Logomain

Egyedi magyar fejlesztés mutatkozott be Európa legnagyobb hajókiállításán

By Ginter Zsófi 2012. január 30. 11:02

szerk at hg dot hu linkedin

Egyedi magyar fejlesztés mutatkozott be Európa legnagyobb hajókiállításán

Két évvel ezelőtt egy magyar hajóépítő, Juhász György kapott egy telefont a Budapesti Műszaki Egyetemről: egy diplomamunkához kellett hajómakettet készítenie. A terv végül annyira lenyűgözte a szakembert, hogy azonnal felhívta a végzős tervezőt, Réder Ákost: felejtsék el a makettet és építsék meg inkább magát a hajót!  Így indult a COMO Yachts története.

Como_-_juhasz-reder_duo20130604-19838-15kermy.gallery

Fotó: Besenyei Gergely

A fejlesztés időszaka több komoly kihívást rejtett a tervezőpáros számára, mivel kompromisszumok nélkül akartak hajót építeni. Az energiafelhasználástól a menettulajdonságokig a COMO számos egyedi elképzelést, világszínvonalú, a hajózást megreformáló újítást vonultat fel, amelyek kidolgozása rengeteg energiabefektetést igényelt. A COMO egyszerre használja a hajóépítés hagyományait, az egyre tökéletesedő tapasztalatokat, ugyanakkor a hajó mai, modern megoldásai egy teljesen új szemléletmódot tükröznek, amelyben a környezettudatosság éppen úgy helyet kap, mint a formabontó megoldások. 

A COMO mozgékonysága többek között a hajótest kisebb ellenállásából és a legkorszerűbb gyártási eljárásnak köszönhető minimális súlyából fakad. A hajótestbe könnyű dízelmotor, az elektromos verzióhoz pedig egyedi, a legújabb lítium akkumlátorokkal üzemeltetett motor került. A kevesebb energiafelhasználás és a simább menet érdekében a COMO hajóknak a szokásosnál keskenyebb a vízvonala, illetve speciális siklóléc fut végig a hajótesten. 

Fotó: Besenyei Gergely

A Juhász-Réder páros célja az volt, hogy egy olyan teljesen új típusú hajót készítsenek, ami szakít a megszokott, sorozatban gyártott vízi járművek formavilágával. Így nem csak a fogyasztásban rejlenek hatalmas újítási lehetőségek, hanem a hajó terének újszerű elrendezésében is, amely ily módon nagyobb térélményt és biztonságérzetet nyújt az utasoknak. 

A legnagyobb újítás azonban kétség kívül a hajó egyedülálló, iPad alapú vezérlésében rejlik. A jármű irányításának lelke a digitális műszerfal, ahol könnyen nyomon követhető a sebesség, a fordulatszám, a víz, illetve a levegő hőmérséklete, valamint az elektromos változatnál az akkumlátor töltöttségi szintje, a dízel változatnál, pedig az üzemanyagszint. A COMO műszerfalról vezérelhető továbbá a világítás, a fenékvízszivattyú, vagy éppen a hűtő is.

Emellett a COMO hajók önálló AirPlay kompatibilis audio rendszerrel is el vannak látva, amelynek hála az Apple készülékeken tárolt zenéket vezeték nélkül élvezheti a felhasználó a COMO kültéri, vízálló hangszóróin keresztül. 

A COMO nem csak a különleges technológiák miatt érdemel figyelmet, hanem azért is mert a teljes fejlesztési és gyártási folyamat Magyarországon, magyar szakemberekkel zajlott. A járművet Európa egyik legnagyobb hajókiállításán, a vasárnap zárult Boot Düsseldorf-on mutatták be nagy sikerrel a szakértőknek és az érdeklődő közönségnek.

design, high-tech, magyar design, hajó, jármű, apple, ipad, tech design, kortárs design, yacht, como Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317