Logomain

A késleltetés művészete

By totkat 2012. április 12. 14:28

szerk at hg dot hu

Rube20130604-19838-5trs1i.gallery

Rube Goldberg masinák

Simple_alarm_clock20130604-19838-a75f2o.gallery

Egyszerű ébresztőóra © Rube Goldberg

220130604-19838-wj8499.gallery

The Purdue Machine

Ruba_goldberg_magazin20130604-19838-zj5gy4.gallery

rube goldberg magazin

Rube Goldberg masinák, avagy hogyan végezzük el leghétköznapibb feladatainkat minél bonyolultabban?

Hány lépés szükséges ahhoz, hogy felfújj egy léggömböt, aztán pedig kipukkaszd? A legtöbben valószínűleg meg tudnák csinálni kettőből is, de Rube Goldberg világában ez nem számítana teljesítménynek. A múlt héten az indianai Purdue Egyetem elhivatott mérnökeinek csapata 300 lépésből oldotta meg ezt a feladatot, amivel megdöntötték a korábban saját maguk által állított világrekordot a „legnagyobb működő Rube Goldberg gép” kategóriában. 

A világ legnagyobb Rube Goldberg-gépe, a Purdue-projekt

 

Hogyan lehet valami egyszerre innovatív és tökéletesen haszontalan? A gép, melynek csak a legelső mozdulatához kell emberi beavatkozás, a 300 lépésből álló folyamatot teljesen automatizált módon hajtja végre; ennek során meghámoz egy almát, kifacsar egy narancsot, megpirít egy kenyeret, elkészít egy hamburgert, kicserél egy villanykörtét, kihegyez egy ceruzát, és körülbelül még 292 olyan dolgot csinál, aminek semmi köze a léggömbhöz. Mindezt gondosan megkomponált zenére teszi egy forgószínpadhoz hasonló szerkezeten, ahol a különböző témákhoz berendezett jelenetek váltják egymást. A csapat mintegy 5000 munkaórát töltött a gép megalkotásával, amely idő alatt akár világmegváltó találmányok is születhettek volna – így viszont egy fantasztikus Rube Goldberg géppel lettünk gazdagabbak.

Ezeknek a masináknak alapelemük a felesleges munka, abból is lehetőleg minél több. Létük azt firtatja, hogyan lehet egyszerű, hétköznapi feladatokat a lehető legbonyolultabb módon megoldani. Sőt, sokszor még egy kipukkadt léggömbnyi eredménye sincs a sok mozzanatnak, de nem is ez a lényeg; a Rube Goldberg gépeket a legfelnőttebb lelkűek is áhítattal nézik működés közben, lélegzetvisszafojtva várva, mi lesz a láncreakció következő meglepetése.

Nem véletlen tehát, hogy minden valamire való rajzfilmben és mesefilmben láthatunk valamilyen Rube Goldberg masinát. Wallace és Gromit toastkészítője, valamint Pee-Wee reggelikészítő gépe (amit kicsit átértelmezve a Family Guy egyik részében is láthatunk) automatizálja a reggeli elkészítésének folyamatát, kevésbé a hatékonyság, mint inkább a szórakoztatás jegyében. De Tom is megépíti a tökéletes egérfogó gépet a Tom&Jerry egyik részében, ami akár a rajzfilmsorozat – és Jerry –  végét is jelenthette volna, ha nem számolja el magát egy kicsit – mint mindig. A Szezám utca klasszikus időszakában, a hetvenes évek elején szintén Rube Goldberg stílusában oktatták az ABC-t, és Tim Burton Ollókezű Edwardjának kekszgyára is ezen az elven működik. 

Pee-Wee reggelije Rube Goldberg-géppel

 

Pee-Wee reggelikészítő gépe, Family Guy-verzióban

Rube Goldberg-gép a Tom és Jerry-ben

De ki is az a Rube Goldberg, és miért emlegetik az ő nevén ezt az őrületet? 

Reuben Lucius Goldberg a huszadik század elejének népszerű amerikai karikaturistája volt, aki politikai témájú rajzain kívül – melyekért 1948-ban Pulitzer díjat kapott – Hétköznapi Találmányok című karikatúrasorozatával vált ismertté. Ebben a mindennapjainkat megnehezítő, bosszantó kis problémákra próbált megoldást találni, mindezt pedig rajzos útmutatóval illusztrálta. Így kapunk tőle választ arra, milyen szerkentyűvel tudjuk felhívni magunkra a pincér figyelmét (vagyis hogyan fordítsuk magunk felé a fejét anélkül, hogy felkelnénk az asztaltól), ha rendelni szeretnénk, és hogyan szerezzünk magunk mellé egy szteppelő férfit a kínos zajok elnyomására, amikor társaságban zellerszárat ropogtatunk. 

Goldberg gépezeteinek gyakran állatok is részét képezték, melyeknek természetes reakcióira apellált az alkotó. Mint például a varangy, aki az eleredő eső hallatán örömében ugrik egyet, ezzel működésbe hozza a szerkezetet, amely aztán több lépésen keresztül becsukja az ablakot, vagy a koránkelő madár, aki nélkül nem indulna be az ágyúgolyóval és jeges vízzel operáló, elalvásbiztos ébresztőóra.

Goldberg szellemi örökségét gyermekei és unokái vitték tovább, akik ugyan biztosak lehetnek abban, hogy Rube nevét nem fogják egyhamar elfelejteni (Webster szótárában az ő neve jelzi a furmányos masinákat), de a biztonság kedvéért minden évben megrendezik a Rube Goldberg gépek versenyét diákok számára. Minden évben kijelölnek egy tevékenységet, aminek mindenképp a folyamat részét kell képeznie; jövőre az új feladat egy szög beverése lesz.

Ennek az őrületnek Amerikában és az egész világon rengeteg rajongója van, és nem csak a pihent agyú mérnökhallgatók körében. Hiszen ki ne örülne annak, ha reggeli rutinját egy jól megtervezett, zenélő-mozgó masina végezné el helyette. Még akkor is, ha feleslegesnek és a legkevésbé sem hatékonynak tűnik, érdemes néha megállni, és a cél helyett az ahhoz vezető folyamatra figyelni, mert bizony ezt manapság sokszor elfelejtjük.

design, techdesign, tech, rube goldberg, gép Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317