nyíló tereiben van raktárhelyiség, vetítő, hatalmas konyha de még egy minden igényt kielégítő fürdőszoba is, és a szobákban meghagyott cserépkályhák is az otthon-érzést erősítik. Nem is csoda hát, ha a tervezők nehezen adnak hivatalos nevet a többfunkciós munkaterüknek. „Ha az ismerőseink beugranak egy kis beszélgetésre, amikor mindenki épp ezerrel dolgozik, ugyanolyan zavarban vannak, mintha egy munkahelyre toppantak volna be. Ilyenkor úgy működünk, mint egy iroda, ahol mindenki elmélyül a saját feladatában.” – mondja Geréby Zsófi, de azt is elárulja, hogy társaságban sokkal könnyebben megy a munka, mint egyedül. Laki Eszti nagyon örül, hogy már nem otthon kell dolgoznia: „Így keretek közé szorítható a munkaidő, nem keveredik össze a munka és a lazítás sem térben, sem időben. Ha pedig visszajelzésre van szükség valamelyik munkámmal kapcsolatban, itt több ember többféle nézőpontját megismerhetem. Mindenki mással foglalkozik, ezért más szemmel is néznek egy-egy témára.” Abe Han hozzászokott, hogy programozókkal dolgozzon együtt. Ehhez képest a Flatlab vizuális különítményének műterme és a divattervezők társasága izgalmas újdonságnak számít: „Kétségkívül inspirálóbb tervezőkkel, kreatívokkal körülvéve dolgozni, mint egy csapat programozóval ülni egy szobában.”

A Flatlab azonban nem csak egy közösségi munkatér és üzlet, hanem egy márka is, saját arculattal. Nem a klasszikus márkákról beszélünk, hiszen abból hat különbözőt találunk itt. Inkább egy szemlélet ez, vizuális értelemben vett közös állásfoglalás. A Flatlab neve garancia a minőségre és egy olyan esztétikára, amelyhez minden tervező a maga eszközeivel igazodik, legyen szó grafikusról vagy ruhatervezőről. A mindenkori vendégtervezőket is eszerint választják ki: az aktuális vendégek, az Absoloot nyomda, a Tilka textilkábel- és lámpamanufaktúra és a Kag táskák is mind-mind abba a képi világba illeszkednek, amelyet a Flatlab kijelölt magának, és amit minden lehetséges eszközzel közvetítenek a külvilág felé. Barátságos módszerekkel dolgozó ízléskommandó ez, amely markáns vonalat képvisel a hazai tervezők között.

A belső tér is ehhez az arculathoz igazodik: az azóta BadHabit néven dolgozó csapat, Nonn Zsuzsi és Ungár Fanni egyszerre funkcionális és esztétikus enteriőrt tervezett a Flatlabnek. A legkevésbé sem hivalkodó eszközökkel dolgozó tér mégis olyan markáns esztétikát képvisel, mint maga a közös márka, vagy mint a hat tervező egyenként. Az azóta ikonná vált, vállfákból és Tilka textilkábelekből készült csillárt pedig a szerencsések már az utcáról is láthatják, ha este a téren járnak.

Az elmúlt években nagy változásokon ment keresztül a hazai divatipar. Kezd eloszlani az a misztikus felhő, ami a divattervezőket körüllengte, és ami azt sugallta, az egyedi tervezésű ruha csak a kiváltságosoknak elérhető. Ennek volt is némi alapja, hiszen ezek a ruhák néha a tömegtermékek sokszorosába kerültek. A kettő közti piaci rés azonban kezd feltöltődni jobbnál jobb magyar tervezőkkel. Geréby Zsófi elmondta: a Flatlabben nem akarnak elszállni az árakkal. Az a céljuk, hogy a termékeik minél több emberhez eljussanak, ezért nagyon okosan kell pozícionálni az áraikat. Ezt a szemléletet persze nem tanítják egyik művészeti egyetemen sem, vagy az élettől, vagy egy jó üzletembertől kell megtanulniuk; Zsófi esetében az utóbbiról volt szó.

Nagyon izgalmas látni, hogy a Budapesti dizájner-közéletben futó megannyi szál közül mennyi találkozik itt, a Flatlabben. Az itt dolgozó tervezők egyenként is sikeresek és sok helyen megfordulnak, a műteremben pedig egymást erősítik. Szőke Gergely nem csak a Flatlab arculatát tervezte, de a Mei Kawa és a Kniff márka megjelenését is, a címkéket pedig a papírőrültek által működtetett Absoloot nyomdában gyártották le. Eszti grafikáit szintén megvásárolhatjuk az Absoloot tolmácsolásában képeslapon, noteszen, és épp egy kerámiára készülő kollekción dolgozik.

A Flatlab egy inkubátor, mely a megfelelő tervezőket hozza össze mindig a legjobb pillanatban. A tagság természetesen nem örökös, ha valaki tovább akar lépni, megteheti, így új tervező kerülhet be a folyamatosan megújuló körbe. A lényeg, hogy a helyzetből mindenki profitáljon, beleértve a vásárlókat is. Ez utóbbi véleményem szerint biztosított: aki egyszer betér ide, és megismerkedik a lányokkal és a fiúkkal, legközelebb már azért is jön, hogy megnézze, mit csinálnak épp; mintha csak barátokhoz menne látogatóba. Közben persze olyan ruhákat és kiegészítőket vehet, amiket megismernek az utcán, és hamarosan lehet, hogy azt is megkérdezik majd: „A Flatlabből van, ugye?”

mei kawa, kasza emese, kniff, szőke gergely, geréby zsófi, urban legend, flatlab, laki eszter, nød, laki eszti, abe han, bordács andrea, absoloot, kag, tilka, badhabit Icon_print

Flatlab - LabLamp by BadHabit

Flatlab - UrbanLegend by Zsófi Geréby - fotó: Rév Marcell

Flatlab - az üzlettér - fotó: Glódi Balázs

Banánmatrica-kampány a Kolornak Laki Esztertől

Flatlab - textilkábelek a Tilkától - fotó: Glódi Balázs

Flatlab - The Newborns - fotó: Glódi Balázs

Flatlab - az üzlettér - fotó: Glódi Balázs

Flatlab - a divattervezők műterme - fotó: Glódi Balázs

Flatlab - Abe Han és a lightbox - fotó: Flatlab

Flatlab - Szőke Gergely munkái a júniusi házibulin - fotó: Flatlab

Flatlab - az Absoloot noteszei és képeslapjai - fotó: Glódi Balázs

Flatlab - Bordács Andrea és a Kniff - arculat: Szőke Gergely

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317