Logomain

Best of Agyalj rajta: a játékpályázat nyolc finalistája

By Kovács Dániel 2012. május 22. 10:13

szerk at hg dot hu

Index20130604-19838-ocsixj.gallery

agyalj rajta 2 index

Cikk20130604-19838-5uvra1.gallery

Domán Rajmund - Sáfrány Attila: AXYZ kártyajáték

120130604-19838-1e79cmm.gallery

erInnovations: Build&Lead

220130604-19838-f3nqs4.gallery

erInnovations: Build&Lead

Nagy_dia_120130604-19838-qel44.gallery

Nagy Dia: Creatiger

Nagy_dia_220130604-19838-1utdl6p.gallery

Nagy Dia: Creatiger

Tervhiv_120130604-19838-1ip9lmm.gallery

Tervhivatal: Faces

Tervhiv_320130604-19838-15z43jb.gallery

Tervhivatal: Faces

Tervhiv_420130604-19838-tm3wlz.gallery

Tervhivatal: Faces

Flexo20130604-19838-1aki6jz.gallery

Takács Viktor: Flexo

Free_d_220130604-19838-10cxxyt.gallery

Free D Match 3

Samu_bence_120130604-19838-1l5itdc.gallery

Samu Bence: Sphere Tones

Samu_bence_220130604-19838-1oetxgz.gallery

Samu Bence: Sphere Tones

120130604-19838-mq32h4.gallery

Kiss Bence és Nagy Ágoston: Tactile

220130604-19838-10jcjk8.gallery

Kiss Bence és Nagy Ágoston: Tactile

Néhány soros magyarázattal bemutatjuk az Agyalj rajta! pályázatának nyolc, a díjátadón prezentáló finalistáját.

Nagy visszhangot váltott ki az 1359 cm³ - Agyalj rajta! címmel meghirdetett játéktervezési pályázat, amelynek egy hete hirdették ki a végeredményét a főszervező Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Ott a zsűri által legjobbnak talált nyolc pályamunka is bemutatkozhatott. A tervezők többsége tudomásunk szerint szeretne tovább dolgozni munkáját, de ebben a formában is megérdemlik a nyilvánosságot, így az alábbiakban néhány soros magyarázattal mind a nyolc finalistát bemutatjuk.

AXYZ (Madeworks – Domán Rajmund és Sáfrány Attila)

Az AXYZ kimozdítja a játékmenetet a klasszikus kártyajátékok esetében megszokott síkbeli gondolkodásmódból, és egy látszólagos térbeli építkezési rendszerbe helyezi át. Így a téri látást fejlesztő eszközzé válik. A játék erőssége az újszerű alapelv, és a játékkészlet, amellyel lehetőséget kínál a különféle játszmák lejátszására.

Domán Rajmund elmondása szerint az elsődleges inspirációt a különleges Mindflex adta, ahol különféle pályákon gondolati úton, agyhullámokkal kell vezérelni egy lebegő golyót. Ez azonban igen drága játék, ráadásul gyorsan megunható, így döntöttek az időtállóbb és olcsóbb kártyák mellett. Az AXYZ a hg.hu különdíját kapta a pályázaton.

Madeworks: AXYZ kártyajáték

Build&Lead (erInnovation Kft. – Sárosi Róbert, Kundra László és Bikki Péter)

A Build&Lead egy közösségépítő játék. A játékosnak motiválnia kell a játéktér celláit (amelyek a közösségek atomi elemeit, a személyeket szimbolizálják). Az inspirált cellák pedig a közösséged részévé válnak. De ha nem foglalkozol velük, akkor eltávolodnak a közösségedtől, és akár a konkurenciádhoz csatlakozhatnak. Tehát egyszerre kell kifelé terjeszkedni és befelé építkezni, ahogy a valódi, sikeres közösségek esetében is. A játék célja, hogy adott idő alatt minél nagyobb és értékesebb közösséget hozz létre. A Build&Lead a zsűri fődíját nyerte el a versenyben.

erInnovations: Build&Lead

 

Creatiger/Kreatigris (Nagy Dia)

A creatiger | kreatigris egy olyan kreatív készségfejlesztő játék, amely teljes értékű logikai fejtörő és vizuális élmény egészséges és fogyatékkal élő gyerekek (és felnőttek) számára egyaránt és környezettudatos alapanyagokból gazdaságosan legyártható. A játék két éves kortól bármeddig kellemes szórakozást és fejtörést nyújt. A tervező külön figyelmet fordított arra, hogy a játék sérült gyermekek számára is használható és élvezhető legyen.

