Logomain

We Love BKV

By Kovács Dániel 2012. június 7. 09:56

szerk at hg dot hu

Logo20130604-19838-1vg6hh8.gallery

Seidl Miklós: BKV-arculat, diplomamunka

Jarmutabla20130604-19838-e87ocw.gallery

Seidl Miklós: BKV-arculat, diplomamunka

Jegyberlet20130604-19838-qbo3ca.gallery

Seidl Miklós: BKV-arculat, diplomamunka

Megallo20130604-19838-5a0s4k.gallery

Seidl Miklós: BKV-arculat, diplomamunka

Megallo_tabla20130604-19838-qvgbsw.gallery

Seidl Miklós: BKV-arculat, diplomamunka

Jarmu20130604-19838-17gxexk.gallery

Seidl Miklós: BKV-arculat, diplomamunka

Pikto20130604-19838-hpefvg.gallery

Seidl Miklós: BKV-arculat, diplomamunka

Terkep20130604-19838-bit7zs.gallery

Seidl Miklós: BKV-arculat, diplomamunka

Applikacio20130604-19838-xtrfz1.gallery

Seidl Miklós: BKV-arculat, diplomamunka

Image20130604-19838-13gmxhy.gallery

Seidl Miklós: BKV-arculat, diplomamunka

Index20130604-19838-19yz4gd.gallery

Seidl Miklós: BKV-arculat, diplomamunka index

A KREA végzős hallgatója, Seidl Miklós szerethető, játékos arculatot tervezett a BKV-nak diplomamunkaként.

A BKV-ről a legtöbb tömegközlekedő fővárosinak nem a szerethetőség és a sokszínűség jut eszébe, és most még finoman fogalmaztunk. A KREA végzős hallgatója, Seidl Miklós azonban megpróbált rácáfolni az előítéletekre diplomamunkájával, a vállalat számára tervezett új arculattal. Az, hogy diplomamunkát készített, Mikának természetesen sokkal szabadabb kezet adott, minthogyha valós megbízásra dolgozott volna. Az elkészült munka azonban igazodik a BKV jelenlegi realitásaihoz is.

Új BKV-logó, a háttérben a város épületeiből alkotott terülőminta. Kép: Seidl Mika

A munkát Mika a kutatással kezdte: megvizsgálta több európai nagyváros tömegközlekedési vállalatának arculatát. Azt a következtetést vonta le, hogy a legtöbb nagyon tiszta és világos, sallangmentes formavilágot képvisel, ami annak fényében érthető, hogy nagy mennyiségű információt kell közérthetően kezelniük és megjeleníteniük. Ehhez képest azonban Mika elhatározta, hogy valamilyen jellegzetesen budapesti többletet csempész az általa készített munkába.

Mivel a magyar fővárost pezsgő városnak tartja, gyönyörű épületekkel, izgalmas szerkezettel, ezért ez lett az a fricska, amit belevitt az arculatba. „Azt gondoltam, hogy a BKV arculatának tervezésekor Budapest sokszínűségét és szerethetőségét beépítem a terveimbe” – mondja erről. Először a járatjelölési rendszert tervezte meg, ezt követték a térképek és az illusztrációk, és legvégül alakult ki az új logó. A helyzetet felmérve Mika azt a következtetést vonta le, hogy Budapesten az utcakép jelentős változásához vezetne a megállók rendbetétele. Ennek részeként a megállókban és a járművek tájékoztató tábláin az adott helyszínre jellemző kis vektoros illusztrációkat helyezett el – ezek elsősorban a környéken található közismert épületeket ábrázolják. A rajzokat egybegyűjtve aztán többféle terülőmintát tervezett, amely a legkülönfélébb megjelenések alapjaként, háttereként szolgálhat.

A járművekre tervezett tábla, a környék jellemző épületeivel. Kép: Seidl Mika

A budapesti hagyományokhoz, ahol csak lehetett, igyekezett alkalmazkodni. A jegyek és bérletek, bár ránézésre teljesen különböznek a jelenlegiektől, valójában használhatóak lennének a mostani rendszerrel is. A megállókba tervezett információs oszlopok jelzései a régi budapesti buszmegálló-táblákra utalnak (jó párhuzama a Budapesti Közlekedési Központ logója). A járművek festésénél is igyekezett megőrizni a tradíciókat, de a hagyományos piros-sárga-kék színeket sokkal élénkebbé tette. A piktogramokból egyértelműen asszociálhatunk a járműveken az elmúlt években megjelent bajszos bácsi képi világára, a Kolbászból kerítést! stúdió munkájára.

BKV-jegyek és bérletek. Kép: Seidl Mika

Információs oszlop megállóba. Kép: Seidl Mika

Információs tábla felirata megállóba. Kép: Seidl Mika

Járműfestés az új arculati rendszerben. Kép: Seidl Mika

Piktogramok. Kép: Seidl Mika

A térkép tervezésekor azonban Mika jelentősen eltért a jelenlegi rendszertől. A Budapesten is használt, diagram-szerű tömegközlekedési térképek a Harry Beck által 1931-ben tervezett londoni metrótérképig vezethetőek vissza – ma a világ legtöbb nagyvárosában ilyen térképeket használnak. Mika elvetette a 45 és 90 fokos szögekre építkező rendszert és visszatért a város természetes földrajzi struktúrájához, közlekedési térképei így a klasszikus várostérképekhez lettek hasonlóak.

Tömegközlekedési térkép. Kép: Seidl Mika

Voltak olyan elképzelések is, amelyekről a tervezés közben kellett lemondani. A munka elején felmerült, hogy minden járattípusnál eltérő tipográfiát használjon, de ez nagy összevisszasághoz vezetett volna. Aztán groteszk betűtípusokkal próbálkozott, azaz olyanokkal, amelyeknek minden vonala azonos vastagságú, de végül rátalált a kicsit lágyabb, ívesebb Cocon fontra, amely oldja az összkép geometrikusságát. Mika azon is gondolkodott, hogy nem piktogramokkal, hanem betűkkel jelöli a járattípusokat (V mint villamos stb.), de ez esztétikailag nem túl nagy kihívás, így elvetette. Az ilyen problémáknál sok segítséget kapott konzulensétől, Simon Attilától is.

Útvonaltervező applikáció. Kép: Seidl Mika

A szerethető város témájára szinte kínálta magát a BKV új logója, amely csak a munkafolyamat végére alakult ki. A három betűt szív-szimbólumként átrajzolva egyszerű, de a hétköznapi sztereotípiákra alaposan rácáfoló jelkép alakult ki. Meglepő az összhang Budapest nemrég bemutatott új turisztikai arculatával (elsősorban a szívecskés logóval), ám Mika diplomamunkája attól függetlenül készült.

A KREA végzős hallgatóinak diplomakiállítása június 22-ig látogatható az iskola épületében (V. Budapest, Október 6. u. 18.), hétfőtől péntekig 10-19 óra között.

budapest, arculat, logó, tervezőgrafika, terv, diplomamunka, logo, bkv, seidl miklós Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317