Logomain

Könyvbe öntött diplomamunka

By Séllei Lilla 2012. március 29. 14:24

szerk at hg dot hu

Gáldi Vinkó Andrea, az Ív & Candie páros egyik tagjának diplomamunkáján alapuló fotókiállítása egy hétig látható a Deák Erika Galériában.

Gáldi Vinkó Andreának, az Ív & Candie páros egyik tagjának diplomamunkáján alapuló fotókiállítása egy hétig látható a Deák Erika Galériában. A tárlatot március 27-én Oltai Kata művészettörténész és kurátor nyitotta meg. A megnyitón mi is ott voltunk.

C6_5_k_50020130604-19838-1m4mamp.gallery

:image_89544
fotó: Gáldi Vinkó Andrea

A kiállítás apropóját Andi diplomamunkája, azaz a Candie’s Six címet viselő művészekönyv megjelenése adta. Itthon még kicsit sem számít szokványos dolognak, hogy egy könyv műalkotás, pedig Európa más országaiban ez már bevett szokás. A Candie's Six ráadásul 2011-ben bekerült a Photo Diploma Award 22 döntőse közé.

Andi 2011-ben diplomázott a Moholy Nagy Művészeti Egyetemen. Candie's Six című diplomaprojektje a női identitáskeresés témájára épült. A fotós hónapokon keresztül hat lány életét követte nyomon. A lányok között ott van az Ív & Candie páros másik tagja, Szombat Éva, Oltai Kata művészettörténész, de például Sármán Nóra divattervező is és a LoveBug Vintage-t jegyző Kertész Violetta is. A galéria kiadásában most megjelent, limitált példányszámú könyv ennek a közösen eltöltött időnek a különös lenyomata. Andi fotóin át nemcsak a főszereplő csajok élete bontakozik ki, hanem egy sokkal általánosabb kép is kirajzolódik jelen korunk női sorsairól.

“Egy ember sok kérdést fogalmaz meg élete során melyek között nőként a női identitás problémaköre kiemelt jelentőséggel bír. Munkámon keresztül válaszokat kerestem azokra a dilemmákra, amelyek saját magammal, a nőiségemmel és általánosságban a nőiséggel kapcsolatban érdekeltek” - mesélte a könyvvel kapcsolatban Andi. A hat lány kiválasztásánál fontos volt, hogy a főszereplők Andi számára különlegesek legyenek és benne legyenek a közös játékban. A játék persze több volt, mint vidám időtöltés, a fotós sokat tanult “modelljeitől”.

“Jelenlegi világunkban az ön-reprezentáció, a self-image építés felfokozottabb jelentőséggel bír, mint korunkat megelőző bármelyik időszakban. A világhálón keresztül mára mindenki olyan lehet, amilyen lenni szeretne...” - mondta Andi, akinek a célja ezzel a munkával az volt, hogy abban a fénykép-áradatban, ami generációnkat jellemzi az önreprezentáció túltermelésében egyensúlyt találjon. Éppen ezért minden lányról készült egy előre kitalált, megrendezett, álomszerű profilkép. Ezeknek a képeknek a célja nem az volt, hogy egy elkapott spontán pillanatot rögzítsenek, hanem, hogy egyetlen egy felvételbe sűrítse azt, amit a lányok a világnak el akarnak árulni magukról. Az így megkomponált portrékat minden esetben egy fotóesszé, egy editorial követi, ahol a néző azt láthatja, milyennek is látta az eltöltött közös időszakban Andi modelljeit.

divat, fotó, kiállítás, kiallitas, könyv, ív & candie Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317