Faces (Tervhivatal)

A FACES a kétdimenziós síkból kilépő kirakós játék, a feladványok itt nem sík, hanem térbeli alakzatokról szólnak. A FACES játék alapelemei ferdén csonkolt háromszögletű hasábok. Az elemeket folytonos módon, csak törés nélkül szabad egymás mellé tenni. Az elnevezés a számítógéppel hálószerűen modellezett térbeli formák alapelemeire, azaz a háromszögletű lapocskákra, a facesre utalnak. Mivel háromszögekből felépülő felülettel bármilyen szabálytalan, íves forma jól közelíthető, a CAD programokban ez a térgeometriai megoldás terjedt el leginkább. Korunk tárgyformálására, építészetére is hatással van a facekből komponált tömegképzés. A tervezők távolléte miatt a díjátadón a Faces-t Wesselényi-Garay Andor mutatta be, prezentációjával nagy sikert aratva.

Flexo (Takács Viktor)

A FLEXO első ránézésre egy kétszemélyes táblajáték - a leghagyományosabb értelemben. Táblája azonban különleges és többrétegű. A játék négy különböző oldalt rejt magában, melyek szimmetrikus hajtásokkal fordíthatók át. A cél, hogy elsőként juttassuk mindkét bábunkat a szemben lévő sarkokba a változó táblákon keresztül. A helyzetet izgalmasabbá teszi, hogy a színes mezők más-más szabályt rejtenek. A tervező elmondása szerint a kezdetben a FLEXO logikai úton működik, jobban kiismerve a helyzetet aztán stratégiai játékká válik.

Free D Match 3 (Free D)

Free D Match 3

 

Az iOs, Android és Windows-platformokon egyaránt működő játék alapelve egyszerű: a tálcára helyezett, különféle geometriai formák húzással feldobhatóak, majd kimerevíthetőek a levegőben. Ebben a helyzetben három azonos formát kell megtalálni és megjelölni; ezek eltűnnek, majd a játék folytatódik. A formák és a színek kombinálásával új variánsok is létrehozhatóak.

Sphere Tones (Samu Bence)

Samu Bence digitális „zene-hangszere” meditációs barangolást kínál a végtelen hang-térben. Az alkalmazás nem a hagyományos hangi építkezés elveit követi; itt a vizualitás, arányérzék, esetlegesség, intuíció kerül a középpontba. A játékos a passzív megfigyelés és a tudatos beavatkozás közötti területen mozogva keresi a számára legmegfelelőbb állapotot. A számtalan hangi lehetőséghez egyszerű, könnyen kezelhető grafikai elemek társulnak.

Tactile (Kiss Bence és Nagy Ágoston)

A Tactile a táblagépek kijelzője által felismerhető kockakészlet, amely lehetőséget teremt a kézzelfogható kockák és digitális alkalmazások, App-ek közti interakcióra. A Tactile-lel érdekes és újszerű játékmenetet folytathatunk, ahol a kockákkal megoldható feladatok audiovizuális és interaktív tartalmakkal egészíthetőek ki. A játékkal egyszerre többen is játszhatnak, hálózatba kötve, azonos időben, de térben akár több ezer kilométeres távolságból. A táblagépekhez kötött kockák egyben a játék vagyis a fizikai testek és a táblagép által elérhető inertet lehetőségeit is képesek kihasználni. A díjátadón Kiss Bence elmondta: a fejlesztésben nagy súlyt fordítottak a játéktervezési workshopon kapott szempontokra, azaz hogy a kortárs üzleti tendenciákhoz igazodó, piacorientált és sikeres terméket állítsanak elő. A Tactile a MOME különdíját kapta a pályázaton.

Kiss Bence és Nagy Ágoston: Tactile

design, mome, pályázat, játék, tervhivatal, agyalj rajta, madeworks, kiss bence, nagy ágoston, nagy dia Icon_print

agyalj rajta 2 index

Domán Rajmund - Sáfrány Attila: AXYZ kártyajáték

erInnovations: Build&Lead

erInnovations: Build&Lead

Nagy Dia: Creatiger

Nagy Dia: Creatiger

Tervhivatal: Faces

Tervhivatal: Faces

Tervhivatal: Faces

Takács Viktor: Flexo

Free D Match 3

Samu Bence: Sphere Tones

Samu Bence: Sphere Tones

Kiss Bence és Nagy Ágoston: Tactile

Kiss Bence és Nagy Ágoston: Tactile

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317