Logomain

Moholy-Nagy Ösztöndíj: volt, nincs

By Séllei Lilla 2012. február 27. 10:15

szerk at hg dot hu

Moholy_2_50020130604-19838-kcwcoy.gallery

Kozma Lajos és Moholy-Nagy László ösztöndíjasok 2010_500

Moholy_3_50020130604-19838-1d0d91f.gallery

Kozma Lajos és Moholy-Nagy László ösztöndíjasok 2010_500

Moholy_4_5020130604-19838-6bm4mb.gallery

Kozma Lajos és Moholy-Nagy László ösztöndíjasok 2010_500

Moholy_50020130604-19838-7ojy60.gallery

Kozma Lajos és Moholy-Nagy László ösztöndíjasok 2010_500

Március óta negyedévente kellene utalni a Moholy-Nagy Ösztöndíjat, de nem érkezett semmi. Az ösztöndíjasok saját költségen dolgoznak.

Frissítve (2010. március 19.): Majcher Barbara főtanácsos tudomásunkra hozta, hogy a 2012. február 27-én közzétett  cikkben a tőle idézőjelben közölt mondatok a vele készített telefonos interjúban nem ebben a formában és tartalommal hangzottak el. Helyreigazításra vonatkozó kérelmének ezúton teszünk eleget.

Elvileg negyedévente kellene pénzügyi segítséget kapniuk a munkához és a megélhetéshez, de tavaly március óta egy forintot sem láttak a pénzükből azok az alkotók, akik 2011-ben elvileg elnyerték Magyarország legnagyobb presztízsű formatervezői ösztöndíját, a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat. A folyósításért a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) felelne, az ösztöndíjasoknak pedig elvileg márciusban kiállításon kellene bemutatniuk a finanszírozott egyéves munka eredményét. Nagyságrendileg összesen nettó húszmillió forintról van szó, ez azonban a szakma legtehetségesebb fiataljainak a megélhetést jelentené.

:image_88026
A 2010-es Kozma Lajos és Moholy-Nagy László ösztöndíjasok kiállítása 2011 év elején az Iparművészeti Múzeumban

„Elősegíteni a hazai formakultúra fejlődését és elterjedését, a design integrációját az innovációs folyamatokba, a gazdaságba.” A Moholy-Nagy Ösztöndíj pályázati kiírásában megfogalmazottakat az elmúlt egy évben szó szerint értelmezte a meghirdető és lebonyolító Magyar Formatervezési Tanács: a nyerteseknek ugyanis állami támogatás nélkül, a piacról kellett megélniük. 2009-ig összesen 160 alkotó részesült a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjban, amelyre szakirányú egyetemi diplomával rendelkező, 35 évesnél fiatalabb alkotók pályázhatnak. Az elmúlt évekban általában évi 15 alkotó kapta meg a díjat; értesüléseink szerint tavalyig nem volt probléma a folyósítással. Az MFT 2011-ben is kiírta a pályázatot és eredményt is hirdetett. A nyertesek névsorát nem hozták nyilvánosságra, és bár március óta negyedévente meg kéne kapniuk az elnyert 1 200 000 Ft aktuális részletét, pénz ezidáig senkihez sem érkezett.

Az ösztöndíjasok általában az elnyert pénzösszegből nemcsak a termék megvalósítását állják, hanem a kutatással, tervezéssel töltött idő alatt a megélhetésüket is ebből fedezik. Az alkotók patthelyzetben vannak; akinek esetleg futotta arra, hogy ösztöndíj nélkül is foglalkozzon a pályamunkájával, az aláírt szerződés alapján hivatalosan az sem mutathatja be az időszakot lezáró kiállítás előtt. Azt viszont nem tudni, lesz-e kiállítás egyáltalán. 

