Logomain

Mikrohullámmal programozható nanobor

By ginterzsófi 2012. január 5. 14:37

szerk at hg dot hu

Nanowine0120130604-19838-1e9fc8n.gallery

nanobor

Nanowine_41020130604-19838-g93jep.gallery

nanobor

Nanowine0320130604-19838-mj5bhj.gallery

nanobor

Nanosupermarket_collage_53020130604-19838-mkbxxj.gallery

nanobor

Kíváncsi vagy, hogy vajon mivel koccintunk majd a jövő kocsmáiban? A holland Next Nature designstúdió új fejlesztése elég futurisztikusnak tűnik: a Nano Supermarket projektjük részeként megalkottak egy olyan, nanorészecskéket tartalmazó vörösbort, amelynek ízét mikrohullámmal módosítani lehet.

Kíváncsi vagy, hogy vajon mivel koccintunk majd a jövő kocsmáiban? A holland Next Nature designstúdió új fejlesztése elég futurisztikusnak tűnik: a Nano Supermarket projektjük részeként megalkottak egy olyan, nanorészecskéket tartalmazó vörösbort, amelynek ízét mikrohullámmal módosítani lehet. 

A Koert van Mensvoort, Hendrik-Jan Grievink és Ruben Daas által kifejlesztett sci-fibe illő borban speciális nanorészecskék találhatók, ezek különböző ízmolekulákat tartalmaznak, amelyek mindegyike más-más hullámhosszon aktiválódik a folyadékban. Így például ha csak egy percig mikrózzuk az alkoholt nagyjából 600 watton, lágy cabernet ízhatást érünk el, de ha hét percig küldjük rá a hullámokat, akkor jóval markánsabb syrah ízt hozunk elő.

A Nano Supermarket a Next Nature kísérleti projektje, amelyben olyan nanotechnológiával előállított termékeket mutatnak be, amelyek elméletileg a következő tíz évben akár tömeggyártásban is készülhetnének. Az egyszerre kísérletnek és provokációnak szánt kezdeményezés a food design határait feszegeti, és azt a kérdést veti fel, hogy ma és a jövőben vajon mit tartunk majd "természtetesnek" és "megszokottnak".

A nanobor egyébként alap állapotában merlot típusú, de az ausztrál borokat idéző vaníliás, vagy akár trüffelre, tölgyfahordós érlelésre és a borsos hatású syrahra emlékeztető változatokat is aktiválhatunk a különböző ízmolekuláknak köszönhetően. 

Az inaktív nanorészecskék nem befolyásolják a folyadék jellegét, de "bekapcsolt" állapotban nem csak a bor ízét, hanem az illatát vagy akár a színét is átprogramozhatják.

design, hollandia, holland design, alkohol, gasztronómia, nanotechnológia, bor, gasztro, food design, next nature, vörösbor, nano bor Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317