Logomain

Személyes tér: Érmezei Lili Zoe és Kaulics Viola fotókiállítása

By Ginter Zsófi 2012. január 16. 12:10

szerk at hg dot hu linkedin

Lili120130604-19838-10d01bh.gallery

érmezei lili zoe

Lili220130604-19838-vvzkbx.gallery

érmezei lili zoe

Lili720130604-19838-1o35i8h.gallery

érmezei lili zoe

Lili620130604-19838-1f57go4.gallery

érmezei lili zoe

Lili520130604-19838-zbu8s4.gallery

érmezei lili zoe

Ermezei_kaulics_meghivo20130604-19838-1mf5ubj.gallery

Személyes Tér kiállítás flyer

Személyes tér: Érmezei Lili Zoe és Kaulics Viola fotókiállítása

Január 18-án, szerdán este két tehetséges fiatal fotós képeiből nyílik kiállítás az Artbázison: Kaulics Viola és Érmezei Lili Zoe mindketten az intimitás kérdését járják körül fotósorozataikkal, bár teljesen más megközelítésből. Lili "Body Borders" című, korábban Párizsban és New Yorkban is bemutatott izgalmas anyagáról decemberi interjúnkban is beszélgettünk vele - a most nyíló kiállításon ennek a sorozatnak a legújabb darabjait láthatják az érdeklődők.

Az intimitás törékenysége nem erőtlenségében rejlik, hanem ahogy mindenki számára különbözik, különböző módokon érhető el. Kérdés, hogy képesek vagyunk-e elfogadni személyes és mások saját terét, mi az amit megtehetünk, és mi az amit nem? Nem beszélhetünk személyes térről, ha nem beszélünk valaki személyes teréről. Ebben az esetben két művészéről, akik ebben a témában alkotnak, de különbözően közelítik meg az intimitás kérdését.

Kaulics Viola beülteti magát fényképeibe, és olyan fiktív párkapcsolatokról készít képeket, ahol ő is szereplő. Képein a hangsúly nem rajta van, hanem a férfiakon, akik változnak, és így az intimitás különböző színeit jelenítik meg. szereplői úgy vannak elhelyezve, mint akik a meghittséget megélik, mindennapjaik közegében. A bensőséges viszony két ember között alakul ki, ami magában hordozza azt is, hogy hogyan kell és lehet saját terünket kinyitni mások felé és velük egyet alkotni.

Érmezei Lili Zoé szokatlan és progresszív eszközhasználattal a fotós és a modell megszokott viszonyát változtatja meg, skype-on keresztül on-line készíti képeit. Modelljeit meztelenül ábrázolja egy fehér személytelen térben, ezzel szembe állítva az intimitást a sterilitással. 

Lili nem a fizikai jelenlétre, hanem annak hiányára építi a projektjét. Közös alkotás, mely során a fotós fizikailag nincs jelen, de elérhető és látható. A távolsággal szabadságot és egyenrangú alkotói szereped ad a modelleknek, akiket nem instruál, hanem inkább segíti a steril, üres térben történő szereplésben. Nincsenek előre kitalált képek és pózok amikben láttatni szeretné őket, a folyamat érdekli, hogy a szereplők miként hódítják meg és alakítják át a teret, hogyan kerülnek közelebb saját testükhöz.

Érmezei Lili Zoe: Body Borders skype projekt - interjúk

Ahogy Lili mesélte nekünk a korábbi interjúban: "A Body Borders egy fotográfiai kísérlet, ami a női testkép és a hagyományos modell-fotós viszony kiszolgáltatott, alárendelt helyzeteit vizsgálja. Azt a kérdést tettem fel, hogy milyen, amikor én mint fotós a fizikai jelenlétem nélkül szellemi partnerként instruálom a modelljeimet, mi a jelentősége a fotós személyének ebben a folyamatban. A projekthez médiumként a Skype-ot használtam, hiszen webkamerával lehetek a legkevésbé “jelen” a térben.

Volt, amikor teljesen más országból, vagy Budapest teljesen más részéről, de mindenképpen a távolságot felhasználva instruáltam a modelleket, akiket arra kértem, hogy egy bevilágított műteremben, teljesen egyedül egy fehér háttér előtt vetkőzzenek le, és próbálják megélni a saját testüket. Arra voltam kíváncsi, hogy hogyan tudnak feloldódni, az intimitás megjelenését kerestem egy ilyen személytelen, üres térben.

Éppen ezért ez nem csak egy fotográfiai, hanem egy pszichológiai kísérlet is, amelyben a nőket vizsgálom női szemmel, és arra is megpróbálom felhívni a figyelmet, hogy fotósnak lenni milyen nagy felelősség. Felelősség, amikor hagyod, hogy megnyíljon valaki, amikor modellként ezek a nők beengednek az intim terükbe, és a sorozat éppen ezért nem is ér véget azzal, hogy leraktam a kamerát - ugyanilyen fontos az is, hogy hogyan beszélek a képeimről, hogy hogyan publikálom őket."

Személyes tér - kiállításmegnyitó, 2012. január 18. 19:00

Helyszín: Artbázis, 1085 Budapest, Horánszky u. 25.

Kiállítók: Érmezei Lili Zoé, Kaulics Viola

Kurátor: Meggyesházi Éda Manó

Megnyitja: Dr. Füzi Izabella

Megtekinthető: 2012. február 17-ig, kedd - csütörtök: 15 - 19 óráig

Az esemény facebook oldala: http://www.facebook.com/events/351493594877050/

design, fotó, kiállítás, kiallitas, magyar design, program, megnyitó, érmezei lili zoe, kaulics viola, artbázis Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317