Logomain

Design Hét Budapest 2012: Élj lassabban!

By Kovács Dániel 2012. május 21. 15:39

szerk at hg dot hu

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapestet, 2012. szeptember 28. és október 7. között kerül sor. Az aktuális szlogen: Élj lassabban!

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapestet, 2012. szeptember 28. és október 7. között. Az aktuális szlogen: Élj lassabban!

Fiskars_village_web20130604-19838-1vl2osx.gallery

A designfest fókuszában ennek megfelelően az átgondoltabb fogyasztásra ösztönző, a magasabb életminőség, a tartalmasabb és nyugodtabb élet, a gazdasági, társadalmi és kulturális fenntarthatóság megvalósítását célul tűző Slow mozgalmak állnak. A fogyasztói társadalmak és a globalizáció anomáliáiból születő Slow Movements nyitánya 1986-ban volt Rómában, a világ ekkor ismerkedett meg a Slow Food fogalmával. Azóta a fogalomkör egyre bővült, s az élet számos területén teret hódított: Slow Life, Slow Cities, Slow Gardening, Slow Sex, Slow Fashion, Slow Travel, Slow Living és így tovább. Az ebbe a körbe tartozó Slow Design kifejezés egy évtizede honosodott meg a szakmai köztudatban; elsősorban egy demokratikus és holisztikus tervezői magatartást takar; olyan felelős és tudatos tervezői gyakorlatot, amely a tárgyak teljes életciklusával számolva a design hosszú távú hatásaira koncentrál, hisz a fenntartható fejlődésben, a regionalizmusban, a kulturális sokszínűségben, a lokális értékekben és az egyediségben. Új minőség létrehozására törekszik, s eközben a helyi nyersanyagokra és erőforrásokra alapoz, ezzel is erősítve a kis közösségeket.

Folytatódik a Design Hét Budapest tavaly indított kezdeményezése: 2012-ben a fesztivál díszvendége Finnország. Az idei év tematikájához kapcsolódóan a Fiskars Village kulturális, iparművészeti és design értékeit, sőt gasztronómiáját hozza el Magyarországra a Finnagora. A Design Terminál épületében látható kiállítás mindazon helyi értékeket állítja fókuszba, amelyek a finn művészfalut már akkor Slow Life-jelenséggé emelték, amikor még a fogalom maga meg sem született. A tárlathoz kapcsolódó kísérőrendezvényeken a falu alkotóival személyesen is lehet majd találkozni. A fesztivál idejére Budapestre telepített pop-up étteremben a kortárs finn gasztrokultúrával ismerkedhetnek az érdeklődők, a pop-up üzletben pedig a Fiskars Village-ben készített design termékeket lehet megvásárolni.

A tíz napos design fesztivál hagyományosan megrendezésre kerülő nyitókiállítása idén is a Design Terminál kiállítóterében várja a látogatókat. A Slow Design jegyében megvalósuló tárlat nemzetközi és hazai példákból válogatva vonultatja fel a legprogresszívebb kezdeményezéseket, a zöld megoldásoktól kezdve a biciklis kultúrán és a befogadó designon át, egészen a korszerű várostervezésig, számos izgalmas területtel és projekttel ismertetve meg az érdeklődő nagyközönséget.

A Design Hét hagyományos programjai természetesen a Slow Movements jegyében zajlanak majd. A Nyitott Stúdiók, a Design Hét Vásárlási akció, a Design Túrák és a Design Hét Gasztro Budapest kulturális, építészeti és gasztronómiai értékeire irányítják rá a figyelmet, s szakértők kalauzolásával segítenek felfedezni a rejtett vagy éppen soha észre nem vett lokális kincseket. A felnőtteknek és gyerekeknek szóló workshopok a Slow mozgalmak DIY (Do it Yourself) célkitűzéseit követve invitálnak az alkotásra és az újrahasznosításra. Az elmúlt négy évhez hasonlóan idén is lesz sztárdesigner vendég és szakmai konferencia.

A szakma legrangosabb díjai (Magyar Formatervezési Díj, Design Management Díj) 2012-ben is a fesztivál keretén belül az Iparművészeti Múzeumban kerülnek átadásra, s a gálát kísérő kiállítás a Design Hét kiemelt eseményei közé tartozik.

A részletes programban való tájékozódáshoz ebben az évben is kétnyelvű Design Hét Budapest programfüzet, valamint a www.designhet.hu honlap nyújt majd segítséget. Az évről-évre közel 300 együttműködő partnerrel megvalósuló és 60 ezer látogatót vonzó eseménysor támogatója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, védnöke a Magyar Formatervezési Tanács; szervezője a Design Terminál, a Forum Hungaricum intézménye.

design, budapest, program, design hét 2012 Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317