Majcher Barbara, az MFT főtanácsosa lapunknak azt mondta: „Ha valaki elnyeri az ösztöndíjat, attól még nem biztos, hogy meg is kapja, hiszen a folyósítás függ a gazdasági helyzettől. És a jelen helyzet nagyban megnehezítette az összeg előteremtését.” Állítása szerint a hivatal folyamatosan tájékoztatta az ösztöndíjasokat a csúszásról, ám a név nélkül nyilatkozó alkotóktól erről máshogyan értesültünk: „Tájékoztatást ímmel-ámmal kapunk. De augusztus óta csak néha érkeznek »remélhetőleg, hamarosan« megfogalmazású e-mailek.”

:image_88024
A 2010-es Kozma Lajos és Moholy-Nagy László ösztöndíjasok kiállítása 2011 év elején az Iparművészeti Múzeumban

A Tanács tájékoztatása szerint az ösztöndíj finanszírozását az is jelentősen megnehezíti, hogy az anyagi hátteret három különböző hivatalnak kellene előteremtenie: a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozó Nemzeti Innovációs Hivatalnak, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kötelékében működő Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának. A Magyar Formatervezési Tanács hivatalosan az utóbbi részeként működött, ám egy 2010-es kormányrendelet értelmében kormányhivatallá vált, és kinevezett felettese nem a KIM, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetője lett. Közben a KIM a korábban az MFT-hez tartozó, Erzsébet téri épületére évek óta tehetetlenül várakozó Design Terminált beterelte saját Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárságába, lecserélte a vezetést, majd az épület megnyitása után nemrég hozzácsapta az Erzsébet téri volt Gödör Klub működtetését is. Idén januárban az MFT is átesett a háromévente esedékes tisztújításon. Dr. Matolcsy György miniszter minden bizonyára elégedett lehetett a szervezet munkájával, hiszen a tanács elnöke az újabb ciklusra ismét Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának 1997-ben kinevezett vezetője lett.

:image_88023
A 2010-es Kozma Lajos és Moholy-Nagy László ösztöndíjasok kiállítása 2011 év elején az Iparművészeti Múzeumban

Kérdésünkre Majcher Barbara közölte: az elmúlt hónapok bizonytalanságához képest „az elmúlt időszakban hatalmas előrelépés történt, hiszen a kifizetés zöld utat kapott”. Az összeget a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból állják majd, az uniós források felhasználásáért felelős szerv, az Új Széchenyi Terv keretében működő MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. közreműködésével. Az idei kiírásnak szokás szerint januárban kellett volna megjelennie, de erről egyelőre nincs hír.

Arra a kérdésünkre, hogy pénz nélkül miként kellett volna dolgozniuk az elmúlt közel egy évben az ösztöndíjasoknak, Majcher Barbara azt válaszolta: nem várnak el utófinanszírozást. „Éppen ezért folyamatosan biztosít szakmai konzultációs lehetőséget a Formatervezési Tanács, hogy a munka tervezési részével haladhassanak az ösztöndíjasok. Úgy gondoljuk, hogy a nyertesek a kutatási területükkel egyébként is foglalkoznának.” A főtanácsos szerint lesz kiállítás idén is, legfeljebb nem márciusban, de az egyébként is csak „tervezett dátum”. Az ösztöndíjasok egyike lapunknak azt mondta: „Sarkallnak minket a kiállítás színvonalas megvalósítására, és elhangzott az utófinanszírozás szó is, amit aztán már mind végképp felháborítónak tartunk.” Szerettünk volna több ösztöndíjast is megkérdezni arról, hogyan finanszírozták munkájukat az elmúlt egy évben, de a megkérdezettek név nélkül sem vállalták a nyilatkozatot, attól tartva, hogy ezzel végképp elesnek az ösztöndíjtól.

design, formatervezés, magyar design, magyarország, ösztöndíj, moholy-nagy ösztöndíj Icon_print

Kozma Lajos és Moholy-Nagy László ösztöndíjasok 2010_500

Kozma Lajos és Moholy-Nagy László ösztöndíjasok 2010_500

Kozma Lajos és Moholy-Nagy László ösztöndíjasok 2010_500

Kozma Lajos és Moholy-Nagy László ösztöndíjasok 2010_500

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317