Logomain

2011 legjobb formái, brit szemmel

By Kovács Dániel 2012. január 16. 14:33

szerk at hg dot hu

Cikkep_ib20130604-19838-yt8848.gallery

Zaha Hadid Architects: Operaház, Guangzhou, Kína

A-frame20130604-19838-1n79248.gallery

Ron Arad: A-keretes szemüveg, pq Eyewear designed by Ron Arad

Wheelchair20130604-19838-18f0iad.gallery

Andrew Slorance: Carbon Black Wheelchair

Mia_electric20130604-19838-1dvfwv1.gallery

Mia Electric

Haiti20130604-19838-3r2beh.gallery

John McAslan + Partners: Vásárcsarnok, Port-au-Prince, Haiti

Index20130604-19838-1d6gk14.gallery

bi 2012 index

Melissa_gaetano_pesce_dezeen_320130604-19838-15bu6w7.gallery

A Melissa Gaetano Pesce tervezte cipője

Gumicipőtől az elektromos autóig: nyilvánosságra hozták a 2012-es Brit Insurance Design of the Year nevezettjeit.

Nyilvánosságra hozta a londoni Design Museum a 2012-es Brit Insurance Design of the Year nevezettjeit. Az angolszász világ talán legkomolyabb designdíjának finalistái között, akárcsak a korábbi években, szép számmal találunk ismert neveket éppúgy, mint olyanokat, akik még szakmai körökben sem keltettek feltűnést. Legalábbis idáig, hiszen a Brit Insurance Design of the Year döntőseinek listáján szerepelni belépőjegy a siker kapuján.

Ezt az eddigi évek nyertesei is visszaigazolták, bár akadt köztük olyan, nevezetesen Shepard Fairey Obama-posztere, amely már a díj előtt is bejárta a világsajtót. A 2008-as nyertes, Yves Béhar XO-1 laptopja azonban még kísérleti fázisban volt, amikor elnyerte a díjat, nem is szólva a 2010-es győztesről, Min-Kyu Choi forradalmi dugvillájáról, amely koncepció-mivolta ellenére győzött. 2011-ben viszont kész termék, a világ első designer tervezte energiatakarékos égője nyerte a díjat; a Plumen Lightbulb 001 a Hulger számára készült Samuel Wilkinson műhelyében. Idén a nevezetteket ismét a Design Museum februárban nyíló kiállítása mutatja be, a kategóriagyőzteseket és a fődíjast pedig április 24-én hirdetik ki.

Ha egy egyszerű építészeti díjról lenne szó, nyugodtan mondhatnánk, hogy a kategória nevezettjei közül a legnagyobb nevek az esélyesek: Zaha Hadid a guangzhoui operaházzal, Norman Foster a Spaceport America új-mexikói épületével, illetve David Chipperfield nemrég elkészült múzeumával, a Hepworth Wakefielddel. A Brit Insurance Design of the Year bírálói azonban az építészeti minőség mellett más tényezőket is figyelembe vesznek, így például a projekt szociális jelentőségét, társadalmi hasznosságát. 

Ennek fényében a feltörekvő, Németországban élő Diébédo Francis Kéré Maliban épült iskolájának, vagy a MASS Design Group ruandai kórházának legalább akkora esélye van nyerni, mint a sztárépítész-munkáknak; hogy a haiti földrengés után aprólékos munkával helyreállított port-au-prince-i műemlék vásárcsarnokról ne is beszéljünk.

Akárcsak az építészetnél, a digitális kategóriában mammutok és ugróegerek között zajlik a verseny, másképp miként lehetne összevethető a BBC honlapjának legújabb verziója, vagy a Guardian iPad-kiadása a portlandi Tim Moore független művészeti magazinjával, a Letter to Jane-nel vagy a tamagocsik és a 3D-animáció világát ötvöző Suwappuval. Ettől függetlenül számunkra komoly esélyesnek tűnik a Musicity, a zenét, az építészetet és az élményszínházat ötvöző vándor programsorozat.

Nem is nemzetközi designdíj az olyan, ahol 2012-ben nem szerepel New York-i Met sikerkiállítása, az Alexander McQueen munkásságát bemutató Savage Beauty. A 2010 februárjában elhunyt divattervező saját márkája is feltűnik a nevezettek listáján, mégpedig a Kate Middletonnak tervezett esküvői ruhával, amely Sarah Burton munkája. A divat kategóriában emellett szerepel Issey Miyake, a Céline és Mary Katrantzou egy-egy kollekciója, Vivienne Westwood „etikus” afro-öltözékei, valamint az elmúlt években globális branddé növekedett brazil plasztikcipő, a Melissa, ezúttal Gaetano Pesce által tervezett darabjaival.

A bútorok között is találunk olyan tervezőt két munkával: a párizsi Bouroullec-fivérek, a Mattiazzi számára tervezett Osso székkel és a Victoria and Albert Museumban bemutatott Textile Field installációval

Tip Ton by BarberOsgerby for Vitra

 

A nevesebb tervezők közül a Studio Aisslinger tűnik fel a nálunk is körüllelkendezett Kenderszékkel, Jasper Morrison, a változatosság kedvéért újra egy fából készült darabbal, valamint a BarberOsgerby párosa, hogy Konstantin Grcicről ne is beszéljünk. A környezettudatos ökobútorok sorában üdítő kivételt jelent a fiatal brit tervező, Bethan Laura Wood Holdkő-asztalként fordítható családja, különleges felületet mímelő MDF-darabjaival.

A Dalton Maag a grafikai kategória legismertebb neve, a Nokia Pure Fonttal, amely a komoly problémákkal küzdő finn óriás egyetlen kétségbevonhatatlan nemzetközi sikere volt tavaly... A nevezettek listája ebben a kategóriában a legsokszínűbb: szerepel rajta a finn Kokoro & Moi, a holland Koen Taselaar, az amerikai House Industries, de persze a nevezettek túlnyomó többsége brit. A mezőnyből a Bloomberg Businessweek lóg ki, a lap egészét nevezték a díjra.

A termékek között újra feltűnik a BarberOsgerby, ezúttal Ascent címen rendezett kiállításukkal, illetve a londoni olimpiára tervezett fáklyával. A kategória komoly esélyesének azonban inkább Ron Arad nevezhető, a hagyományos szemüveget forradalmasító A-kerettel, illetve Andrew Slorance a Carbon Black Wheelchairrel, amely szerényen a kerekesszékek technológiai non plus ultrájaként hirdeti magát. 

Itt találkozhatunk az egész verseny talán legszínesebb mezőnyével. A svéd Hövding fiatal tervezői nyakba akasztható légzsákot terveztek kerékpárosoknak, igaz, kissé borsos, 140 ezer forintos áron. Itt van Yves Béhar pici és okos hangszórója, a Jawbone Jambox, a Nest okos termosztátja, a Black&Decker kerekded morzsaporszívója, az Orb-it, valamint Massoud Hassani aknamező-hatástalanító ördögszekere

A december 11-én elindult párizsi elektromosautó-hálózat, az Autolib' Paris a közlekedés kategória nagy esélyesei közé tartozik, akárcsak a szintén árammal működő francia-német gyártású Mia Electric személygépkocsi, és a brit T27 elektromos autó. Bekerült a Manifesto Architecture kerékpárakasztó-tárolója, a szlovén Pipistrel Taurus Electro G4 repülőgépe, és a Boeing 787 Dreamlinere is.

design, nagy-britannia, london, díj, 2012, brit insurance design of the year Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317