Logomain

Beszélő magyar plüssjeti az iPad-es apukák álma

By ginterzsófi 2012. április 13. 09:58

szerk at hg dot hu

Index120130604-19838-16yu0pf.gallery

Totoya index

Totoyacreatures_yetx_0220130604-19838-1vdh045.gallery

Totoya Creatures

Totoyacreatures_robotto_0220130604-19838-dcovop.gallery

Totoya Creatures

Totoyacreatures_yetyet_0320130604-19838-1inrcp1.gallery

Totoya Creatures

Yetyet_yetx_device20130604-19838-udihgr.gallery

Totoya Creatures

Robotto_robx_device20130604-19838-2wwrno.gallery

Totoya Creatures

Totoya-creatures_group20130604-19838-jq4bzh.gallery

Totoya Creatures

Totoyas20130604-19838-h2ts06.gallery

Totoya és leendő felhasználó, a MOME 2012. március 3-án rendezett workshopján

Totoya_story_220130604-19838-1ogjqln.gallery

Totoya Creatures

Máris világsiker a hazai fejlesztésű Totoya Creatures, ami gyerekálló, interaktív játékká alakítja a tabletet.

Kés, villa, iPad - gyerek kezébe nem való? Dehogynem, legalábbis ez utóbbi biztosan: az óvodások látványosan vonzódnak az érintőképernyős készülékekhez, és a még olvasni sem tudó gyerekek meglepő módon azonnal, ösztönösen tudják használni a jól megtervezett interfészeket. Hiába léteznek már a tableteken oktató játékok a kicsik számára, a drága és nem igazán kakaóbiztos eszközöket a szülők érthető módon mégsem szívesen engedik ki a kezükből. Erre az alapproblémára találtak forradalmi megoldást egy hazai kreatív ügynökség fejlesztői: a Totoya Creatures puha figuráival és saját alkalmazásával apu féltett iPad-je dobálható, ölelhető, interaktív plüssjátékká alakítható.

A Carnation Group Research, Development, Innovation részlege Varga Zsolttal - aki nálunk is volt már a 7 grafikusa - házon belül tervezte és fejlesztette a Totoya-játékokat, amiket január végén vezettek be a piacra. Az ötlet egyszerűen született: a Carnationnél dolgozók is észrevették, hogy a saját gyerekeik mennyire érdeklődnek az érintőképernyős eszközök iránt, és szerették volna, ha ezeket ők is biztonságosan tudnák használni - emellett pedig  úgy látják, hogy nagyon jó dolgok valósíthatóak meg olyan projektekben, amelyekben kreatív ügynökségként nem csak reklámokat, hanem termékeket és szolgáltatásokat is készítenek.

A Totoya egy barátságos plüss-szörny, aminek a belsejében a speciális alkalmazással futó iPad rejtőzik. Amikor a gyerekek játszanak vele, a Totoya minden érintésre reagál: pislog, hangokat ad, sőt: beszélni is tud. Mivel az iPad-et a puha figura párnaként veszi körül, a kicsik dobálhatják, leejthetik vagy ütögethetik a játékot anélkül, hogy a tabletnek bármi baja esne.

"Azt hiszem mindig is foglalkoztatott minket a gondolat, hogy egy valódi játékot tervezzünk, és digitális ügynökségként a virtuális és a fizikai világ összekapcsolása izgalmas kihívást jelentett. Sokan vagyunk szülők a csapatból, digitális eszközök vesznek körül minket, és így mindig is célunk volt valami olyasmit megalkotni a gyerekek számára, ami a tapintható élményre fókuszál. Így adódott a játékos, egyedi, személyre szabható és szerethető figura ötlete, ami azonnal mindenkinek megtetszett." - mondja Tóth Krisztián, a Carnation vezetője.

Totoya Creatures

"A mobil alkalmazás - az ötlet, a felhasználói felület és az audiovizuális elemek - fejlesztése nem jelentett újdonságot a Carnation számára, a játékfigura megalkotása azonban nekünk is kihívás volt" - teszi hozzá Nagy András, a csapat üzleti menedzsere. 

A fejlesztők arra is kíváncsiak, hogy üzleti szempontból milyen fogadtatása lesz az újító terméknek. A játékot nem kizárólag a külföldi piacra szánják, a Totoya itthon is kapható, de úgy gondolják, hogy üzleti szempontból mindenképpen nemzetközi ismertségre kell szert tenni ahhoz, hogy a termék hosszú távon is sikeres tudjon maradni. A Totoya saját alkalmazása az iTunes-ról ingyenesen letölthető, a játékokat pedig jelenleg négy változatban lehet megvásárolni: YetYet és Robotto iPad-hoz, a kisebb YetX és RobX pedig iPhone-hoz készültek.

A játékkal a gyerekek számtalan különböző módon léphetnek interakcióba: ha beszélnek hozzá, válaszol, ha megrázzák, elszédül és hangokkal jelzi az "érzelmeit". A Totoya bizonyos hatásokra előre meghatározott dallamokkal és hang-effektekkel reagál, a figura arcát és színét pedig a felhasználók személyre szabhatják.

"Kreatív ügynökségként többnyire nemzetközi márkák számára készítünk nagyon pontosan meghatározott munkákat, de eközben mindig születnek olyan ötleteink is, amik nem illeszthetők egy konkrét brief-be sem, és olyan izgalmasak, hogy önmagukban is megállják a helyüket - a Totoya Creatures is egy ilyen projekt. Hogyan tudunk játékos, pozitív élményeket szerezni a mindig kíváncsi kisgyerekeknek? Hogyan használjuk fel ehhez a legújabb technológiai vívmányokat? És hogyan használják majd vajon ők a terméket? A Totoya sokkal több, mint egy tárgy: személyisége van, amihez a kicsik kötődhetnek. Alig várjuk, hogy láthassuk, hogy milyen lesz a fogadtatása." - meséli Csikós Gergő, a Carnation ötletekért felelős kreatív vezetője.

A termék bevezetése óta eltelt néhány hónapban már kiderült: a tervezők nem vártak hiába, a Totoyáról lelkesen számoltak be a világ legnagyobb tech-, geek és design magazinjai, mint a The Next Web, a Gizmodo vagy a New Startups , sőt: márciusban a legjobb digitális fejlesztések közé választották Londonban, a Guardian Awards for Digital Innovations idei versenyében. Itthon először mi mutathatjuk be a játékot, amit egyébként folyamatosan újabb funkciókkal bővítenek: YetYet és Robotto hamarosan például babafigyelőként is működnek majd.

design, mobil, magyar design, játék, iphone, figura, digitális, termék, varga zsolt, sekond, ipad, alkalmazás, tablet, tech design, interaktív, carnation, totoya, carnation group, totoya creatures, tóth krisztián Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317