Logomain

Az olimpiai fáklya az év brit designtárgya

By Kovács Dániel 2012. április 25. 13:12

szerk at hg dot hu

Hopkins220130604-19838-1x2t3ox.gallery

Hopkins Architects: London 2012 Olympic Velodrome, London

13_szek20130604-19838-bmgtwo.gallery

Kihyun Kim 1.3 nevű széke a Zeitraum megbízásából

Faklya20130604-19838-11681vc.gallery

A Barber Osgerby által tervezett 2012-es londoni olimpiai fáklya

Nokia_pure20130604-19838-1qcdznx.gallery

Dalton Maag: Nokia Pure

Mento20130604-19838-1wmwgn2.gallery

A Royal College of Art diákjai által tervezett sürgősségi mentő

Elismerést kapott a Hopkins velodrómja, a Microsoft és az Xbox, valamint Issey Miyake is. Designs of the Year 2012.

Miután az eddigi szponzor, a Brit Insurance visszalépett, a londoni Design Museum a szokásosnál kisebb hírveréssel rendezte meg a Designs of the Year díjat. A győzteseket április 24-én hirdették ki, és kilétükre az idei londoni olimpia komoly befolyást gyakorolt: nemcsak az építészeti kategóriát nyerte a Hopkins velodrómja, de az olimpiai fáklya vitte a legjobb termék kategóriát és egyben ez lett az év designtárgya.

A BarberOsgerby által tervezett olimpiai fáklya testét nyolcezer apró lyuk díszíti – épp annyi, ahányan hetvennapos útja során hordozzák majd a játékok megnyitójára. A lyukak emellett segítenek a fáklya hűtésében is. A tárgy 800 mm magas és 800 grammot nyom, ezzel a legkönnyebbek közé tartozik az olimpiai fáklyák történetében. A Design Museum igazgatója, Deyan Sudjic szerint „a 2012-es olimpiai fáklya könnyedsége és egyszerűsége nemcsak London, az olimpia város szellemiségét ragadja meg, de azt is demonstrálja, hogyan képes a design a tradíciók minőségét modern formanyelvre átültetni.” A neves kelet-londoni tervezőpáros egyébként három produktummal is bejutott idén a Designs of the Year finalistái közé, már csak ezért is kijárt nekik az elismerés.

A fáklyát a hét kategória első helyezettjei közül választotta a legjobbnak a zsűri, amelynek elnökéül idén a neves belsőépítész-designert, a Villa Budapest projektjén is dolgozó Ilse Crawfordot kérték fel. A tagok idén a szintén világhírű holland Hella Jongerius, Sir George Icasobescu, a Canary Wharf-befektetőcsoport elnöke, Henrietta Thompson, a Wallpaper* designmagazin szerkesztője és Jevgenyij Lebegyev orosz vállalkozó, az Evening Standard tulajdonosa voltak.

A 2012-es Designs of the Year építészeti kategóriájának győztese a Hopkins tervei alapján épített Velodróm, amely elsőként készült el az olimpiai negyedben. A központi stadiontól nem messze álló létesítmény egyike a négy állandónak, amelyet a játékok után eredeti formájában hasznosítanak majd. Az egyszerű anyagokból készült formájában a kerékpározás lendületét megragadó épületet egyértelműen pozitív kritika fogadta, az átfogó fejlesztések legsikeresebb építészeti produkciói közé sorolva azt.

Xbox - Microsoft: The Kinect Effect

A digitális kategóriában többek közt a BBC új honlapja, a Guardian iPad-verziója és a szöuli fejlesztésű Homeplus Tesco Virtual Store mérte össze erejét. A győztes a Microsoft Kinect és Kinect SDK, a Microsoft és az Xbox közös fejlesztésű számítógépes játéka.

132 5. ISSEY MIYAKE

 

A díjon évek óta rendszeresen feltűnő Issey Miyake ezúttal győzött saját kategóriájában a 132 5. névre keresztelt kollekcióval. Az origami által inspirált kollekció az első a világon, amely teljes egészben számítógépes tervezés eredménye – egy olyan programmal generálták, amely sík felületekből háromdimenziós formákat állít elő. Erre utal a neve is: az egyes szám az egyetlen textildarabra utal, amelyből aztán a háromdimenziós darabok összeállnak (3), a 2 pedig azt jelzi, hogy az öltözékek kétdimenzióssá összehajtogathatók. Az ide beillesztett szóköz a hajtogatott textil és a viselés közötti műveletet jelképezi, az 5 pedig a többféle használhatósági módot.

A bútorok között ugyancsak egy számmal jelzett alkotás vitte el a pálmát: Kihyun Kim 1.3 nevű széke. A Zeitraum számára tervezett székcsalád darabjai olajjal és viasszal impregnált fából készülnek. A dél-koreai származású designer győzelme abból a szempontból meglepetés lehet, hogy idén is nagynevű, ismert tervezők mérkőztek a kategóriában, Jasper Morrisontól Konstantin Grcic-ig.

Az utóbbi években jelentős veszteségeket elkönyvelő Nokia végre egy sikernek örülhet: a grafikai kategóriában ugyanis a Nokia Pure betűtípus kapta az első díjat, amelyet a cég okostelefonjaihoz tervezett a Dalton Maag.

A közlekedési kategória hozza minden évben a legkevesebb jelöltet, de ezt feltétlenül azt jelenti, hogy alacsony lenne a színvonal. Ezúttal a Royal College of Art közlekedési eszközök tervezésével foglalkozó tanszékének hallgatói által tervezett újszerű sürgősségi mentőnek járt az első helyezés. (Működéséről itt lehet megnézni egy videót.)

A díjazottakat összesen 89 finalista közül választotta ki a zsűri, amelyek listáját még januárban hozták nyilvánosságra. Az ezeket bemutató kiállítás július 4-ig látható a Design Museumban.

design, london, 2012, brit design, design museum, hopkins, issey miyake, microsoft, dalton maag, design of the year, barberosgerby, kihyun kim Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317