Logomain

Bemutatkozott a jövő taxija New Yorkban

By Kovács Dániel 2012. április 4. 12:12

szerk at hg dot hu

120130604-19838-quhxir.gallery

A Nissan NV200 alapján készült New York-i taxi az utcán

320130604-19838-1o61fvd.gallery

A Nissan NV200 alapján készült New York-i taxi az utcán

420130604-19838-1mumz0a.gallery

A Nissan NV200 alapján készült New York-i taxi az utcán

220130604-19838-xr4rx.gallery

A Nissan NV200 alapján kialakított taxi előnyei

2013-tól 13 ezer autót cserélnek le erre a Nissanra, amely Michael Bloomberg polgármester szerint szuperbiztonságos. <br/>

Kigördült az útra az első átalakított Nissan NV200, vagy ahogyan New Yorkban emlegetik: a jövő taxija. A három éve tartó kiválasztási és fejlesztési procedúrát követően a Nissan egyterűi 2013 őszétől veszik át a jelenlegi taxik helyét a Nagy Almában. Michael Bloomberg polgármester büszkén jelentette be: „az eredmény a legbiztonságosabb, legkényelmesebb és leginkább utasbarát taxi, ami valaha koptatta az útjainkat.”

New York egyik közismert ikonja a sárga taxi, de a jelenleg futó autókkal számos probléma van, elsősorban a környezetszennyezés miatt. A városvezetés 2007-ben kezdeményezte, hogy speciálisan erre a célra gyártott autóval vegyék fel a versenyt a jelen és a jövő kihívásaival. 2009-ban a New York-i Taxi and Limousin Commission pályázatot hirdetett autógyártók és designerek számára a jövő New York-i taxijának megtervezésére. Az eredményre azonban sokáig kellett várni: Michael Bloomberg 2011. május 3-án jelentette be, hogy a város a Nissant választotta partnerként.

A külsőn természetesen megtartják az 1967 óta kötelező és mára világszerte ismertté vált sárga színt, minden más azonban átalakult. Az NV200 alapján kialakított taxit, ahogyan Bloomberg előszeretettel szögezi le, „belülről kifelé” tervezték, azaz elsősorban az utasok igényeit figyelembe véve. Az új biztonsági intézkedések közül kiemelkednek a hátsó ülésekhez felszerelt oldalsó légzsákok, az ajtónyitást a többi vezető számára jelző külső fények, illetve a tolóajtók. A kényelmet szolgálják a teljesen lapos középső ülések, az antibakteriális, nem ragadó üléshuzat, a teljesen egyenes padló és az egyénien szabályozható klíma. Az utasok akár feltölthetik telefonjukat vagy laptopjukat is utazás közben, de használhatják az olvasólámpákat, nézelődhetnek az átlátszó tetőn keresztül, az éjszakai elhelyezkedést pedig padlófények segítik. Ráadásul mind az utasok, mind a vezető lábának több hely van.

A taxi természetesebben kevesebbet fogyaszt majd a jelenlegi típusoknál, de az egyelőre csak lehetőség, hogy teljes egészében elektromos működtetésű legyen. Egy új taxi 29 700 dollárba kerül majd, ez a jelenlegi árfolyamon 6,65 millió forint, ami épp a duplája annak, amennyiért az alap NV200 Magyarországon elérhető. Miközben folyik a tesztelés, a taxik első példányait április 6-tól a New York International Auto Show látogatói nézhetik majd meg.

1996-ban, miután a Chevrolet beszüntette a Caprice gyártását, a Ford Crown Victoria lett a legelterjedtebb taxitípus New Yorkban, ez azonban korántsem felel meg a ma elvárható normáknak. Emellett ma Honda Odyssey, Isuzu Oasis, Chevrolet Venture, Ford Freestar és Toyota Sienna egyterűeket is használnak a New York-i taxisok, elsősorban a nagyobb belső tér miatt. A jelenlegi szabályozás alapján az autókat hatévente kell lecserélni. A tervek szerint a 13 ezer ma futó taxit 2013-tól öt év alatt cserélik le az új típusúakra.

A jövő New York-i taxija

 

A Nagy Alma példája láttán egyébként másutt is kedvet kaptak a taxireformhoz: Prágában a főpolgármester támogatásával tavaly hirdetett ötletpályázatot egy új városi taxira a Dassault Systèmes és az AutoDesign&Styling magazin. A megmérettetésen 23 országból nyolcvanan indultak; az első díjat spanyol, a másodikat cseh, a harmadikat lengyel designer vitte el. A győztes jármű elektromosan működne, és alapvetően egy kisbusz és egy személygépkocsi előnyeit olvasztja egybe.

design, new york, michael bloomberg, autó, amerika, jármű, nissan, taxi Icon_print

A Nissan NV200 alapján készült New York-i taxi az utcán

A Nissan NV200 alapján készült New York-i taxi az utcán

A Nissan NV200 alapján készült New York-i taxi az utcán

A Nissan NV200 alapján kialakított taxi előnyei

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317