Logomain

Magyarok a sci-fi és fantasy illusztrátorok legjobbjai között

By Kovács Dániel 2012. április 4. 13:33

szerk at hg dot hu

King_kull_by_tikos-vass20130604-19838-129du52.gallery

Tikos Péter - Vass Richárd: King Kull

The_star_rover_by_tikos-vass20130604-19838-ukiei6.gallery

Tikos Péter - Vass Richárd: The Star Rover

2_opera_diabolicus20130604-19838-2p9eul.gallery

Havancsák Gyula: Opera Diabolicus (borítóterv)

1_tyr20130604-19838-1bsyd2.gallery

Havancsák Gyula: TYR

Március 29-én hirdették ki azoknak a művészeknek a névsorát, akik bekerülnek az előző év legjobb sci-fi és fantasy-munkái közül tallózó amerikai kiadványba, a Spectrumba. Idén eddig példátlan módon hárman is képviselik Magyarországot: Havancsák Gyulát önálló munkával, Vass Richárdot és Tikos Pétert pedig közös alkotással válogatták be a nívós kiadványba. Erre korábban nem volt példa, hazánkból eddig csak a Boros Zoltán-Szikszai Gábor párosnak sikerült elnyernie a zsűri elismerését. Az alkotóknak szerkesztőségünk ezúton is gratulál! <br/>

Március 29-én hirdették ki azoknak a művészeknek a névsorát, akik bekerülnek az előző év legjobb sci-fi és fantasy-munkái közül tallózó amerikai kiadványba, a Spectrumba. Idén eddig példátlan módon hárman is képviselik Magyarországot: Havancsák Gyulát önálló munkával, Vass Richárdot és Tikos Pétert pedig közös alkotással válogatták be a nívós kiadványba. Erre korábban nem volt példa, hazánkból eddig csak a Boros Zoltán-Szikszai Gábor párosnak sikerült elnyernie a zsűri elismerését. Az alkotóknak szerkesztőségünk ezúton is gratulál!

Tikos Péter - Vass Richárd: King Kull

Cathy és Arnie Fenner az Underwood Books égisze alatt jelentetnek meg művészeti albumokat olyan nagyságoktól, mint például Frank Frazetta, de a legendás festőművészen kívül számtalan kortárs alkotóhoz fűzi őket baráti, illetve munkakapcsolat. 1994-ben adták ki először Spectrum névre keresztelt albumukat, mely tulajdonképpen egy antológia az aktuális évet megelőző év legjobb sci-fi és fantasy munkáiból. Ahogy a kiadvány alcíme is mutatja: The Best of Contemporary Fantastic Art. És valóban, a kötetekben olyan nevek szerepelnek, mint Boris Vallejo, Brom, Todd Lockwood, Donato Giancola, Rebecca Guay, James Jean, Todd McFarlane, Dave McKean, Android Jones, Kekai Kotaki, és még hosszan sorolhatnánk a nagyságokat.

Havancsák Gyula: Opera Diabolicus (borítóterv)

A munkákat több kategóriában csoportosítják: van, amelyben a könyvborítók, másikban a különféle sajtótermékekben megjelent illusztrációk, megint másokban képregények, koncept artok, szobrok szerepelnek. A kiadvány mára kultikussá vált; művészeti vezetők, kiadók, producerek forgatják nap mint nap tehetségekre vadászva, így nem csoda, hogy művészek ezrei törik magukat minden évben a világ minden tájáról, hogy beválogassák munkájukat. Ami nem is olyan egyszerű: évről évre változó összetételű szakavatott zsűri, a fantasztikus szcéna krémje, elismert művészek és a legnagyobb art directorok szelektálják a beérkezett pályázatokat. A zsűri tagjai között korábban szerepelt például Irene Gallo (a Tor Books art directora), Dave Dorman, Greg Manchess és Michael Whelan. Az idei év elején pedig a következők zsűriztek: Peter de Séve (művész), Jeremy Cranford (Senior Art Manager a Blizzard Entertainmentnél), Dawn Rivera-Ernster (a Tehetségkutatás és -Toborzás részleg igazgatója a Walt Disney Animation Studiosnál), Scott Gustafson (művész) és Jon Schindehette (Senior Creative Director a Wizards of the Coastnál).

Tikos Péter - Vass Richárd: The Star Rover

Hogy képet kapjunk az elbírálás procedúrájáról, érdemes megtekinteni az itt látható fotókat és videókat, melyek pár héttel ezelőtt készültek.

Ami nem látható, hogy ez csak a pályamunkák mintegy harmada: a Kansas City-béli Sheraton Hotelben található hatalmas teremben sűrűn elhelyezett asztalokat ugyanis idén háromszor pakolták újra az elbírálásra váró képekkel. A mindenkori zsűri tagjai pedig vérbeli profik, akik nem ismernek kompromisszumot, így az sem garancia a bekerülésre, ha valaki korábban már dolgozott egyikükkel-másikukkal, esetleg személyesen ismeri őket.

Havancsák Gyula: TYR

Idén a három magyar pályázó mindegyike bekerült, bár egyelőre nem tudják pontosan, mely munkákkal, mert mindhárman többet is beadtak. Tikos Péter az eredményről lapunknak azt írta: „…ez a lista igen impozáns, óriási és hihetetlen megtiszteltetés szerepelni rajta. Nagyon fontos mérföldkő az életünkben - olyan eredmény, amelyért sok éven keresztül dolgoztunk keményen, és most nagyon boldogok vagyunk.”

grafika, sci-fi, díj, fantasy, illusztráció, tikos péter, havancsák gyula, vass richárd, spectrum Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317