Logomain

A legendás 1000% csoport retrospektív kiállításával nyit meg az új belvárosi kreatív központ

By Ginter Zsófi 2012. február 1. 17:20

szerk at hg dot hu linkedin

Chimera-Project PopUp - 1000% retrospektív kiállítás

A Chimera Project a legkülönfélébb művészeti területeket, pozíciókat és ezek újszerű kapcsolódásait kutatja, művészeti inkubátorként pedig arra törekszik, hogy növelje a művészek láthatóságát és támogassa a szcéna hálózatosodását a nemzetközi színtéren is. Megközelítésük interdiszciplináris, a szűken vett művészeti kontextus “white cube” határait kutatja hazai és külföldi kiállítások, nemzetközi kollaborációk, workshopok által. A Chimera-Project PopUp a projekt programjának kibontása egy vagabond kulturális keretben. A PopUp-pal a Chimera eddigi berlini, lipcsei és budapesti projekt alapú rezidenciái után mostantól aktív térteremtőként vesz részt Budapesten: a közelmúltban ugyanis a Madách téri Telepre költöztek.

Chimeraproject_popup_presspic20130604-19838-akwh18.gallery

A Chimera Pop-Up az átmenetiség varázsát és a tér  lehetőségeit hangsúlyozza és ünnepli azzal, hogy a projekt 2012-es éves programját egy mobil térkoncepcióba ülteti. Az megszülető efemer dokkok 3-5 hónapos időszakokban a művészet és a kreatív ipar mobil platformjaként szolgálnak majd: nemzetközi kiállítások, kollaborációk, workshopok és közös munkatér révén a helyek a találkozás, teremtés, gondolkodás és a kiállítás tereivé transzformálódnak. 

Az első Chimera PopUp helyszíne nem véletlenül a Telep: a két csapat közti kollaborációk régre nyúlnak vissza, kísérletező, pozitív és nyitott tereket  teremtenek, amikben mind szívesen lubickolunk. 

«10’000% - since 2002»

A Chimera PopUp a Telepen 2012. február 9-én, az «10’000% - since 2002» kiállítással nyílik meg, mely a legendás hazai street art kollektíva, az 1000% eddigi 10 éves alkotásának szentel egy retrospektív tárlatot. 

A csapat retrospektív kiállítása hiánypótló: célja, hogy a sokcsatornás alkotást összefüggéseivel, a maga belső dinamikájával és fejlődésével állítja a kurátori figyelem középpontjába és mutatja meg ezeket.

A csoport (Füredi Tamás, Orosz Richárd, Stark Attila, Szabó Balázs, Vörös Krisztián) az első komoly, szinte programszerűen működő budapesti street art csapat. 10 év alatt elérték azt, amire a street art igényt formál: meghódították Budapest utcáit. Ugyanakkor a street art csak az egyik kifejezési csatornája az 1000% széles repertoárjának. 2002 óta a csapat stílusát egyértelműen magukon viselő kreatív outputok gyakorlatilag elárasztották a várost, az embereket mindennapi életükben lepve meg. Művészeti kiállításokon számtalan különféle galériában kocsmáktól a Műcsarnokig, megrendelésre vagy illegálisan létrehozott köztéri vagy privát munkák, fesztiválok, események grafikus megjelenése, poszterek, fanzinok, magazinok, flyerek - teljes pályás lerohanás a klub- és művészeti szcénában.

Az 1000% az urban artot a diszciplínák halmozásában teremti meg, játékosan egyensúlyozva a képzőművészet és a grafikai design között. Ez az igen sokrétű felfogásmód az urban art szcéna egészére nézve tipikus. Ami az 1000%-ot igazán kiemeli, az éppen a komplexitás, ahogy a legkülönfélébb kontextusokban szimultán működnek.

A «10’000% - since 2002» kiállítás ennek a munkásságnak a méltatása, ami a látogatókat kaleidoszkóp-szerűen veszi körül a legkülönfélébb médiumokkal.

Chimera Project Pop Up: 2012. február - május 

Indító kiállítás: 10 000% - since 2002 

Megnyitó: 2012. február 9. este 19:00h 

A kiállítás megtekinthető: 2012. február 9. - március 8. 

Helyszín: TELEP - Bp. VII. Madách út 8.

Az esemény facebook oldala: https://www.facebook.com/events/350339084985059/

A kiállítás kurátora Patrick Urwyler

design, kiállítás, kiallitas, képzőművészet, street art, magyar design, program, 1000 kockaház, urban art, telep, chimera-project Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317