Logomain

986 építészhallgató csoport indul a nemzetközi VELUX-díjért

By Kovács Dániel 2012. június 1. 15:22

szerk at hg dot hu

Május elejéig küldhették be pályaműveiket az építészhallgatók a Nemzetközi VELUX-díj 2012-es pályázatára, melyet 2004 óta kétévente hirdet meg a VELUX Cégcsoport. A téma állandó: „a jövő fényforrása”. Összesen 986 munka érkezett be 59 országból. Az eredményhirdetés ősszel lesz a portugáliai Portóban.

Május elejéig küldhették be pályaműveiket az építészhallgatók a Nemzetközi VELUX-díj 2012-es pályázatára, melyet 2004 óta kétévente hirdet meg a VELUX Cégcsoport. A téma állandó: „a jövő fényforrása”. Összesen 986 munka érkezett be 59 országból. Az eredményhirdetés ősszel lesz a portugáliai Portóban.

Velux20130604-19838-aq7wu6.gallery

A VELUX Cégcsoport Nemzetközi VELUX-díj (International VELUX Award) kezdeményezése 2004-ben debütált. A díj célja az építészhallgatók ösztönzése a természetes fény sokrétű építészeti alkalmazására és új lehetőségek felkutatására. A pályázat összdíja 30 000 euró, melyből diákok és tanáraik egyaránt részesülnek.

„Örömmel látjuk az elsöprő érdeklődést a természetes fény alkalmazása iránt az építészetben. A beérkező pályamunkák száma és a résztvevő felsőoktatási intézmények száma is évről-évre növekszik. Jó látni, hogy az általunk képviselt eszme sok fiatalt foglalkoztat, és gondolataikat megosztják velünk a pályázat keretein belül. Nagyon szurkolunk a magyar diákoknak, hiszen az elmúlt évek során is sok hazai siker született a nemzetközi megmérettetésen!” – nyilatkozta Tornóczky Mónika, a VELUX Magyarország Kft. építésze.

A beérkezett pályaműveket nemzetközileg elismert szakemberekből álló zsűri bírálja el, tagjai között olyan neves személyekkel, mint Alvaro Siza, portugál építész; Brigitte Shim, kanadai tervező és építész; Peter Stutchbury, ausztrál építész. A szakemberek júniusban, Koppenhágában ülnek össze döntéshozatalra. Várhatóan az első három helyezett pályamű mellett nyolc-tíz dicséretben részesülő alkotás is kihirdetésre kerül 2012 októberében a portugáliai díjátadó eseményen, Portóban.

„A természetes fény nagyon gazdag, meghatározó eleme az építészetnek. Kíváncsian várom, hogy lássam, a Nemzetközi VELUX-díjra beküldött hallgatói pályázatok hogyan dolgozták fel a fény és az építészet kapcsolatának témáját. Érdeklődéssel figyelem, milyen kutatások születnek a természetes fény fel-használási lehetőségeiről. Nem kliséket vagy öncélú elképzeléseket várok, hanem eredeti gondolatokat és megvalósítható megoldásokat.” – mondta Alvaro Siza, portugál építész.

A benyújtott projektek száma az első Nemzetközi VELUX-díj óta folyamatosan növekszik: 2004-ben 258 pályamű érkezett be, 2010-ben 673, 2012-ben pedig már 986.

A magyar diákok már két alkalommal is sikert arattak a pályázat történetében. 2004-ben Bujdosó Ildikó és Attila közös munkája kapott elismerést, míg 2008-ban Kántor Lilla és Hajdú Anikó „Fénycsapdák” című pályaműve részesült a Hani Rashid által vezetett zsűri dicséretében.

További információk az iva.velux.com és a www.facebook.com/Internationalveluxaward oldalon találhatók.

design, pályázat, díj, alvaro siza, álvaro siza, velux Icon_print

A 2010-es International VELUX Award győztes pályaműve

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317